Kaasujalka

Mersu paskaksi routakuopassa – vakuutus ei korvaa

Julkaissut:

|

27.3.2024

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Mersu paskaksi routakuopassa – vakuutus ei korvaa

Kuulin kaverilta, että hänen tuttunsa ajoi 15 kilometrin tuntinopeudella Mersunsa yleisellä tiellä routakuoppaan. Jousitus meni edestä paskaksi, mutta vakuutus ei kuulemma korvaa.

 

Kaverin tuttavan vahinko tapahtui Espoon Suvisaaristossa. Vauhtia oli yleisellä tiellä noin 15 kilometriä tunnissa. Sitten napsahti kuin Kummelissa potkulaudallaan kikkailevalla Koistisella. Rengas ja vanne säilyivät Mersun iskeytyessä leveään routakuoppaan, mutta jousitus meni paskaksi. Nyt melko tuore Mersu näyttää siltä, kuin siinä olisi madallettu alusta. Korjauksen kustannusarvio on 1600-2000 euroa.

Kaverin tuttava mittasi kuopan syvyyden ja leveyden ja otti valokuvatkin. Kuoppa oli 15 cm syvä ja 15 cm leveä. Kaiken tarvittavan tiedon hän toimitti vakuutusyhtiölle tekemäänsä vahinkoilmoitukseen. Vastaus oli tyrmäävä, vaikka vahinko tapahtui täysin yleisellä tiellä ja hitaalla nopeudella.  Tie oli loskainen, jolloin tällaista kuoppaa on mahdotonta havaita ajaessa paljaalla silmällä.

Tämä heppu on myös kuulemma autoalan ammattimies ja henkeen vereen automies muutenkin. Eli kokematon kuskikaan ei ole kysymyksessä.

Sellaisia summia ei kaverilla kuulemma nyt tähän hätään löydy. Vaikka jousitus meni paskaksi vain toiselta puolelta, niin molemmat puolet on vaihdettava.  Iskarit ja jousetkin on pakko pistää uusiksi molemmilta puolilta.

Korvaako ELY-keskus?

Pitäisi kuulemma hakea korvaus ELY-keskukselta. Joku toinen kaveri oli kuulemma joskus näin menetellyt ja korvaus kyllä tuli, mutta vasta puolentoista vuoden kuluttua. Tienkäyttäjähän voi hakea vahingonkorvausta maantiellä sattuneesta vahingosta, joka on aiheutunut tien puutteellisesta kunnossapidosta. Korvausta voi saada korvausta, jos tienhoito on ollut virheellistä tai huolimatonta tai tienhoitoon kuuluvia tehtäviä on laiminlyöty. Korvaushakemukset käsitellään keskitetysti oman alueen ELY-keskuksessa.

Yksistään tien huono kunto ei kuitenkaan oikeuta korvaukseen. Vahinkojen pitää olla todennettavissa ja todistettavissa. Autoilija voi käytännössä saada korvausta vain, jos tienhoito on ollut virheellistä tai huolimatonta tai tienhoitoon kuuluvia tehtäviä on laiminlyöty. Mitenkäs tämän sitten osoitat ja todistat? Välttämättä tuolla Suvisaaristossakaan tienhoidossakaan ei ole tapahtunut ainakaan todistettavasti virheitä. Kai niitä routakuoppia syntyy ihan muutenkin ja automaattisesti Suomen vaihtelevissa säissä.

Olen itse teutaroinut joskus omalla autollani huolimattomuuttani. Viimeksi piti viedä Mersu pajalle oman mokan takia, kun peruutin Tikkurilassa lyhtypylvääseen pimeässä. Ongelmia korvauksen saamisessa vakuutusyhtiöltä ei ollut.

Pohdimme Kaasujalan päätoimittajan kanssa, että jos routakuoppaan yleisellä tiellä osuneen heppu olisi ajanut ojaan huolimattomuuttaan, silloin vakuutus olisi korvannut. Pohdimme myös, että teiden kunto joissain tapauksissa saattaa saada muuntelemaan vahingon syytä. Toisaalta suomalaiset ovat tunnetusti rehellistä kansaa, eivätkä kerro muunneltua totuutta.

”Absurdia, että vakuutus korvaa kuljettajan huolimattomuuden, mutta ei tämmöisissä tapauksissa, joita ei kuljettaja voi välttää. Mitä varten ne vakuutukset oikein on otettu?”, kaveri mietti.

Paljon tuli mietittyä muitakin ongelmatilanteita vastaavissa tapauksissa. Entäpä jos olisi ottanut auton koeajoon autoliikkeestä ja olisin ajanut sen routakuoppaan yleisellä tiellä? Kuka silloin korvaisi?

 

Teksti Urmas Hurmalainen

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Fyysiset nappulat takaisin!
Synteettistä bensaa Mersun tankkiin
Turvavyö päälle jo pihalla peruuttaessa

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *