Kaasujalka

Lahnuksen Shell – ”Koskaan et muuttua saa”

Julkaissut:

|

4.12.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Lahnuksen Shell – ”Koskaan et muuttua saa”

Niinhän se lauloi Pasi Kaunisto keväällä 1969. Vaikka Lahnuksen Shellistäkin käsittääkseni tulee jossain vaiheessa Lahnuksen ST1, niin toivoa sopii, että se säilyttää kylätunnelmansa turpakäräjien kohtauspaikkana jatkossakin.

Shell-huoltoasemat katoavat Suomesta ja muuttuvat St1-asemiksi. Lounaalla Espoossa Lahnuksen Shellillä tätä tuli päätoimittajan kanssa vähän surtuakin.

Tällaiselle 1960-luvulla syntyneelle maalaispojalle huoltoasemien perinteisillä nimillä on tärkeä sijansa. Kotikylässä Keski-Suomessa velipojat saivat ensikosketuksena työelämään kesätöissä kotitalon viereisellä Shellillä. Se oli sitä aikaa, kun vielä henkilökunta riensi lorottelemaan bensapistoolilla polttoainetta asiakkaan auton tankkiin.

Ikimuistoisesti velipojan mieleen jäi iskelmätähti, joka ei vaivautunut tulemaan Saab 96:staan edes ulos, vaan ojensi ikkunaa raottamalla setelin käteen ja autossa istumalla odotti takaisin myös vaihtorahoja.

Lahnuksen Shellkin on käsite. Mitenkähän suu taipuu kutsumaan kavereita turpakäräjöimään Lahnuksen ST1:lle?

Muistojen Shell

Muutos tulee voimaan Shell-brändin nykyisen lisenssisopimuksen päättyessä parin vuoden kuluttua, tiedotteessa kerrotaan. Voi olla, että meille päätoimittajan kanssa käynti lokakuun alussa jää viimeiseksi käynniksi nimenomaan Lahnuksen Shellillä Espoossa.

Wikipedian mukaan Lahnus on Pohjois-Espoon suuralueeseen kuuluva Espoon koillinen kaupunginosa. Lahnus rajoittuu lännessä Lakistoon, etelässä Luukkiin ja kaakossa Kalajärveen. Lounaassa Lahnuksella on rajapiste Velskolan kanssa. Pohjoisessa Lahnus rajoittuu Nurmijärveen ja idässä Vantaan Vestraan.

Oli miten oli, mutta Lahnuksen Shell on oikea maaseutukeidas 22 kilometrin päässä Helsingin rautatieasemasta. Niin ainakin kertoi etäisyyden Fonectan reittikartta. Oma fiilis on, että Lahnuksen Shellillä ollaan ainakin 50 kilometrin päässä Helsingin rautatieasemasta.

Itselleni Lahnuksen Shell on ollut kesäisin vakiopaikka jäätelötauolle niinä vuosina, kun poika oli vielä pieni. Kun asuimme Vantaan Vapaalassa, ajoimme aina uimaan läheiseen Luukin virkistysalueen rantaan.

Shell HelmiSimpukassa söimme päivän leikkeet, joka oli testipäivänä metsästäjänleike, hinta oli 14.50 euroa. Salaattipöydässä oli kastikevaihtoehtoina Nonna Saucesta eri vaihtoehtoja. Valitsin sinappisen version, tarjolla oli kolmea muutakin sorttia. Se oli yksi parhaita syömiäni salaattikastikkeista.

Leikkeen mukana tuli ranskalaisten sekä paahdettujen porkkanoiden, paprikan kesäkurpitsan ja sipulin kera. Sienikastike ja pihvi olivat maukkaita, mutta ranskalaisissa makua ei ollut ollenkaan. Oisiko kokki kokenut eron rakkaastaan? Sitähän sanotaan, että rakastuneena kokki lotraa suolaa liikaakin.

Päivän leike höysteineen ei ollut kummoinen kokonaisuus ollut, mutta kyllä annoksen nälkäänsä sen ihan hyvällä ruokahalulla söi.

Tuttuja kasvoja

Tunnelma oli melko lailla samanlainen kuin edellisellä kerralla Espoossa Mankin Nesteellä. Itselleni Shell -brändillä on kuitenkin tunnearvoa enemmän kuin Neste-brändillä. Asiakaskunta ainakin testipäivänä oli iäkkäämpiä miehiä. Yksi heistä muistutti Salattujen Elämien Gunnar Mustavaaraa, siitä on pakko antaa plussaa.

Toinen asiakkaista taas muistutti televisiossa Ukrainan sotaa usein kommentoinutta Pekka Toveria, nykyisin kansanedustajana vaikuttavaa puolustusvoimien entistä tiedustelupäällikköä ja kenraalimajuri evp:tä. Olen aina tykännyt tehdä päätelmiä kaksoisolennoista.

Meitä palvellut henkilökunta oli ilmeisesti jotain työharjoitteluun tulleita koululaisia. Ihan ystävällisesti meitä palveltiin, vaikka homma tuntuikin olevan pikkuisen hakusessa. Ei heitä kuitenkaan voi varsinaisesti innokkaiksi moittia.

Kivenheiton päässä on hotelli Korpilampi ja Luukki on suosittu karavaanarialue. Ohiajaessa pysähdyn jatkossakin Lahnuksen Shellillä ja tulevaisuudessa sitten varmaan myös Lahnuksen ST1:llä.

Oli miten oli, mutta tunnelma Lahnuksen Shell HelmiSimpukassa oli maalaispojalle kotoisa. Ehkä en jatkossa aja sinne lounaan perässä, mutta ohiajaessa pysähdyn kyllä hörppäämään ainakin kahvit nisun kera.

Shell Espoo Lahnus
Lahnuksentie 2, Espoo

Ruoan riittävyys: XXX
Palvelu: XXX
Ruoan äijämäisyys: XX
Paikan äijämäisyys: XXXX

Yhteensä 12p

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Saarnipuu – Äijälounas ilman maskia Koronakadulla
Tuusulan Pihvitupa – Makkaraperunat Laitelan Ismollekin
Hampurilainen maistui ”Ruskiksen” Teboililla

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *