Kaasujalka

Koeajo käytetty Ford Galaxy – Leppoisa ison perheen bussi

Julkaissut:

|

11.8.2020

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Koeajo käytetty Ford Galaxy – Leppoisa ison perheen bussi

Isojen tila-autojen aika on kaiketi auttamatta ohi. Siksi suurperheellinen voi nyt tehdä pienellä rahalla elämänsä autokaupat. 351 000 km ajettu ja yli 10 vuotta vanha Ford Galaxy tarjoaa yllättävän leppoisaa menoa.

Kiittelin päätoimittajaa hyvästä huumorintajusta, kun keksi ottaa kuukauden ”äijäauto” -testattavaksi 351 000 km ajetun ja vuosimallin 2008 Ford Galaxy 2.0 TDCi:n, 7-paikkaisen tila-auton!

Galaxyn koeajoon antanut Autoplaneetta mainostaa sitä nettisivuillaan sanoin ”Suomi-auto yhdestä perheestä”. No, sehän on selvä, että vain perhehän tällaisen koslan hankkii. Ja yleensä vielä monilapsinen perhe.

Päätoimittaja keksikin heittää ilmaan kuvauksen ”lestadiolaisbussista”. Tällainen Galaxy totisesti ei kutkuta trendisettereiden autoiluhermoja: iso ja kantikas rohjo.

No, kun sitten lähdimme losottelemaan Galaxyllä pitkin kehä kolmosta ja sen jälkeen Tuusulan moottoritietä, niin jälleen kerran vitsit vähenivät sitä mukaa kun matka eteni. Olen käsittänyt, että Fordin dieselmoottorit ovat kestäviä ja 351 000 km:n mittarilukema ei tehnyt Galaxyn menosta ryskivää tai rykivää.

”Perhana, pitäisiköhän myydä Saab ja ostaa tällainen tilalle?”, innostui päätoimittajakin.

Hyvä vääntö

Automaattilaatikko toimi edelleen mukavasti ja moottori väänsi vanhaksi dieseliksi poikkeuksellisen hyvin aivan alhaalta alkaen. Valmistaja on aikoinaan luvannut kiihtyvyydeksi 0-100 km/h 10,5 sekuntia ja huippunopeudeksi 193 km/h. Isolle ja julmetun tilavalla autolle ne ovat oikein hyviä lukuja.

Isolla ja korkealla 2-litraisella diesel-autolla ohitukset kannattaa suunnitella tarkasti, tyhjälläkään kuormalla ei kannata lähteä kannata lähteä tunkemaan pikkurakohin.

Meitä istui koeajolenkillä kyydissä vain kaksi aikuista ukkoa ja siksi Galaxy eteni ihan riittävän rivakasti. Varsinkin kaupunkiajossa moottorin hyvä vääntö takasi menoon riittävän puhdin.

Muuten Galaxy sopii hyvin matka-ajoon: jousitus on jämäkkä, mutta silti myös melko mukava. Kaupunkikruisailussa iso ja korkea tila-auto tietysti on hankala, kun kääntöympyrä on suuri ja kulmien arviointi vaikeaa.

Voi kuitenkin käydä, että suuremmalla kuormalla teho maantiellä loppuu kesken, kun Galaxy ei tyhjänäkään ole kevyt.

Kaikkiaan Galaxyn ajettavuus ja mukavuus ovat kuitenkin kohdallaan. Maantieajoa tosin häiritsi uraherkkyys, joten ratista sai kyllä pitää koko ajan kiinni. Positiivisin yllätys näin vanhaksi ja paljon ajetuksi tila-autoksi oli kohtuullisen hiljainen melutaso. Ei muuta kuin radion kanavavalitsin Radio Dein kohdalle ja keula ensi kesänä kohti Reisjärveä.

Ford Galaxy 2.0 TDCi Ghia Business A 7 h vm. 2008

Mittarilukema: 351 000 km
Moottori: R4, 1997 cm3, turbo
Polttoaine: diesel
Tehot: 131 hv
Vääntö: 320 Nm
Suorituskyky: kiihtyvyys 0-100 km/h: 2 s, huippunopeus 188 km/h.
Mitat: pituus 4820 mm, leveys 1854 mm, korkeus 1723 mm, akseliväli 2850 mm
Tavaratila 308-2325 l.
Kulutus: 2 l/100 km (kaupunki), 5.5 l/100 km (maantie)
Co2-päästöt: 196 g/km
Myyjä: Autoplaneetta, Espoo
Hinta: 4490 + rahoituskulut 190 €

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Koeajo Nissan X-Trail – Isot tilat nelivetoa tärkeämpi valtti
Koeajo käytetty Mercedes-Benz CLA – Mersu, mutta vain ”tavallisen” hyvä
Koeajo Saab 9-5 Aero – Oikea ”teräsleidi”

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *