Kaasujalka

Bembölen Burger Grill – ”Hölmölä” kunniaan!

Julkaissut:

|

8.5.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Bembölen Burger Grill – ”Hölmölä” kunniaan!

Tietokirjailija ja kielitieteilijä Janne Saarikivi on ollut huolissaan siitä, että suomen kieleen tulee sanoja englannin kielestä. Niin olen minäkin. Miksi ihmeessä Bembölen Burger Grill ei enää ole Hölmölän Burger Grill?

 

Kävimme päätoimittajan kanssa edellisen kerran Espoon Bembölessä Hölmölän Burger Grillillä vuonna 2012. Niinpä nyt oli korkea aika pistäytyä Bembölessä uudestaan. Vaan enää ei ole Hölmölän Grilliä, on vain Bembölen Burger Grill.

Rumasti sanottuna ratkaisu ei ole kovin mielikuvituksellinen. Visit Espoo -sivustolla Bembölen Burger Grill esitellään näin ”lennokkaasti”:
”Espoon Bembölessä sijaitseva hampurilaisgrilli. Yli 60 tuotteen valikoimasta löytyy herkkuja jokaiselle ja reilut annoskoot vievät isommankin nälän.”

No, ei sitä pelkillä vitseillä ja lennokkailla sutkauksilla ennenkään ole tulosta tehty. Ei tehnyt loppupelissä Timo Soinikaan persuissa.

Kaupunkiopas City.fi.sivuston äänestyksessä talvella 2021 Bembölen Burger Grill nousi kuitenkin yhdeksi pääkaupunkiseudun hehkutetuimmaksi grilliksi.

”Yli 60 valittavaa tuotetta ja reilut annokset. Muun muassa nämä asiat ovat syy siihen, miksi moni matkaa Espooseen grilliruoan perässä. Perinteisten grillituotteiden, kuten hampurilaisten ja lihapiirakoiden, lisäksi tämän grillin erikoisuus ovat hot wingsit. Siipien lisäksi mausteisia herkkuja pääsee nauttimaan vaikkapa tex mex -lautasen muodossa.

Huomio! Ei kannata antaa hieman kuluneen rakennuksen hämätä!”.

El Bimbo!

No en minä sentään lähde ajamaan grilliruuan perässä vartavasten Espooseen asti. Nyt menin, kun päätoimittajalle niin monta ehdotusta uusintakäynnistä oli tullut. Ja ihan yhtä kulahtaneen näköinen se rakennus on edelleen, vaikka nykytrendien mukaisesti suomenkielinen Hölmölä-sana onkin pudotettu nimestä pois.

Melkein tekisi mieli ilkeästi vihjaista, että ehkä trenditietoiset espoolaiset ovat tuota nimen pudottamista ehdottaneet.

Valitsin listalta El Bimbo -nimisen aterian. Ihan nimen takia. Minähän olen jo sen verran vanha mies, että muistan tuon Marion Rungin laulaman biisin:

”El Bimbo on vain mies
Niin villi, mutta aikamies”.

Olen varmaan joskus haaveillut, että laulu kertoisi minusta. No, olen minä joskus villimpikin ollut ja aikamies olen ollut jo viimeiset 42 vuotta. Jos aikamiehen mittana nimittäin pidetään 18 vuoden ikärajan ylittämistä.

Bembölen 13,50 euroa maksavaan El Bimbo -ateriaan sisältyy hampurilainen, pihvi, juusto, jalopenoja, sipulirenkaita, 180 gramman jauhepihvi, ranskalaiset ja pieni pullo Coca-Colaa.

Tosin täyteen ahdetussa hampurilaisateriassa on se huono puoli, että aina sieltä tuppaa jotain putoamaan katukeittiössä ruokaillessa rinnuksillekin. Niin kävi nytkin. Etuhampaassa on jotain vikaa ja testipäivänä piti syödä oikeanpuoleisilla poskihampailla.

Kyllähän se kokonaisuus muutenkin oli toimiva, mutta tällä kerralla täytyy pisteitä antaa erityisesti mehevistä ranskalaisista. Monesti ranskalaiset tuppaavat kylmettymään ja nahistumaan jo siinä vaiheessa, kun niitä vasta kantaa tiskiltä pöytään. Nämä pysyivät syöntikelpoisina lautaselta suuhun asti.

Hyvää oli ja annoskokokin suuri, vaan ei näinä aikoina tietysti ihan halpaa. Olen kuitenkin sen verran harras grilliruuan ystävä, että maksan mieluummin 13,50 euroa kunnon grillimätöstä kuin perinteisestä noutopöytälounaasta.

Miehekäs asiakaskunta

Asiakaskunta vaikutti olevan oikein miehekästä: turhia ei tilauksia tehdessä lässytelty. Me söimme pienissä sisätiloissa, mutta suurin osa kävi tekemässä vain tilauksen ja häipyi pöperöineen autoihinsa.

Näköyhteyden päässä on Bembölen kahvitupa, jota yleisesti kuvaillaan pieneksi kahvilaidylliksi.

Bemböle on vanhastaan ollut tunnettu teiden risteyspaikkana ja kuuluu Espoon vanhimpaan asutusalueeseen.

Plussaa sijainnille tulee siitä, että Bembölen ohi kulkee vuonna 1962 valmistunut Suomen ensimmäinen moottoritie, nykyinen Turunväylä ja entinen Tarvontie. Ja onhan siinä Ikeakin kivenheiton päässä.

Koska osuimme paikalle ruuhka-aikaan, ei oikein saatu muodostettua kuvaa palvelun laadusta. Putiikin Facebook-sivuilla palaute palvelusta on pääsääntöisesti kehuvaa, mutta kyllä sinne rumiakin kirjoituksia mahtuu.

Wikipedian mukaan Bemböle on satusetä Topeliuksen ansiosta mielletty useiden muiden paikkojen ohella kansanperinteen hölmöläissatujen Hölmölän kyläksi. Paikallisten puheessa yleisesti koko Bembölestä saatetaankin suomeksi puhua Hölmölänä, tai rajatummin Bembölessä sijaitsevasta grillikioskista ”Hölmölän grillinä”.

Kun kerran Hölmölän grilli on päässyt Wikipediaankin, niin hyödyntäkää sitä näkyvästi!

Bembölen Burger Grill

Fallåker 2, Espoo, Finland

Ruoan riittävyys: XXX
Palvelu: XXX
Ruoan äijämäisyys: XXXXX
Paikan äijämäisyys: XXXX

Yhteensä 15p

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Hampurilainen maistui ”Ruskiksen” Teboililla
Tämän piti olla jäähyväislounas Grilli Ribiksessä
La Locanda – Carbonara-puuroa Simonkylässä

Tietoa julkaisijasta

Mika

(1) Lukijan kommentti

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *