Kaasujalka

Lasit kirkkaina pimeällä

Julkaissut:

|

24.11.2018

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Lasit kirkkaina pimeällä

Vuoden pimein ja kylmin aika on pian käsillä, mikä aiheuttaa monenlaisia haasteita autoilijoille.  Näillä vinkeillä pidät auton lasit kirkkaana ja näkyvyyden kunnossa.

Kylmä, kostea ilma saa ikkunat huurtumaan ja jalankulkijoiden sekä muiden esteiden havainnointi vaikeutuu pimeydessä. Talvikausi vaatii siis kuljettajilta erityistä tarkkaavaisuutta liikenteessä ja ikkunoiden kirkkaus on näkyvyyden kannalta avainasemassa.

Vaikka heijastimet ja muut heijastavat asusteet ovat kasvattaneet suosiotaan, saamme silti valitettavan usein lukea otsikoista puutteellisen näkyvyyden aiheuttamista onnettomuuksista, joissa jalankulkijoille on käynyt huonosti.

–Yksittäisen autoilijan on mahdotonta käydä kiinnittämässä heijastimia kaikille tiellä liikkuville, mutta jokainen kuljettaja voi kuitenkin huolehtia oman tuulilasinsa kirkkaudesta, muistuttaa markkinointipäällikkö Jouni Vainikka autojen lisävarusteiden ja varaosien maahantuonti- ja tukkiliike Kaha Oy:stä.

Vainikka kokosi tähän vinkit, joilla ikkunat saa nopeasti kirkkaiksi, jotta jää tai kosteus ei rajoita näkökenttääsi.

Esilämmitä autosi

Liikennevahingot sattuvat usein ajon ensimmäisten 15 minuutin aikana, joten yhteys huuruiseen/jäiseen tuulilasiin on havaittavissa. Vaikka lämpötila ei olisikaan vielä pakkasen puolella, kannattaa auton esilämmittäminen aloittaa, sillä kosteutta tiivistyy ikkunoihin, vaikka mittari pysyttelisikin muutaman asteen plussan puolella.

–Lisälämmittimen puhaltama, lämmin ilma kuivattaa kosteuden ikkunoista hetkessä ja ikkunat ovat liikkeelle lähtiessä jo valmiiksi kirkkaat, eikä niitä tarvitse hosua rätillä kuiviksi, Vainikka korostaa.

Auton esilämmitysaika on luonnollisesti riippuvainen ulkolämpötilasta. Mikäli pakkasta on reippaammin, tulee autoa lämmittää, lämmitystavasta riippuen, noin 1-2 tuntia. Jos taas ilma on vielä plussalla, riittää 5-15 minuuttia lasien kirkastamiseen.

– Autoa kannattaa alkaa lämmittää jo lämpötilan laskiessa alle +5 asteen, siten saadaan kosteutta vähennettyä auton sisältä, Vainikka neuvoo.

Aurinko häikäisee syksyllä

Myös ikkunoiden puhtaudella on merkittävä vaikutus ikkunoiden huurtumiseen. Vesisade ja lasinpesuneste huuhtovat tuulilasin ulkopuolta säännöllisesti, mutta ikkunoiden sisäpuoli tulee puhdistettua harvemmin. Sisäpinnoille kertyy huomaamatta paljon pölyä, bakteereja ja muuta likaa, jotka sitovat itseensä kosteutta, pahentaen näin ollen ikkunoiden huurtumista.

–Kun puhdistat ikkunat sisäpuolelta säännöllisesti tehokkaalla ikkunanpesuaineella ja mikrokuituliinalla, huurtuvat ne huomattavasti vähemmän ja kosteus myös haihtuu puhtailta lasipinnoilta nopeammin. Korkealaatuinen ikkunanpesuaine ei myöskään jätä näkyvyyttä häiritseviä raitoja, vaan saat kirkkaan lopputuloksen, Vainikka opastaa.

Älä pihistä pesunestettä

Yllättävän moni autoilija kokee ikävän yllätyksen pakkasella, kun pissapoika ei enää ruiskikaan lasinpesunestettä tuulilasille. Nestesäiliössä voi olla kesän jäljiltä mietoa lasinpesunestettä tai pahimmassa tapauksessa vain vettä. Nämä nesteet eivät kestä pakkasta ja pesulaitteen toiminta lakkaa oitis, kun lämpötila laskee nollan alapuolelle.

Jäätyminen voi myös rikkoa suuttimet ja pumpun, mikä aiheuttaa ikäviä lisäkustannuksia. Täytä siis lasinpesunestesäiliö hyvissä ajoin pakkasta kestävällä lasinpesunesteellä. Lasinpesunesteissä ei todellakaan kannata talvella pihistellä, sillä vain talvikäyttöön suunnitellut lasinpesunesteet pitävät suuttimet ja letkut sulina ja pissapojan toimivana. Talvikäyttöön tarkoitetut lasinpesunesteet myös tehoavat paremmin öljyyn, nokeen, tiesuolaan ja muuhun tyypilliseen talvilikaan, joten tuulilasi puhdistuu kunnolla.

Skrapaa kunnon välineillä

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta autosi esilämmittämiseen, kannattaa autossa olla kunnolliset välineet ikkunoiden skrapaamiseen.

Parhaan jääraapan valinta on usein kuitenkin makuasia, joten kannattaa testata erilaisia vaihtoehtoja. Kunnollisella, terävällä jääraapalla saat ikkunat kirkkaiksi huomattavasti nopeammin kuin vanhan CD-levyn reunalla.

–Jos jäätä on muodostunut paksumpi kerros tai se tuntuu olevan todella tiukassa, voi tuulilasin sulattaa nopeasti ja hellävaraisesti SONAX De Icer –jäänsulattajalla. Suihkuta vain jäänsulattajaa tuulilasille, anna hetki vaikuttaa ja pyyhkäise sulanut sohjo pois. Sulat ikkunat ja parantunut näkyvyys hetkessä! Vainikka vinkkaa.

 

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Kaha

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Vaihtaako automaattivaihteistosi epämääräisesti?
Faktoja ja myyttejä autoiluun liittyen: Kuuluuko moottorin syödä öljyä?
Tarkista kesärenkaiden kunto ajoissa

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *