Kaasujalka

Koeajo käytetty Ford Scorpio – Euro-Fordin viimeinen limusiini

Julkaissut:

|

9.1.2012

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Koeajo käytetty Ford Scorpio – Euro-Fordin viimeinen limusiini

Muistan kun yksi tosimies, talonmies Simo, tokaisi Ford Scorpionin ostaneelle naapurilleen, että ’’itseään myyvä vosu ei ole nainen, eikä kalliskaan voortti ole auto’’. Kaasujalka otti selvää, minkälainen peli oli Saksan Fordin viimeinen edustusluokan peli.

Kyllä Ford Scorpio eli ’’Skorppari’’ ihan auto on, takavetoinen iso lohnake. Vaikka tämä viimeinen vähän kummalliselta näyttääkin, on se sentään kauniimpi kuin Kia Opirus. Koeajetussa ’’Skorpparissa’’ vähän jarrut ravistivat ja peräkin taisi vähän jo vollottaa, mutta muuten reilusti yli 200 000 kilometriä ajetussa, viimeisen vuosimallin Scorpiossa on fiilistä. Ja totta puhuen, onhan se nyt ihan toinen auto ajaa kuin samanikäinen Mondeo.

Ison patun peli

Niin se maailma muuttuu. Enää ei Fordilla ole isoa Volvo-kokoluokan pirssiä, ja Mondeillahan ajavat kaupparatsut ja muut pikkuporvarit. Mutta kun Hurmalainen oli nuori, isoilla Fordeilla ajoivat maakunnan isot patut. Maakuntalehden vatsakas päätoimittajakin ajoi Ford Granadalla. Ja jostain muistan nähneeni, että reissumies Tapio Rautavaara ennen Dodge Dartia olisi taittanut matkaa Ford Zephyrillä.

Tämän Fordin ulkonäöstä tietysti ollaan monta mieltä. Yksi autojen kanssa työkseen peuhaava kaveri totesi aikoinaan jokseenkin armotta:
– Ihan hirveen näköinen toi Fordin lippulaiva, jota yritetään näköjään elvyttää uudella mulkosilmämallilla, mutta perseellehän toi yritys menee. Voi niitä poloisia, jotka sellaisen rakkineen ostavat hirveään ylihintaan. 2.3-litrainen kone ja sellainen panssarivaunu, eihän se edes liiku mihinkään.Pieraisi sitten ja nauraaräkätti, että taivaspaikan saa kun on Fordilla jo maanpäällä niin paljon kärsinyt. No, sehän on ollut enemmän sellaista äijäläppää haukkua Fordia, todellista katetta niille ilkkumisille ei oikein ole ollut.

Kilpaili Volvo S80:n kanssa

Euroissa tämä automaattivaihteinen vuosimallin 1998 Ford Scorpio 2.3i 16V Ghia maksoi uutena 42 619 € eli noin 255 714 silloista ’’mummoo’’. Iso auto tietysti ja 144 hevosvoimaa, ja toki paljon myös rahaa. Jokseenkin samalla rahalla sai jo Volvo S80:n 2.4-litraisella turbolla ja 140-hevosvoimaisena, niinikään automaattivaihteisena.

Se on vähän makuasia, mistä tykkää, mutta jos ei ole vannoutunut ’’Voorttimies’’, niin kyllähän vielä vuodelta 2004 löytyy Suomi24.fi –sivuston keskusteluista mielipiteitä, ettei Scorpiota voi edes verrata ominaisuuksiensa puolesta isoihin Volvoihin, Saabeihin ja Audeihin.

Mutta tämän Scorpion rullatessa tehtaalta elettiin vielä vanhoja hyviä aikoja ja monet varakkaammatkin ’’Voorttimiehet’’ olivat merkkiuskollisia, olivatpa kilpailija miten hienoja tahansa. Ja vaikka näinkin tylsästä merkistä kuin Ford onkin kysymys, niin on se vaan edelleen mysteeri, miten 13-vuotias ja 255 000 kilometriä ajettu premiumluokan ’’Voorttikin’’ saa veden kielelle

Jos olisin vanhan ajan kassakaappiryöstäjä, ns. kilikali-mies, niin kyllä minä tällä edustus-Voortilla heittäisin mennen tullen keikan Jyväskylään ja takaisin.

’’Ei muuta kuin sikaa’’

Kyllä tässä 3 300 eurolla täyden vastineen saa. Ja edelleen löytyy ukkoja, jotka vannovat takavedon nimiin. Hurmalainen hurmaantui ja fiilisteli, mutta päätoimittaja oli tietävinään, että perä jo vähän vollotti. Mutta ei siitä kannata välittää. Kuten herra Justus Suomi24.fi:llä sanoo, voi valittava perä kestää vaikka kuinka kauan nipussa.
– Aikoinaan annoin Escortin perälle sikaa, kun se alkoi huutamaan, mutta eihän se mihinkään hajonnut, vaikka tehoakin oli 50% vakiota enemmän, Justus uhosi jo seitsemän vuotta sitten.

Haikea olo tätä ajaessa vähän tuli. Isäukkovainaa oli yhdessä vaiheessa elämäänsä Ford-mies, jonka silmissä Scorpiota edeltänyt Granada oli hieno klassisten linjojen auto ja vähän haaveiden täyttymys. No, kun sitä ukin perintöä tuli ja oli kerrankin varaa ostaa vähän parempi auto, niin Volvohan meillekin Fordin sijasta kuitenkin ostettiin. Aika kuluu ja yhä vähemmän Scorpiosta väitellään enää netin keskustelupalstoilla. Ja sen vuoksi oli hienoa vielä kerran päästä ajamaan ehtaa premium-Fordia. Kyllä se iso Voortti oli auto, vaikka talkkari-Simo muuta väittikin.

Ford Scorpio 2.3i 16V Ghia 4d
Vuosimalli: 1998
Kilometrit: 255 000
Hinta: 3300 €
Myyjä: Hupi-auto, Helsinki

Polttoaine: bensiini
Vaihteet: automaatti
Katsastettu: 8/2010
Teho: 147 Hv
Huippunopeus: 210 km/h
Kiihtyvyys (0-100): 9,8 s
Kulutus: kaupunki: 13.20 l/100km, maantie: 7.80 l/100km, yhdistetty: 9.80 l/100km
Sisätilat ja mukavuudet: Ohjaustehostin, Keskuslukitus: Kaukosäätöinen, Sähkökäyttöiset ikkunat, Ilmastointi: Automaattinen, Nahkasisusta, Vakionopeudensäädin, Sähkösäätöiset istuimet, Ajotietokone, Penkinlämmittimet, Pysäköintitutka tai -kamera, Sähköpeilit

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Koeajo Skoda Superb Combi 2,0 TDI vm.2016 – Ylellisyyttä ilman naapurikateutta
Koeajo Volvo S60 T5 vm.2020 – Tehokas ”nykymuseo”
Koeajo käytetty Tesla Model 3 – Vantaan äijä Teslan ratissa

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *