Kaasujalka

Tervetuloa kevytautot!

Julkaissut:

|

6.2.2019

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Tervetuloa kevytautot!

Nyt se on varmaa.  Kevytautot eli nopeusrajoitetut tavalliset autot tulevat liikenteeseen marraskuusta 2019 alkaen!

Liikenne- ja viestintäministeriön valmistelema hallituksen esitys kevytautolaista hyväksyttiin eduskunnassa 18.12.2019 äänin 167 puolesta ja 12 vastaan. Laki astuu voimaan 1.11.2019, jolloin kevytautojen muutoskatsastukset voidaan aloittaa.

Kevytautojen tuominen mopojen, skoottereiden ja mopoautojen rinnalle nuorien kuljettajien ajoneuvoksi on ollut paljon keskustelun aiheena pitkin syksyä. Asia on nyt käsitelty eduskunnassa ja kevytautoja alkaa ilmaantua liikenteeseen 1.11.2019 alkaen.

Kevytauto tarkoittaa käytännössä tavallista henkilöautoa, jossa nopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa. Autot on suunnattu 15 vuotta täyttäneille kuljettajille. Kevytautojen suurimpana etuna on niiden turvallisuus, sillä ne ovat nykyaikaisia henkilöautoja, joissa on kattavat, modernit turvavarusteet sekä turvallisuus edellä suunniteltu korirakenne.

Vuosimallia 2015 tuoreempi

Kevytautoksi ei kelpaa ihan mikä tahansa, vaan niitä tullaan rekisteröimään vuoden 2015 jälkeen valmistetuista henkilöautoista.

Taustalla tässä on nykyaikaisten autojen turvavarustelut; useimmista niistä löytyy ABS-jarrujen, turvatyynyjen ja ajonvakautuksen lisäksi myös muita hyödyllisiä varusteita kuten kaistavahti ja automaattinen hätäjarrutustoiminto.

Henkilöauto muutetaan kevytautoksi asennuttamalla lainmukainen nopeudenrajoitin ja käyttämällä auto muutoskatsastuksessa.

Turvallinen ja kustannustehokas

Kevytauto on paitsi turvallisuutensa puolesta, niin myös käytettävyydeltään järkevä vaihtoehto nuoren kuljettajan menopeliksi. Koska kevytautojen nopeus rajoitetaan 60 kilometriin tunnissa, voivat ne toimia erinomaisesti myös muiden perheenjäsenten kakkosautoina. Kun autot kulkevat 60 km/h, ne eivät myöskään kerää taakseen niin pitkää jonoa.

Auto on myös mahdollista muutos katsastaa takaisin tavalliseksi henkilöautoksi, kun kuljettaja täyttää 18 vuotta ja hankkii henkilöauton ajokortin. Tämä on selkeä kustannussäästö, kun autoa ei ole pakko vaihtaa ajokorttiluokan muuttuessa. Kun nopeudenrajoitin poistetaan, kuljettajalla on alla jo valmiiksi tuttu auto, joten keskittymisen suuntaaminen liikenteeseen on helpompaa.

Etuna kevytautoissa on lisäksi ylläpidon helppous; auton voi viedä huoltoon tavalliselle korjaamolle ja varaosia on saatavilla runsaasti. Lisäksi autoa on mahdollista lisävarusteilla oman mielensä mukaisesti; soittimet, lisälämmittimet, -valot ja muut lisävarusteet pysyvät mukana, kun kevytauto muutetaan takaisin henkilöautoksi.

E-cruise -nopeudenrajoitin

Luotettava ratkaisu kevytautojen nopeuden rajoittamiseen on mallikohtainen E-Cruise –rajoitinjärjestelmä, sillä nimenomaan kevytautoille kehitellyn nopeudenrajoittimen ohittaminen ja manipuloiminen ilman näkyviä todisteita on käytännössä mahdotonta.

Digitaalinen E-Cruise lukee ajoneuvon nopeuden suoraan CAN-väylästä, joten ainoa tapa rajoittimen kiertämiseen on poistaa se kokonaan, mikä on helposti havaittavissa jo pelkästään silmämääräisesti.

Jos nopeudenrajoitinta yritetään manipuloida tai sen sähkönsyöttö loppuu, järjestelmä laittaa ajoneuvon automaattisesti tyhjäkäynnille, jolloin ajaminen ei tietenkään onnistu.

E-Cruise -kevytautorajoittimet ovat automallikohtaisia, sillä vaihteisto ja moottori -yhdistelmissä on huomattavia eroja, jotka vaikuttavat rajoittimen asetuksiin ja säätöihin. Valmiit rajoitin & automalli –yhdistelmät löytyvät osoitteesta: kevytauto.fi/jalleenmyyjat

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Vaihtaako automaattivaihteistosi epämääräisesti?
Faktoja ja myyttejä autoiluun liittyen: Kuuluuko moottorin syödä öljyä?
Tarkista kesärenkaiden kunto ajoissa

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *