Kaasujalka

VR nosti lipun hintoja: ”Auto alla, päästä voit halvemmalla”

Julkaissut:

|

28.8.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

VR nosti lipun hintoja: ”Auto alla, päästä voit halvemmalla”

Suomalaiset halutaan nostaa henkilöautoista raideliikenteeseen, mutta samalla VR nosti lähiliikenteen kertalipun hintaa kunnolla. Jos omistaisin sähkö- tai jopa hybridiautonkin, en edes miettisi junamatkaa Tikkurilasta Lahteen.

 

Valtion rautatieyhtiö VR nosti lähiliikenteen lippujen hintoja 28. elokuuta. Yhtiön tiedotteen mukaan lähiliikenteen kerta- ja sarjalippujen hinnat nousivat keskimäärin noin viisi prosenttia. Kertalipun hinta nousi VR:n mukaan keskimäärin 50 senttiä.

VR perustelee ”maltillisia hinnanmuutoksia” muun muassa inflaatiolla ja energian hinnalla

Esimerkiksi Helsingin ja Lahden välillä hinta nousi 11,70 eurosta 12,70 euroon. Vantaan Tikkurilasta lippu Z-junaan maksoi 28. elokuuta maanantaina 11,10 euroa.

Jos itse haluaisin liikkua junalla Vantaan Jokivarresta Lahteen, pitäisi ensin hypätä bussiin ja körötellä sillä Korson asemalle. Korson asemalla taas pitäisi hypätä lähijunaan ja körötellä sillä Tikkurilaan. Vasta Tikkurilassa pääsisin lähijunaan, joka vie Lahteen.

Joutuisin ensin ostamaan bussiin noustessani HSL:n  mobiilisovelluksessa lähiliikenteen kertalipun  vyöhykkeelle  BC, ja se maksaisi 3,10 senttiä.  Tikkurilassa minun pitäisi ostaa lippu Lahteen vievään Z-junaan ja se maksaisi 11,10 euroa.

”Hinnat vaan nousee”

Jos nyt olen yhtään oikein laskenut, niin edestakainen matka Lahteen kustantaisi minulle ainakin 25 euroa. Sillä 25 eurolla ostaisin nykyisilläkin polttoaineiden hinnoilla vanhaan Mersuun bensaa 12-13 litraa. Meiltä kotoa Lahteen tulee matkaa noin 80 kilometriä, edestakaisin siis noin 160 kilometriä. Uskoisin tuon matkan taittuvan tankkiin heitetyllä 13 litralla, jos maltan körötellä alle satasta.

Junamatkan vaatimaan aikaan ja vaivaan verrattuna lähtisin siis ilman muuta Lahteen omalla autolla. Puhumattakaan niistä, jotka ajavat sähköautolla.

Tämä kaikki on tietysti saivartelua ja tuleehan siitä autosta kulujakin. Helsingin Sanomien kesäkuussa tekemän vertailun mukaan kuitenkin omalla autolla kulkeminen tulee halvaksi, mikäli laskee kuluiksi pelkät bensakulut ja kyydissä on useita ihmisiä.

Joku kirjoitti Vauva.fi -sivustolla osuvasti jo kesäkuussa ennen VR:n lähiliikenteen hintojen nostoa.

”Jatkossa ei paljon kannata matkustaa junalla. Lipun voi saada halvalla, jos tietää matkastaan kuukausia etukäteen ja pystyy valikoimaan vähemmän suositun vuoron. Äkkilähtö tulee kalliiksi. Hinnat vaan nousee, mutta palvelu on ala-arvoista. Vessat ei toimi, junat on aina myöhässä jne. Pitäisi ajatella luontoa, mutta ainakaan minulla ei ole siihen varaa kohta.”

Vanhassa laulussa lauletaan ”Kun sulla on auto alla, päästä voit helpommalla”. Nyt siihen voi lisätä helpommalla-sanan lisäksi myös sanan halvemmalla.

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuva Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Turvavyö päälle jo pihalla peruuttaessa
En ymmärrä lisähärpäkkeiden kuukausimaksua
Lintsaavat parkkipirkot

Tietoa julkaisijasta

Mika

(1) Lukijan kommentti

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *