Kaasujalka

Lepsämän Grilli – Paluu ”Vanhaslandiaan”

Julkaissut:

|

2.1.2024

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Lepsämän Grilli – Paluu ”Vanhaslandiaan”

Lepsämän Grillin turkkilainen lihapiirakka oli niin iso ja maukas, että sitä voi suositella Matti Vanhasellekin, Nurmijärven Lepsämään jo kolmannen talonsa rakentaneelle emerituspääministerille.

Olosuhteet vierailulle Lepsämän Grillillä olivat kaikin tavoin kepulaisimmat mahdolliset. Grilli sijaitsee syrjässä valtateistä, nurmijärveläisen sivutien siimeksessä. Kepulaisuuden fiilistä lisäsi sekin, että ajoimme sinne Kaasujalan testiautoksi tulleella vanhalla Fiat Grande Puntolla. Takavuosikymmenillä kun maatalousosuuskunta Hankkijan maahantuoma Fiat oli maaseudulla aika monen kepulaisen maajussin auto.

Sokerina pohjalla oli tietysti se, että Lepsämä tunnetaan sen ”suuresta pojastaan”, Keskustapuolueen entisestä puheenjohtajasta, kansanedustajan ja pääministerin hommistakin eläköityneestä Matti Vanhasesta.

Jos Nurmijärven Lepsämän kylätaajaman nimi joskus pitäisi muuttaa kansainvälisemmäksi, nimeäisin sen ehdottomasti ”Vanhaslandiaksi”. Onhan emerituspoliitikko rakentanut Lepsämään jo peräti kolmannen omakotitalonsa.

Uuden talonsa verstaassa Vanhanen Apu-lehden haastattelun mukaan nikkaroi nyt niin kirjahyllyjä kuin linnunpönttöjäkin.

Lepsämässä sielu lepää

Lepsämän syrjäteitä Fiatilla körötellessäni tavoitin sielulleni kummallisen rauhan, itsekin kun olen maalta kotoisin. Tosin kirkonkylästä, enkä kunnan syrjäkyliltä. Siinä oli nuoruudessani vissi ero.

Lepsämän Grilli ei löydy valtateiden risteämäkohdasta, vaan sinne pitää oikeasti löytää. Sitä voisi kuitenkin kuvata oikeaksi grillikeitaaksi syrjäisen kylätien siimeksessä.

Vaikka olemme Nato-miehiä, niin otin listalta Turkkilaisen lihapiirakan ja se ei ollut missään nimessä halpa, hinta oli peräti 19.90 euroa. Siitäkin huolimatta, että Turkki ei vielä ainakaan testipäivänä ollut ratifioinut naapurimaamme Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Mutta Suomi on ratifiointinsa Turkilta saanut, joten siitä kiitollisena otin Turkkilaisen lihapiirakan. Korkean hintansa väärti se oli: paitsi makunsa, myös jättikokonsa ansiosta. Minä olen ”kantasuomalaisten” lihapiirakoiden vankkumaton fani, mutta eihän niistä nälkä lähde. Lepsämän Grillikioskin Turkkilaisesta lihapiirakasta lähti.

Kunnolla lisukkeita

Makoisia lisukkeitakin Turkkilaisessa jättilihiksessä oli runsaasti. Eniten olin mielissäni omasta suosikkilisukkeestani aurajuustosta. Aurajuusto toimii missä tahansa, suunnilleen sama kuin vanhan Nissaninkin konepellin alle istutettaisiin V6-bensamoottori. Lisäksi 200-grammaisen ja tuoreen jauhelihapihvin kyytimiehinä oli cheddarjuustoa, rucolaa, kirsikkatomaattia, suolakurkkua, ja kahdenlaistakin majoneesia: tavallista ja valkosipulimajoneesia.

”Kantasuomalaisesta” lihiksestä turkkilainen eroasi rapean ja paahdetun kuorensa puolesta, se maistui todella mehevältä. Suomalaisperäiset lihikset ovat valitettavan usein velttoja löllyköitä.

Tietysti tällaisen grillin ns. ”fasiliteetit” ovat karut. Sisällä oli vähän kylmäkin, mutta muuten yleisvaikutelma oli kohtuullisen siisti. Palvelu oli keskivertoa hiukan ystävällisempää ja nopeaa. Lepsämän Grillin kaltaiset grillikeitaat alkavat olla Suomessa katoavaa kansanperinnettä. Sinne kannattaa ajella kauempaakin, kuten Facebook-sivujen perusteella moni tekeekin. Palaute on yksinomaan kiittävää.

Danielin kehuva palaute on vain yksi esimerkki, mutta kuvaa hyvin Lepsämän Grillin vakiintumista paikallisten grilliherkuttelijoiden vakiopaikaksi: Asiakasarvostelun perusteella se on saanut täydet 5/5 tähteä.

”Ei ole ikinä pettänyt ruoan suhteen, todella hyvät ruoat ja mikä tärkeintä niin todella ystävällinen henkilökunta, pitäähän sitä paikallista tukea muutenkin!”

Lepsämän Grilli
Numminiituntie 2, Klaukkala,

Ruoan riittävyys: XXXX
Palvelu: XXX
Ruoan äijämäisyys: XXXXX
Paikan äijämäisyys: XXX

Yhteensä 15p

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Saarnipuu – Äijälounas ilman maskia Koronakadulla
Tuusulan Pihvitupa – Makkaraperunat Laitelan Ismollekin
Hampurilainen maistui ”Ruskiksen” Teboililla

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *