Kaasujalka

Koeajo käytetty Mercedes-Benz E200 NGT- Ilman pysähdyksiä etelästä Lappiin

Julkaissut:

|

12.2.2022

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Koeajo käytetty Mercedes-Benz E200 NGT- Ilman pysähdyksiä etelästä Lappiin

Kaasulla käyvä käytetty Mercedes-Benz E200 NGT vm. 2011 hurmasi kertaheitolla. Käytetty E200 NGT tarjoaa bensa-auton hiljainen kyyti, mutta bensaa edullisemmat polttoainekustannukset. Kun sekä kaasu- että bensatankki on iso, ajaa etelästä Lappiin ilman pysähdyksiä.

Koeajoon J. Rinta-Joupilta Ala-Tikkurilasta saatu taksimallinen eli käytetty E-sarjan Mercedes-Benz 200 NGT on Ruotsin tuontiautoja. Ruotsalaisille kun kaasuauto tuntuu olevan luontevampi valinta kuin suomalaisille. Tätä asiaa olen aina ihmetellytkin. Kaasulla ajetaan dieseliä mukavammin ja bensaversiota edullisemmin ja ekologisemminkin.

Yllätykseni oli melkoinen myös silmäillessäni biokaasun ja maakaasun hintoja. Joulun alla Gasumin biokaasu maksoi historiallisesti maakaasua vähemmän.

Suomessa kaasuauton myyminen vaatii kuitenkin vaihtoautokauppiaalta pitkäjänteisyyttä.
–Ainakin meillä kaasuautoja on myyty jonkun verran pidempään kuin saman auton bensa- ja dieselversioita. Mutta on niitä kuitenkin myyty. Merkistä riippuen on tullut onnistumisia ja epäonnistumisia, kuten kaikilla käyttövoimilla automerkistä riippuen. Esimerkiksi melko tuoreita Skoda Octavioita on myyty ihan hyvin. Monen kaasuauton myymistä hidastaa pieni bensatakki. Kun harvan kaasujakeluverkoston pohjoisessa kaasuautosta loppuu kaasu ja meno jatkuu bensalla, täytyy jokin polttoaineasema löytyä melko nopeasti, kun bensatankki vetää polttoainetta vain 9-10 litraa. Sen sijaan täällä Turun seudulla kaasun jakeluverkosto on tiivis, sanoo raisiolaisen Visa-Auton paikallisjohtaja Miikka Lännistö.

Mersu-mies ei ole ekomies

Männistön mukaan E-Mersun kaltaisten premiumautojen ostajat eivät yleensä etsi kaasuautoja.
– Kaasuautolla ajaminen nähdään myös eräänlaisena ekotekona ja se ei ehkä ole näillä isoilla premiumautoilla ajavien ykkösprioriteetti. Toki se tulee edullisemmaksi kuin bensan tankkaaminen, mutta toisaalta kaasuautossa tulee bensa-autoon verrattuna pieni lisävero päälle. Suomessa ehkä hieman on myös vierastettu kaasutekniikkaa. Kaasutankit rokottavat jonkun verran myös auton tavaratilaa joissakin farmariautoissa.

Isossa E-Mersussa polttoainesäiliön tilavuus on kuitenkin 59 litraa, joten matka jatkuu satoja kilometrejä bensalla sen jälkeen, kun 20 kilon kaasutankki tyhjenee.
–Minulla on ollut myynnissä pari aiemman E-mallisarjan pyöreälamppuista kaasu-Mersua. Ne menivät ihan hyvin kaupaksi. Jos ajattelee Lapin reissua, niin kaasulla ja bensalla yhdessä toimintamatkaa riittää koko matkalle täältä etelästä pohjoiseen, Lännistö sanoo.

Kyytihän tällä isolla W212 -mallisarjan kaasu-Mersulla on ihan mahtavaa: eihän se eroa millään tavalla bensa-auton kyydistä. Kun näitä käytettyjä E-Mersuja kuitenkin ostetaan enemmän ajamisen nautintoon kuin vaikkapa näyttämisen tarpeeseen, niin ihmettelen, että hyvin harva tällaisen kaasu-Mersun Suomessa ostaa.

Kotonaan valtateillä

Mercedes-Benz E200 on loistava auto erityisesti paljon ja pitkiä matkoja ajavalle, se on ehdottomasti omimmillaan pika- tai moottoriteillä. Kiharaisilla teillä sen jousitus voi olla hiukan liian pehmeä, mutta tehonsa puolesta E-Mersulla mennään mukavasti niilläkin.

Nelisylinterisen voimalaitoksen teho on 120 kW/163 hv ja sen huippuvääntömomentti on 240 Newton metriä.

Jo pelkkä Mersun kolmisakarainen tähti jykevän ja pitkän konepellin päällä tuo ajamiseen ihan omanlaisena fiiliksen. Olen tuota tähteä keulalle kaivannut siitä lähtien, kun aikoinaan vaihdoin pois ”Väyrys-Mersuni”. Omassa C-sarjan Mersussani tähteä ei konepellin päällä enää ole ja se vie paljon pois tunnelman ”mersumaisuudesta”.

Yritin kalastella netistä tietoa tällaisen vuosimallin 2011 E-sarjan NGT-Mersun toimintamatkasta kaasulla ja erikseen bensalla, kun kaasu loppuu. Jos nyt Auto-Data -tietokannan tietoja oikein tulkitsen, niin tässä Mersussa on 59 litran bensatankki. Muistelisin, että E-sarjan NGT-Mersun kaasusäiliöiden kokonaisvarastointikapasiteetti on noin 20 kg. Jollakin foorumilla tällaisen E-sarjan kaasu-Mersun omistaja kertoi ajavansa pelkällä kaasulla noin 350 kilometrin matkan ja bensatankki riittäisi n. 750 kilometrin matkaan.

Eli kun polttoainesäiliöt täydennetään täysimääräisesti, E 200 NGT:llä pitäisi päästä noin 1000 kilometriä pysähtymättä, Helsingistä lappiin.

Kun biokaasun hinta nyt on kuitenkin laskenut maakaasua edullisemmaksi, niin olisi kuitenkin hölmöä jättää tankkaamatta kaasua.  Jos tämän Mersun yhdistetty kulutus bensalla ajaessa on 8 l/100 km, niin Gasumin laskurin mukaan 20 000 kilometriä vuodessa ajava säästää biokaasulla 1874 euroa vuodessa verrattuna ajamiseen bensalla. Gasumin laskelmat on tosin tehty Skoda Octavialle ilmoitettujen kulutuslukemien perusteella. Toki kaasu-autossa päälle tulee muutaman sadan euron käyttövoimavero kuten dieselissäkin, mutta kaasuautossa käyttövoimavero on tuntuvasti pienempi kuin dieselissä.

 

Mercedes-Benz E 200 NGT Blue Efficiency A Avantgarde
Vuosimalli: 2011
Mittarilukema: 144 000 km
Moottori: R4, 1796 cm3
Teho: 163 hv
Vääntö: 240 Nm
Polttoaine: kaasu & bensa
Vaihteisto: automaatti
Vetotapa: takaveto
Co2-päästöt: 151 g/km
Yhdistetty kulutus: 8.1-8.5 l/100 km (bensa)
Yhdistetty kulutus: 5.5 – 5.7 kg/100 km (kaasu)
Myyjä: J. Rinta-Jouppi Oy, Helsinki
Hinta: 17 880 €

Teksti ja kuvat Timo Kiiski

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Koeajo Volvo S60 T5 vm.2020 – Tehokas ”nykymuseo”
Koeajo käytetty Tesla Model 3 – Vantaan äijä Teslan ratissa
Koeajo käytetty Toyota Avensis – Luottoneuvojan parempi Toyota

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *