Kaasujalka

Tämän piti olla jäähyväislounas Grilli Ribiksessä

Julkaissut:

|

30.4.2024

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Tämän piti olla jäähyväislounas Grilli Ribiksessä

Grilli Ribis mainostaa kotisivuilla itseään Espoon tunnelmallisimpana lounas-, leike- ja pihviravintolana. No joo… kaikkihan on tietysti suhteellista.

Grilli Ribikseen menimme syömään ”äijälounaan”, kun useampikin lukija sitä on vuolaasti kehunut. Odotukset olivat korkealla. Ribis löytyy Heikintorin kätköistä ja Heikintori taas on Suomen toiseksi vanhin kauppakeskus ja eräs valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Wikipedian mukaan vuonna 1954 Tapiolan keskustasta järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka arkkitehti Aarne Ervi voitti. Entisen sorakuopan paikalle rakennettiin ensin suuri keskusallas (1962) ja sen rannoille sijoittui kirkko ja koulu sekä Ervin suunnittelemat uimahalli (1965), Heikintori (1968) ja hotelli (1974).

Tapiolan rakennutti pääosin Asuntosäätiö 1950- ja 1960-luvulla puutarhakaupungiksi. No tänä päivänä Tapiola on yhtä kaukana puutarhakaupungista kuin Kotiteollisuus-bändi sinfoniaorkesterista.

Marraskuussa 1968 kauppakeskukseen avattiin muuten Espoon kauppalan ensimmäinen diskoteekkikin. Kauppalasta kaupungiksi Espoo muuttui 1972. Nuorempi polvi ei taida edes tietää, mitä tarkoitettiin kauppalalla: se oli kaupunkimainen kunta, jolla ei ollut kaikkia vanhojen eikä uusienkaan kaupunkien kaupunkien oikeuksia ja velvollisuuksia.

Itse elin elämäni ensimmäiset vuodet todella hikisessä kunnassa Varsinais-Suomessa ja jo Loimaan kauppala edusti itselleni vähän pelottavaakin suurta maailmaa.

Eli Heikintorilla on vahvat perinteet. Ja kauppalan fiilistä siellä on omalla hellyttävällä tavalla aistittavissa edelleen. Tapiolahan on nykyään hyvinvoivan keskiluokan ja vähän ylemmänkin Espoon keskiluokan keskus, eikä mikään metropoli.

Grilli Ribis on toiminut Heikintorilla yht’ kauan kuin Heikintori on ollut olemassa, siis vuodesta 1968 lähtien.

”Klassikkopihvit ja leikkeemme ovat ravinneet nälkäisiä asiakkaitamme jo 50 vuoden ajan. Päivittäin vaihtuva maukas lounas takaa sen, että ulos ei tarvitse lähteä nälkäisenä tai pettyneenä – sen tietävät niin duunarit, kiekkotähdet kuin huippukokitkin”, Ribiksen sivuilla kerrotaan.

Kannattaisi ehkä tehdä sivuille päivitys.

Pihvi maistui Kurrillekin

Odotukset olivat korkealla, kun päätoimittajan kanssa Ribiksen löysimme ja ovesta sisään astuimme.  Paikka on pieni. Onhan paikka suorastaan legendaarisessa maineessa.

Ribis on eräänlainen ruokailijoiden pystybaari. Siellä istutaan ja syödään korkeilla tuoleilla palvelutiskin ääressä. Vähän kuin jenkkiläisissä Road movie -elokuvissa.

Varttuneet miehet palvelutiskin takana olivat leppoisia ja ystävällisiä. Pihviravintolan liiketoimintaa haastavat kasvaneet kulut ja lisääntynyt etätöiden tekeminen.

Listalta valitsimme lehtipihvit persiljavoilla ja ranskalaisilla. Lounasaikaan arkipäivänä hinta oli 16,50 euroa /annos, lounasajan ulkopuolella ja a la carte -listalta valittuna hinta pompsahtaa 21,50 euroon.

No nyt täytyy kyllä tunnustaa, että Ribiksen lehtipihvi persiljavoilla sekä muutamalla porkkanalla ja tomaatinviipaleella säestettynä oli kyllä hienoinen pettymys. Se ei maistunut pahalta, mutta ei myöskään hyvältä. Makua ei ollut juuri ollenkaan. Oli pakko lisätä suolaa. Annos oli hintaansa nähden myös aika pieni.

Pihvi oli parilalla paistettu lätty, jonka kylkeen oli vinoon läiskäisty persilja ja muutama ranskalainen.

Päätoimittaja aika hyvin tiivisti: ”Yleensä näiden paikkojen vahvuus on persoonallisuus ja se, että jotain on aina paljon: joko mausteita, suolaa tai ranskalaisia. Olisi ollut edes iso annos”.

Lienee ollut jo turnausväsymys yrittäjällä ja kuinka ollakaan pari viikkoa käyntimme jälkeen Länsiväylä-lehti kertoi, että Tapiolan Heikintorilla toimiva Grilli Ribis on aikeissa lopettaa toimintansa tänä keväänä. Vuokrasopimus päättyy näillä näkymin 31. maaliskuuta. Jutun valokuvassa Ribiksen pihviä oli syömässä itse jääkiekkolegenda Jari Kurri.

Ribis on irtisanonut Heikintorin tilansa, kun pihviravintolan liiketoimintaa haastavat kasvaneet kulut ja lisääntynyt etätöiden tekeminen. Yksi Länsiväylän haastattelema asiakas kertoi, että asiaan on vaikuttanut myös Tapiolan hankaloituneet liikennejärjestelyt ja maksuttomien parkkipaikkojen vähyys.

Tästä onkin hyvä saada uutta jutun juurta. Tappoivatko maksulliset parkkipaikat legendaarisen pihviravintolan? Mutta, tarina saakin onnellisen käänteen.

Juuri kun tämä juttu oli painettu paperille Kaasujalan printtiversioon tuli tieto, että asiakkaat pelastivat Ribiksen ja toiminta jatkuu uusin voimin. Ehkä teemme uusintakäynnin, kun uusi yrittäjä on tovin siinä toiminut.

Vaikka lehtipihvi meille olikin nyt hienoinen pettymys, niin väkisinkin sitä kuusikymppiä jo täyttänyt tuntee surua, mitä enemmän vanhaa maailmaa on vaarassa kadota tai jo kadonnut.

Grilli Ribis
Kauppamiehentie 1,  Heikintori, Espoo

Ruoan riittävyys: XX
Palvelu: XXXX
Ruoan äijämäisyys: XXX
Paikan äijämäisyys: XXX

Yhteensä 12p

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Hampurilainen maistui ”Ruskiksen” Teboililla
La Locanda – Carbonara-puuroa Simonkylässä
Ylästön Pizza & Kebab & Grilli- Perusporvarin pizzakeidas

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *