Kaasujalka

Koira nukkui levollisesti dieselissäkin

Julkaissut:

|

2.2.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Koira nukkui levollisesti dieselissäkin

Luin Keskisuomalaisesta brittitutkijoiden selvityksestä, jonka mukaan koirat valitsisivat täyssähköisen henkilöauton, jos saisivat tehdä päätöksen perheen ajoneuvosta. Voittajasta ei kuulemma jäänyt epäilystä.

 

No huh huh… Ehkäpä Keskisuomalainen oli julkaissut jutun vähän viihteeksikin, mutta minä en ole koskaan aliarvioinut koirien älykkyyttä.

Meillä oli lähes 16 vuotta ihan mahdottoman älykäs terrieri, se nukkui ikuiseen uneen vasta vuosi sitten pieneläinklinikalla Vantaalla. Minusta tuntuu, että varsinkin vaimon mielestä koira oli joskus minuakin fiksumpi.

Kaikenlaista kremppaa sille tuli vanhemmiten. Sydän oli raskas siitä luopuessa.

Brittiläisen Lincolnin yliopiston tutkijat ajeluttivat 20 koiraa täyssähköisessä ja dieselmoottorilla varustetuissa henkilöautoissa. Koirien sydämen lyöntien tiheyttä tarkkailtiin matkan aikana. Lisäksi videokuvasta selvitettiin koirien tarve vaihtaa asentoa ja yleinen rauhallisuus autossa.

Tutkijoiden mukaan koirien sydämen syke oli poikkeuksetta levollisempi sähköautossa. Joillakin koirilla lyöntitiheys oli jopa 30 prosenttia kiivaampi dieselmoottorisessa autossa. Eron pääteltiin johtuvan sähköauton hiljaisuudesta ja sähkömoottorin aiheuttamasta vähäisemmästä tärinästä.

Meidän koira tykkäsi mahdottomasti autolla matkustamisesta. Koska se oli pienikokoinen, se laitettiin matkan ajaksi takapenkille omaan koppaansa. Koirakaveri tuli perheeseemme kesällä 2006. Sen elinaikana ajoin Kaasujalka-lehteen koeajoja mitä erilaisemmilla autoilla. Autot ovat aina testikäytössä viikon verran ja ajan niillä ihan niitä normaaleja perheajoja, mitä ajan omallakin autolla.

Omaakin autoa ehdin vaihtaa koirakaverin eläessä kerran. Pitkän elämäntaipaleensa meidän perheessä terrieri aloitti diesel-Mersun kyydissä. Mersu oli 10 vuotta vanha ”Väyrynen”. Sitten Mersu vaihtui bensa-Avensikseen ja koiranpoika ehti matkustaa vielä vuosia bensamoottorisen C-Mersunkin kyydissä.

Viimeisinä elinvuosinaan koiramme ehti matkustaa lukemattomat kerrat sähköautossakin.

Hyvin maistui terrierikaverille uni: olipa auton energianlähde sitten diesel, bensa tai sähkö. Enkä muista sen matkojen aikana erityisesti vaihdelleen asentoaan dieselautossakaan.

 

Teksti Urmas Hurmalainen

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Mersu paskaksi routakuopassa – vakuutus ei korvaa
Ääripäät korostuvat autoilusta väitellessä
Miksi ette sitten osta dieseleitä?

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *