Kaasujalka

Oi luoja, osta mulle Mercedes-Benz!

Julkaissut:

|

31.5.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Oi luoja, osta mulle Mercedes-Benz!

Kuva Johannes Maximilian

Minulla on budjeteistaan huolestuneille yleisradiolaisille vinkki. Kyllä ne persutkin rahahanoja avaavat, jos ”viherhumpan” sijasta teette juttuja vaikkapa Etelä-Pohjanmaan Mersu-nuorisosta.

”Oi Luoja, etkö minulle ostaisi Mercedes Benzin

Kaikki kaverini Porsche-autoja ajaa

Minun on pakko tehdä paremmin

Koko ikäni rankasti työskennellyt

Ei kavereilta apua

Joten Luoja, etkö minulle ostaisi

Mercedes Benzin”

 

Näin karkeasti se kääntäjä netissä suomensi Janis Joplinin kähisemän Mercedes-Benz -biisin. Mersu on Suomessa aina ollut lottoajan unelma. Vai osaisitteko kuvitella, että tuossa Mercedes-Benz -biisissä Mersu korvattaisiin Audilla tai Bemarilla: ”Oi luoja, etkö minulle ostaisi Audin…”

Viron Wikipediassa sentään on kerrottu biisin taustaa: “Mercedes Benz” on Janis Joplini kirjutatud ja esitatud laul. Laulu sõnad on lihtsad ja meeldejäävad, palutakse Jumalal osta Mercedes-Benzi auto.”

Suomen Wikipediassa ei ole biisiä selitetty.

Kylläpäs vanhan sydän oikein läikähti, kun avasin tabletilta Hesarin 18. toukokuuta. Oli komeita kuvia Etelä-Pohjanmaan nuorisosta Mersujensa äärellä. Nyt vasta oikein ymmärsin, että Mersu menee muita autoja syvemmälle suomalaisten sydämiin.

Autoista Mersuja jopa 13 %

Kun muun Suomen ”tsäbädäbädää” -nuoriso tuunaa ja rassaa kolmossarjan Bemareita, Etelä-Pohjanmaan nuoriso jyristää taksi- ja pappamalleina pidetyillä E-Mersuilla. Erityisen suosittu on 124-sarjan E-Mersu, jota moni pitää viimeisenä oikeana Mersuna.

Muistellaanpa kylmän sodan vuosia toisen maailmansodan jälkeen. Kun neuvostoliittolainen Lada symboloi kahlittua ja sosialistista itää, niin vapaata länttä vahvimmin symboloi juuri unelma länsisaksalaisesta Mercedes-Benzistä.

Liikenne- ja viestintäviraston tilastojen mukaan Suomen teillä kulkee lähes 200 000 Mercedes-Benziä, mikä on noin 7 % kaikista tieliikenteessä olevista henkilöautoista.

”Mutta miksi nuoret – etenkin eteläpohjalaiset nuoret – tuntuvat mieltyneen Mersuihin? Kaiken lisäksi vanhoihin Mersuihin. Onhan Mercedes-Benziin viime vuosina iskostunut laadun lisäksi myös pappa-auton leima, Hesari pähkäili jutussaan.

Suomen Mersu-tihein kunta Hesarin mukaan on parintuhannen asukkaan Isojoki Etelä-Pohjanmaalla. Siellä 13 % kaikista autoista on Mercedes-Benzejä.

Elämää suurempi??

Eivät ne Seinäjoen nuoret osanneet antaa Hesarille yhtä selkeää vastausta kysymykseen, miksi juuri vanha Mersu on Etelä-Pohjanmaalla in.

Mutta jollain kumman tavalla Hesarin jutusta sen vastauksen henki ilman sanoittamistakin. Kyse on sukupolvien jatkumosta. Eivät Audit ja Bemarit ole koskaan olleet yhtä leimallisesti lottoajien unelmia kuin Mersu.

Itse en ole kotoisin mistään Pohjanmaan osasta. Isäni oli virkamies, jolle Mersu jäi toteuttamattomaksi unelmaksi. Volvon hän kyllä osti. Isä oli kuitenkin sen verran vanhan kansan miehiä, ettei tohtinut toteuttaa unelmaansa käytetyllä Mersulla: hänen silmissään vain toistasataatuhatta ajettu Mersukin oli ikäloppu.

Kolme Mersua itse omistaneena uskallan tunnustaa, että ikiliikkuja ei ole Mersukaan. Mutta silti… jotain iäisyysarvoja siinä taitaa olla. En osaa kuvitella, että Hesarikaan täyttäisi neljää sivua jututtamalla ja valokuvaamalla minkään toisen automerkin nimiin vannovia nuoria.

 

Teksti Urmas Hurmalainen

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Miljonäärin ylinopeussakot
Hyvästi Allun Grilli!
VR nosti lipun hintoja: ”Auto alla, päästä voit halvemmalla”

Tietoa julkaisijasta

Mika

(1) Lukijan kommentti

  1. Pekka Vehviläinen
    1.6.2023 klo 23.19

    Jutussa on käännetty Janis Joplinin biisin sanat jota kuinkin oikein. Sanoitukseen sisältyy erikoinen koukku. Joplin kertoo ystäviensä ajelevan Porscheille samalla kun hän itse haaveilee Mercedeksestä. Oikeassa elämässä Joplinilla oli Porsche, psykedelisin kuvioin hippikuosiin maalattu vuoden 1964 mallinen 356 Cabriolet, josta laulajatar oli maksanut käytettynä 3500 taalaa.

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *