Kaasujalka

Koeajo käytetty Skoda Octavia RS – Juurivalmistuneen amispojan unelma

Julkaissut:

|

11.6.2015

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Koeajo käytetty Skoda Octavia RS – Juurivalmistuneen amispojan unelma

Yli 200 000 kilometriä ajettu keltainen ja 7 vuotta vanha Skoda Octavia RS on oikea peli ammattikoulun jälkeen ensimmäisen duunipaikkansa saaneelle nuorelle miehelle.

Päätoimittajan kurvatessa kirkkaankeltaisella Skoda Octavia RS Combilla meidän pihaan huomasin naapureiden töllistelevän uteliaana. Sitten minulla tuli huoli, että ne luulevat minun hullaantuneen ja hankkineen viidenkympin villityksessä ja rahapulassa räyhäkkään ”amisrassin”.

Rauhoituin sitten, kun oivalsin, että ehkä ne sittenkin luulevat, että olen ostamassa tätä ensi syksynä ajokortti-ikään tulevalle, ammattikoulua käyvälle pojalleni.

Kovaa kyytiä

Koeajoon otettu Octavia oli 2.0 TDI RS Combi, eli farmari ja diesel. Papereiden valossa se vaikutti ihan kelpo peliltä. Hyvään huoltohistoriaan kuuluu muun muassa jakohihnan vaihto, kun autolla vuonna 2013 oli ajettu 154 000 kilometriä.

Varustelista oli kyllä melkoinen ja ulkonäkö räyhäkkä. Isot aluvanteet ja kova alusta pitivät huolta, että mikään neititunnelma ei päässyt vaivaamaan missään vaiheessa. Mutta eihän tällaisista autoista kukaan haekaan pehmeää hyrinää. Tämä on ripeä, kova ja meluisa auto. 18-tuumaiset vanteet ovat näyttävät, mutta äänekkäät ja moottorin soundi on varsin metallinen.

Mutta kaasuttaessa jyrinähän kielii vain terveestä voimasta. Maantienopeuksissa moottorin käynti tasaantuu selvästi. Kyyti on väkevää ja maantienopeuksissa vääntöä riittää.

Tällaisen Octavia RS:n luulisi miellyttävän myös Maajussille morsian –ohjelman kaikesta päätellen kohtuuhyvin menestyviä nuoria isäntiä. Varsinkin jossain Pohjanmaan raitilla luulisi, että tällä autolla päästäisiin kylän tavoitelluimpien poikamiesten joukkoon.

Ei kotonaan Westendissä

Jälleen kerran on sanottava, että Espoon Westendissä tai Helsingin Kuusisaaressa tämä auto ei ole kotonaan. Mutta Vantaan Variston Neste Oil K-marketin pihalla uskoisin tämän herättävän jullikoissa kunnioitusta.

Mutta kyllä tämä menee perhekäytössäkin. Tilaa on niin ihmisille kuin tavaroillekin. Skoda Octavia diesel RS:n virallinen EU-maantiekulutus on vain 4,6 litraa satasella.

Tällaiselle viisikymppiselle köntykselle koeajettua RS:ää ei kyllä voi suositella. Istuinkorkeus on matala ja nouseminen on melkoista pungertamista. Ja että tästä autosta saisi mahdollisimman paljon irti, olisi kuskilla olla jo sen verran kokemusta, että ymmärtää näiden vääntöominaisuuksien päälle. Suorituskyvystä täysillä nauttimaan pääseminen vaatii tällä manuaalilaatikolla ahkeraa kepittämistä.

Mutta tämä on sen luonteinen auto, että DSG-automaatin sijasta ottaisin tämän ehdottomasti manuaalina: eihän Alfa Romeokaan ole mistään kotoisin, jos ei sitä pääse kepittämään omin käsin.

Skoda Octavia 2.0 TDI RS Combi
Vuosimalli: 2008
Mittarilukema: 212 000 km
Moottori: 1968 cm3, turbodiesel
Huippunopeus: 224 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,6 s
Yhdistetty kulutus: 5.9 l /100 km
Hinta: 10 900 €
Myyjä: Kamux, Helsinki

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Ensifiilikset – Uusi Skoda Suberb Combi pikaisessa koeajossa
Koeajo Skoda Superb Combi 2,0 TDI vm.2016 – Ylellisyyttä ilman naapurikateutta
Koeajo Volvo S60 T5 vm.2020 – Tehokas ”nykymuseo”

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *