Kaasujalka

Vaivatonta pysäköintiä sakoitta

Julkaissut:

|

13.8.2017

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Vaivatonta pysäköintiä sakoitta

Automaattinen, elektroninen pysäköintikiekko ja mobiilisovellus säästävät sekä aikaa että rahaa, ympäristöstä puhumattakaan.  

Saimme testattavaksi tanskalaisen Needitin valmistaman eletktronisen pysäköintikiekon ja heti ensituntuma osoitti tämän laitteen olevan todella mainio.

Suomessa määrätään satojatuhansia pysäköintivirhemaksuja vuodessa, rohkeimpien arvioiden mukaan määrä on jopa 900 000. Niinpä se onkin merkittävä tulonlähde kunnille ja kaupungeille, jotka keräävät vuosittain mittavat, kymmenien miljoonien eurojen tulot pysäköintivirhemaksuilla. Puhumattakaan yksityisistä pysäköintiä valvovista yrityksistä.  

Pysäköinninvalvonnasta annetun lain mukaan pysäköintivirhemaksu on 20 euroa pysäköintivirheen laadusta riippumatta. Sisäministeriön asetuksella pysäköintivirhemaksua voidaan korottaa, jos liikennetiheys, paikoitustilojen niukkuus, pysäköintivirheiden määrä, liikenteen sujuvuus tai muut liikenteelliset syyt sitä vaativat. Pysäköintivirhemaksut suurimmissa kaupungeissa vaihtelevat 40 – 80 euron välillä.

Pysäköintikiekko ja hallituksen norminpurku talkoot 

Liikenne- ja viestintäministeriön vuoden 2015 lopussa antamassa asetuksessa pysäköintikiekko määritellään laitteeksi, jolla ilmoitetaan pysäköinnin alkamisaika. Asetuksessa ei aseteta enää tarkkoja vaatimuksia esimerkiksi kiekon koolle tai värille, vaan keskeistä on, että pysäköinnin alkamisaika on selvästi luettavissa. Nykyään pysäköintikiekko voi olla myös elektroninen laite, kun se täyttää uuden asetuksen vaatimukset.

 Needit Park Lite ja Park Mini pysäköintikiekot ovat Liikenne- ja viestintäviraston vaatimusten mukaisia. Niissä on digitaalinen quartz kello ja vuosikalenteri, mikä huomioi automaattisesti kesä-ja talviaikaan siirtymiset sekä karkausvuodet. Laitteen etu- ja takaosassa on LCD-näyttö, josta saapumisaika näkyy sisälle ja ulos.

Pysäköintikiekot ovat täysin automaattisia. Kun ajoneuvo pysäköidään tai sen moottori sammuu, laitteen G-voima- ja liiketunnistin havaitsee sen ja 20 sekunnin kuluttua laite muuttaa digitaaliseen kelloon saapumisajan Suomen vaatimusten mukaisesti seuraavaan puoleen tai tasatuntiin.  

Pysäköintikiekossa saapumisaika asettuu aina automaattisesti oikein. Pysäköintikiekon takana on painike, jolla voi muuttaa tai jatkaa pysäköintiaikaa manuaalisesti. Kellosta voi myös kätevästi tarkistaa ajan. Laite toimii helposti vaihdettavalla litium paristolla, paristot kestävät jopa noin 3 vuotta. Pariston käyttöikää kasvattaa se, että laite sammuu automaattisesti, kun auto on liikkeessä. Laite kiinnitetään tarroilla tuulilasiin, suosituksen mukaisesti oikealle, apumiehen puolelle, näin se aina paikoillaan ja valmiina käyttöön. Laite kestää Suomen ankarassa ilmastossa, laitteen säänkesto välillä – 40C –  +75C on SGS FIMKOn testaama.

Sovellus helpottaa entisestää

Needit tarjoaa pysäköintikiekon käyttäjille veloituksettoman Park Lite-sovelluksen, jonka voi ladata iOS- ja Android-älypuhelimiin. Sovellus on ladattavissa AppStoresta ja Google Playsta. Muilla valmistajilla vastaavaa sovellusta ei ole.

Kun kuljettaja pysäköi autonsa, Needit -pysäköintikiekko toimii automaattisesti, Park Lite -sovellukseen kuljettaja asettaa pysäköinnin alkamisajan ja määrittelee kuinka monta minuuttia ennen pysäköinnin päättymistä sovellus ilmoittaa siitä, että pysäköintiaika päättymässä. Sovellus ilmoittaa myös pysäköintiajan päätyttyä. Sovellus neuvoo tarvittaessa lyhimmän reitin auton luo. 

Mikä parasta sovellus näyttää anonyymisti lähistöllä olevat pysäköidyt sovelluskäyttäjien pysäköintipaikat ja ajat, jolloin pysäköintiaika on päättymässä sekä sovellusta käyttäviltä vapautuneet pysäköintipaikat. Tämä puolestaan helpottaa käyttäjää löytämään pysäköintipaikan läheltä ja vaivattomasti, ajamatta turhia kilometrejä.

Sovellus hyödyntää Googlen karttapalvelua. Park Lite –sovellus on maksuton ja sen voi ottaa käyttöön, vaikka Needit -pysäköintikiekkoa ei vielä olisikaan. Pelkästään jo Tanskassa Park Lite-sovelluksen käyttäjiä on jo yli 1 500 000 ja määrä kasvaa koko ajan.

Enää ei tarvitse etsiä hansikaslokerosta pysäköintikiekkoa ja väännellä sitä oikeaan aikaan. Elektroninen pysäköintikiekko hoitaa sen aina automaattisesti. Vanhaa pysäköintikiekkoa voi jatkossa pitää huoletta jääskrapana.

Needit pysäköintikiekot ovat edullisia. Park Lite maksaa Svh 34,90€ ja uusi pieni Park Mini Svh 39,90€

Tuotteita saatavana useista kaupan ketjuista ja alan liikkeistä.  Katso lisää tuotteista www.parklite.fi tai www.needit.fi

Teksti Mika Salomaa
Kuva One-Pro 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Uusi Calix-sisätilanlämmittin – tehokas ja hiljainen
8 vinkkiä onnistuneeseen autokauppaan!
Lasit kirkkaina pimeällä

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *