Kaasujalka

Grilli Safkis – Pekonilihis on lyömätön

Julkaissut:

|

6.9.2022

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Grilli Safkis – Pekonilihis on lyömätön

Kun kuusikymppiset lähestyy, tekee mieli vielä ainakin kerran palata sinne, missä ruoka on hyvää ja palvelu ystävällistä. Espoon Juvanmalmilla Grilli Safkis tarjoilee Icopal Special -lihapiirakan rapean pekonin kera ja se maistui melkeinpä taivaalliselta.

Kaasujalan edellisestä käynnistä Safkiksessa on vierähtänyt jo viisi vuotta. Maailma on muuttunut niistä ajoista. Vuosien lisäksi Hurmalainen on kerryttänyt myös kilojaan ja päässyt jo kunniakkaasti yli 100 kg:n.

Vaimo neuvoo juomaan vettä ja syömään kevyemmin. Samoin vanha bensa-Mersu pitäisi päivittää vähintään johonkin hybridiin.

Mutta ennen vain kaikki oli paremmin, ruuat ja autot. Minä kun en ruokailu- ja autoilutottumuksiani muuttamalla kuitenkaan ennätä maailmaa pelastamaan, niin hurauteltiin päätoimittajan kanssa autoliikkeen isolla ja kymmenen vuotta vanhalla bensa-Mersulla lounaalle Juvanmalmin Grilli Safkikseen.

Vielä viisi vuotta sitten Kaasujalka teki tiivistä yhteistyötä kivenheiton päässä sijainneen Autosillan kanssa. Autosilta muutti Juvanmalmilta pois jo vuosia sitten, eikä koko liikettä enää edes olemassa. Mutta Autosillan muisto elää Grilli Safkiksen menussa erään annoksen nimenä, en muista ulkoa, oliko se Autosilta Special vai jotain sinne päin.

Näin paistetaan pekoni!

Tällä kerralla valitsin ruokalistalta Icopal Specialin. 9,50 eurolla sai ison lihapiirakan jonka väliin oli ahdettu jahtimakkara, kananmuna ja neljä siivua pekonia. Sen verran piti jeesustella painoasioiden kanssa, että tämän varmaan jopa parituhatta kilokaloria sisältäneen pläjäyksen kyytipojaksi otin tölkin nollakalorista Zero Coca Colaa, se kasvatti laskua 2,70 eurolla.

Varmaan se lihiksen sisusta oli ihan samanlaista muussia kuin kaikilla muillakin katukeittiöillä ja grillikioskeilla. Vaan Icopal Specialissa kulinaristisen nautinnon taivaallisiin svääreihin nosti neljä rapeaa, lähes ohuiksi korpuiksi käristettyä pekonia. Missään muualla en ole törmännyt yhtä herkullisiin pekoneihin. Mikään ei ole iljettävämpää kuin pinnaltaan pehmeäksi ja vaaleanpunaisiksi jätetyt pekoniviipaleet. Safkis käristi pekonit niin kuin pitää: rapeiksi!

Makuelämys siis oli ihan huippua, kiitos näiden rapsakoiden ja myös runsaiden pekonien!

Ainoa ongelma tällaisessa ahdetussa lihiksessä on sen syöminen, joka tuppaa aina menemään sotkuksi. Kun tavaraa on paljon, sen syöminen siististi vaatii ihan helvetillisen suuria leukaperiä.

Muutenhan Safkiksessa palikat olivat entisellään, eli toisin sanoen kohdallaan. Niin kuin ne olivat viisi vuotta sittenkin. Varttunut herrasmies palveli meitä ystävällisesti, ihan neuvoi menemään kesäisenä päivänä katetulle terassille. Näillä grillikioskeilla ei paljon vaadita, että asiakkaalle tulee tervetullut olo. Safkiksessa tuli, mutta jostain syystä tämä ei ole läheskään aina itsestäänselvyys. Aika usein kuulee palvelutiskin kassan suusta vain murahduksen maksettavasta summasta.

Hihhulivapaa Juvanmalmi

Grilli Safkis on perustettu vuonna 1998. Se on osakeyhtiö, jonka kotipaikka on Helsinki, ja pääasiallinen toimiala Grillikioski. Juvanmalmin grillirakennus on pieni soma, ulospäin vähän nukkavierun näköinen mökki. Itse ruokailutila on eräänlainen sisäterassi, joka runsaine lasipintoineen tuo mieleen puutarhamyymälän ilman pensaita ja kukkia.

Ympäristö on miehekäs ja varmaan sellaisena pysyy. Luin 15 vuoden takaisesta Iltalehdestä, että Kaartin Jääkärirykmenttikin on harjoitellut hyökkäystä joskus Juvanmalmilla.

Tieto sai tuntemaan olon Safkiksessa paitsi tervetulleeksi, myös turvalliseksi. Itse olen reservissä enää vuoden, joten kenttätykistön alikersantti Hurmalainen ilmoittautuu palvelukseen. Juvanmalmilla eivät hihhulit hihitä, eivätkä viherpiiperot viheltele. Ympäristö henkii yritteliäisyyttä ja työteliäisyyttä. Tänne kehtaa siekailematta ajella 3,5-litraisella V6 -bensa-Mersulla.

Annoksia on nimetty alueen firmojen mukaan, kattofirma Icopalkin on ikuistettu Safkiksen menuun.

Otetaanpa Safkiksen kotisivuilta ja Facebook-sivuilta muutama muukin käyttäjäkokemus.

”Useita ”tienvarsigrillejä” nähneenä tämä menee ehdottomasti huipulle! Yllättävänkin mukava palvelu, ja ruoka (omalla kohdallani makkaraperunat munalla ja pekonilla) oli varsin tasokasta. Täytyy tulla uudestaankin.”
Lauri K

”Mahtavat ruuat! Julia Special vie kielen mennessään. Annokset ovat reilun kokoiset, ei jää nälkä! Henkilökunta on ystävällistä ja palvelu nopeaa.”
Samu

 

Grilli Safkis
Juvan Teollisuuskatu 14, Espoo

Ruoan riittävyys: XXXX
Palvelu: XXXX
Ruoan äijämäisyys: XXXXX
Paikan äijämäisyys: XXXXX

Yhteensä 18p

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Martinsillan Grilli – Mättöä kitaan matkalla Voice of Finlandiin
Tattarihovi – kolmas kerta toden sanoo
Kaisan Grilli – Lihisherkkua Turun motarilla

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *