Kaasujalka

Sähköautojen akkujen raaka-aineet tulevat Kiinasta

Julkaissut:

|

27.4.2022

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Sähköautojen akkujen raaka-aineet tulevat Kiinasta

Nyt tähän sähköautokiimaan on tullut uusi juonne, kun akkujen raaka-aineet tulevat Kiinasta. Ja Kiinahan taas on Ukrainaa ja kohta ehkä muitakin maita moukaroivan Putinin ainoa kaveri. Toivottavasti tyranni ei ole se, joka saa viimeiset ja parhaat naurut.

 

Tuli tuossa mieleen aasinsiltana Nato -keskustelu. Totuus on, että Natoon liittymisestä huolimatta maanpuolustus lepää voittopuolisesti Suomen omissa käsissä. Mitäs jos vähän samaa ajattelua ulotettaisiin myös ilmastokeskusteluun?

Kun sähköautojen akuissa tarvittavista raaka-aineista kaksi kolmasosaa tulee Kiinasta, niin mitäpä, jos oltaisiin realisteja? Tunnustetaan, että pieni Suomi ei koko maailmaa pelasta, vaikka kaikki ajaisivat sähköautoilla? Tosin en tiedä, milloin kaikilla sähköautoon ei ole edes varaa.

Ei tämä tarkoita, ettemmekö omilla kansallisilla toimilla ja yksityisten ihmistenkin ratkaisuilla voisi omalta osaltamme yrittää parhaamme myös ilmaston hyväksi. Itsekin teen niin. Tosin siksi, että bensa on sietämättömän kallista, Mutta ajetaan vähemmän ja suositaan uusiutuvia kotimaisia biopolttoaineita

BMW:n toimitusjohtaja sanoi viisaasti, että jos sinä et enää myy polttomoottoriautoja, niin joku muu niitä aina myy. En ole BMW-mies, en polttomoottoriautomies, enkä sähköautomies. Olen mielestäni realistimies.

Nyt sieltä joku tietysti älähtää, että taas se menneisyyden mies Vantaalta mölyää vanhojen V6-polttomoottoriautojen autuutta. Ei mölyä. Maailma vaan menee niin, että aina riittää mahtavia valtioita ja niiden johtajia, vähät välittävät edes ihmishengistä, saati sitten ilmastonmuutoksesta.

Kuka nauraa viimeiseksi?

Itse en ilmastonmuutosta kiellä, enkä lähde tukkimaan Mannerheimintietä vanhalla Mersullani moottorimielenosoituksiin.

Maailmankirjat vain ovat nyt sillä tavalla, että väkisinkin nauratti meemi, jossa tyranni Putinin huvittunut nauru yhdistettiin vihreän suomalaisen naispoliitikon puhumiseen A-studiossa. Nainen kyseenalaisti rahan lisäämisen maanpuolustukseen, kun sotilaallista uhkaa ei ole. Tämän naisen mielestä ainoa todellinen uhka on ilmastonmuutos ja maanpuolustuksen sijaan rahat tarvittaisiin sen torjuntaan. Sitten ruutuun tuli naisen puheille tirskuen päivittelevä ja päätään huvittuneena ravisteleva Putin.

No, tuo lähetys oli kaiketi ennen kuin Putin hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Ja mitenkä nyt sitten tämä Bemari-pomo Oliver Zipsen kannanotto liittyy mitenkään ilmastonmuutokseen ja Putiniin? No liittyyhän se mitä suurimmassa määrin. Kiina ja sen johtaja ovat nyt suunnilleen Putinin ja Venäjän kavereita. Vaikka koko maailma lopettaisi kaasun ja öljyn ostamisen Venäjältä, niin Xii Jinping sitä ostaa kamultaan ”Volodjalta” edelleen.

Nyt jäitä hattuun

Ja kuten tämä herra Zipse sanoo, siirtymä sähköautoihin on lisännyt autonvalmistajien riippuvuutta Kiinasta: sähköautojen akkuihin tarvittavien raaka-aineiden tarjonta kun on pitkälti Kiinan hallussa. Ja kun Kiina saa lännestä fyrkkaa, se ostaa sillä lisää kaasua ja öljyä Putinilta.

Pistetään jäitä hattuun ja katsellaan vähän myös sitä metsää yksittäisten puiden takana. Kyllä se maailma pitää pelastaa, mutta mitäs jos aloitettaisiin pelastustoimet ensin Euroopan varjelemisella sodalta ja Putinin pistämisellä polvilleen? Ajetaan edelleen polttomoottoriautoilla, mutta vain tarpeen mukaan ja suositaan mahdollisuuksien mukaan kotimaisia biopolttoaineita ja ostetaan se tarvittava öljy muilta kuin ”Volodjalta”.

Eikä tämä tarkoita sähköautojen valmistuksen lopettamista. Mutta ehkä ne voitaisiin toistaiseksi jättää eliitin leluiksi. Kun niitä valmistettaisiin vähemmän ja pidemmällä tähtäimellä, voitaisiin akkujen raaka-aineitakin ostaa enemmän muualta kuin Putinin ainoilta kavereilta. Ja kun vielä vähän odotellaan, ehkä ratkaisuksi löytyy jopa suomalaisesta suolasta ja hiekasta ammentava akku.

Sähköauto varmaankin on ihan jees tulevaisuuden ratkaisu. Mutta mitäs jo vähän jäähdyteltäisiin ja tingittäisiin siitä kovasta tavoitteesta, että polttomoottori joutaisi unholaan jo 2035?

En mitenkään haluaisi, että Putin ja Xi Jinping heittäisivät ne viimeisimmät ja makeimmat selkäkeikkanaurut.

Teksti Urmas Hurmalainen

ONKO AUTOMIEHEN AIKA JO OHI?

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Miljonäärin ylinopeussakot
Hyvästi Allun Grilli!
VR nosti lipun hintoja: ”Auto alla, päästä voit halvemmalla”

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *