Kaasujalka

”Kesärenkaissa ei kannata säästää”

Julkaissut:

|

6.5.2024

|

Kirjoitettu kategoriaan:

”Kesärenkaissa ei kannata säästää”

Rengas-Tek Oy:n Jommi Saarinen neuvoo omin päin autonsa renkaat vaihtavia tarkistamaan myös renkaiden ilmanpaineet. – Yleensä Suomessa ajetaan liian pienillä paineilla, hän sanoo.

Jommi Saarinen perusti Tomi Rossin kanssa Rengas-Tek -liikkeen 9 vuotta sitten Raisioon. Renkaiden kanssa hän on kuitenkin touhunnut jo 40 vuotta. Siinä ajassa hän on nähnyt niin renkaiden ja alan muutokset. Yksi on kuitenkin varmaa ja pysyvää: huonot kesärenkaat ovat aina turvallisuusriski liikenteessä.

 

RengasTek Oy on RengasCenter-ketjun liike Raisiossa. RengasCenter o n Suomen suurin yksityisten yrittäjien rengasliikeketju, jonka omistavat kauppiaat itse.

Muiden RengasCenter -liikkeiden tavoin myös raisiolainen RengasTek on vahvasti paikallinen liike.
–Tarjoamme paikallista, asiakaslähtöistä palvelua Raisiossa. Laaja tuotevalikoimamme sisältää renkaat kaikista hintaluokista aina Premium-merkeistä edullisempiin renkaisiin. Kun asioit meidän kanssamme, saat laadukasta palvelua ja tuet samalla paikallista yrittäjyyttä, Saarinen sanoo.

Kesäsesongin käynnistymistä vasta odoteltiin Raisiossa maaliskuun puolivälissä. Rengashotelliasiakkaiden kesärenkaiden kuntoa käytiin kuitenkin jo vauhdilla läpi. Rengas-Tek Oy:n rengashotellissa on säilössä 1000 auton renkaat.
–Tähän mennessä on kesärenkaat ehkä vaihdettu kymmeneen autoon. Pääsiäisen jälkeen sesongin pitäisi käynnistyä kunnolla, Aika lyhyeksi taitaa tämä sesonki jäädä ja huhtikuusta taas voi tulla hyvin hätäinen. Rengashotelliasiakkaita ei kuitenkaan pidä kontaktoida liian aikaisin renkaiden uusimisen tarpeesta. Jos alkaa soitella tammikuussa, asiakkaan vastaus on aika usein, että katsotaan sitten keväällä, Saarinen jutteli vielä maaliskuun puolivälissä.

Saarinen tuli alalle jo vuonna 1984. – Aloitin silloin perheyrityksessä. Kun perheyrityksen liiketoiminta myytiin Vianorille vuonna 2000, olin Vianorin päällikkönä Raision Orikedolla 4 vuotta. Sen vedin palkollisena 10 vuotta Raisioon tullutta toista rengasliikettä, kunnes sekin myytiin Vianorille. Heti vuoden 2015 alussa perustimme Rengas-Tek Oy:n.

Vapaus valita itse

Myös yhtiökumppani Tomi Rossilla on rengasalalta 15 vuoden kokemus.

RengasCenter -ketjun vahvuuksia ovat paitsi yrittäjien vapaus: ketju ei edusta mitään tiettyä rengasvalmistajaa, vaan yrittäjillä on vapaus tehdä ostonsa vapaasti sieltä, missä hinta-laatu -suhde on paras. Muista ketjuista poikkeava, valmistajasta riippumaton tuotevalikoima kattaa jokaisen hintaluokan renkaat kaikkiin tarpeisiin – aina Premium-merkeistä edullisempiin merkkeihin. RengasCenter -kauppiaan edustamia tuotemerkkejä ovat henkilö-, SUV- ja pakettiautorenkaissa muun muassa Nokian Renkaat, Continental, Goodyear, Michelin, Pirelli, Barum, Toyo, Dynamo ja Nordexx.
–Myös yhteinen markkinointi tuo bisnekseen voimaa. Meillä on alkamassa yhteinen ja aika hauska, näyttelijä Kari ”Hissu” Hietalahden tähdittämä valtakunnallinen mainoskampanja radiossa ja telkkarissa, Saarinen iloitsee.

RengasTekin vakituinen miehitys on kuusi ammattilaista.
–Tämän kevään rengaskauppaan viimevuotista heikompi taloudellinen tilanne langettaa antaa oman varjonsa. Nyt tietysti halvempaa rengas myydään enemmän, renkaathan ovat monelle asiakkaalle iso hankinta.

Oman haasteensa tuovat myös Turun seudulla vauhdilla yleistyvät sähköautot.
– Monelle asiakkaalle ehkä tulee yllätyksenä, että tehokkaat ja raskaat sähköautot pistävät renkaat koville ja silloin myös niiden uusimisen tarve tihenee. Tämä tietysti kasvattaa asiakkaan rengaskustannuksia. Renkaissa on kuitenkin turha säästää, ne ovat niin tärkeä turvallisuustekijä liikenteessä. Kannattaa mieluummin ostaa sitten vaikka edullisemmatkin renkaat kuin ajaa vanhat ihan sileiksi. Eikä Suomessa edes myydä täyttä roskaa: halvimmatkin renkaat ovat laadultaan kohtuullisia.

Tarkista myös paineet

Rengas-Tekin vahvuudeksi Saarinen sanoo vankan asiantuntemuksen lisäksi myös hyvän palvelun.
–Paljon on maailma muuttunut siitä, kun tulin alalle 40 vuotta sitten. Sen ajan ja tämän päivän renkaissa yhteistä taitaa olla vain se, että ne ovat ulkonäöltään samanlaisia: pyöreitä ja väriltään mustia, Saarinen naurahtaa.

Jos säilyttää renkaita omassa autotallissa tai varastossa, Saarinen neuvoo tarkistamaan niiden kunnon viimeistään nyt. Laki määrittää henkilö- ja pakettiauton kesärenkaiden minimiurasyvyydeksi 1,6 millimetriä. Asiantuntijoiden mukaan urasyvyyden tulisi kuitenkin olla vähintään 4 millimetriä, koska etenkin sadekelillä tätä matalampi urasyvyys voi olla turvallisuusriski.

2 euron kolikon sääntö on edelleen pätevä. Jos kolikon 4 millimetriä leveä hopean värinen reunus reunus uppoaa kokonaan renkaan uraan, urasyvyys on yli 4 milliä ja silloin rengas on vielä kelvollinen arkiliikenteeseen. Myös renkaiden ilmanpaineet kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Yleensä Suomessa ajetaan liian pienillä paineilla.   Ja jos itse ei ole varmaa osaamisestaan paineiden tarkastuksessa, meille voi tulla aina tarkistamaan ne ja tämän palvelun teemme ilmaiseksi. Samalla pystymme ilman ostopakkoa yhdessä katsomaan, missä kunnossa asiakkaan renkaat ovat, Saarinen sanoo.

 

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Purkuosatkin takuulla
Brink -vetokoukku lähes autoon kuin autoon
Helsingin Rengashotelli Euromasterin partneriksi

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *