Kaasujalka

Ravintola Check-In Malmin Lentoasemalla – Aika entinen ei koskaan enää palaa

Julkaissut:

|

4.11.2022

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Ravintola Check-In Malmin Lentoasemalla – Aika entinen ei koskaan enää palaa

Vaikka Ravintola Check-in -lounasravintola jatkaa vielä Malmin lentoasemarakennuksessa, on tunnelma vain kalpea varjo ajasta, jolloin lentokoneet vielä jyristelivät pitkin kiitoratoja. Vähän samanlainen valju fiilis jäi itse lautaselle koottavasta hampurilaisateriastakin.

 

”Sateisen päivän pelastus mennä lasten kanssa syömään, kun ikkunoista voi ihastella lentokoneita samalla. Lohikeittokin oli erittäin hyvää, ja lasten annokset maksoi järkevästi ikävuosien mukaan käynyt myös arkena buffet-lounaalla eikä ole tarvinnut pettyä ruokaan”, kiitteli Joni Malmin Lentoaseman Check-in -ravintolaa elokuussa 2020.

Jonin jälkeen ei päivityksiä ole tullut. Puoli vuotta myöhemmin Jonikaan ei enää päässyt muksujensa kanssa ihastelemaan kiitoradalla vauhtia ottavia pienlentokoneita, kun kiitoradan valot sammuivat 14. maaliskuuta 2021. Check-in -lounasravintola jatkaa Malmilla edelleen, mutta Malmin lentokenttäyhdistys hävisi kisan Helsingin kaupungille joulukuussa 2020.

Nyt sitten alueen omistama Helsinki kaupunki jossain vaiheessa alkaa rakentaa perinteitä huokuvan lentoaseman alueelle asuntoja. Niitä rakennetaankin suunnitelmien mukaan 13 500 ja ne valmistuisivat 400 – 600 asunnon vuositahtia.

Suunnitelmana on, että Malmin kentän alueelle tulee uusia asuntoja noin 13 500, jotka valmistuisivat 400–600 asunnon vuositahtiin.

Aurinkoisena loppukesän tai alkusyksyn päivänä päätoimittajan kanssa huristelimme 12 vuotta vanhalla Focuksella Chekc-in -ravintolaan. Enää ei kerosiinin katku tulvi sieraimiin eikä kiitoradoilta kantaudu käyntiin rysähtävien koneiden ja helikoptereiden jyrinääkään.  Lentokonehalleissa tehdään nyt koronatestejä.

Jo parkkipaikalla silmään pisti pahaenteisesti Tesla-sähköauto: joka ei nyt kovin miehekästä meininkiä viestitä. Entisessä päärakennuksessa näyttää sentään olevan vielä FHRA:n eli Finnish Hot Rod Associationin toimisto. Ainakin ovessa luki niin. Päätoimittaja kertoikin juuri FHRA:n pitkäaikaisen vaikuttajan vinkanneen meille, että Check-in oli edelleen verraton lounaspaikka.

Väljähtynyt tunnelma

Kun ympärillä on runsaasti muita kiehtovia elämyksiä, ei ruualtakaan tule vaadittua niin paljon. Hyvästä esimerkistä käyvät erilaiset massatapahtumat, joissa pyttipannua annostellaan pahvilautasille kenttäkeittiöstä.

Jos Malmilla vielä lennettäisiin, minulle kelpaisi ihan mainiosti noutopöydästä itse lautaselle koottava hampurilaisateria. Vaikka itselläni ei ole lentolupakirjaa, enkä ole sellaisen hankkimisesta koskaan edes kiinnostunut, niin minusta lentokoneiden katseleminen on juhlavaa huvia. Kun entinen omakotitalomme sijaitsi isojen matkustajakoneiden reitin alla lähellä Helsinki-Vantaan lentoasemaa, ei minua häirinnyt ollenkaan melkein kotitalomme kattoa viistäen ylitsemme jylistelevät lentokoneet.

Pojan ollessa pieni vein hänet aina ihastelemaan Malmille lentokoneita. Ne ovatkin pienille pojille ikuisesti unohtumattomia elämyksiä. ”Lento!!”, meidänkin jannu hihkui lentokoneen nähdessä, kun vasta kävelemään oppineen verbaaliset taidot eivät vielä taipuneet sanomaan kokonaista sanaa ”lentokone”,

Kun Malmin lentoasema vielä oli lentokäytössä, kävin siellä joskus syömässäkin. Kävi siellä Kaasujalkakin. Syöminen ja ruuan maku oli vain sivuseikka, mukavampi oli katsella lentokoneita. Tunsin ammoin yhden kaverin, joka oli niin intohimoinen lentokoneharrastaja, että vaihtoi säännöllisen päivätyön pikkuvirkamiehenä laukunheittäjän pestiin lentokentällä. Ihan vain siksi, että saisi nähdä lentokoneita ja aistia lentoaseman tunnelmaa. Jos oikein muistan, niin tällä häiskällä ei tainnut olla itsellään edes lentolupakirjaa.

Nyt mentiin sitten Check-in -ravintolaan testaamaan, vieläkö siellä aistii vanhaa tunnelmaa. No, ei se enää entisensä ole. Tunnelmaa voisi kuvailla haikeaksi ja ehkä vähän väljähtyneeksikin.

Self-made -lounas

Testipäivänä noutopöydästä sai itse kasata lautaselle hampurilaisaterian. Mätimme lautaselle jo vähän halkaistut sämpylät, joiden väliin jauhelihapihvit, parit tomaatinviipaleet, punasipulia, maustekurkkua ja majoneesia. Sinapit ja ketsupitkin sai annostella itse. Hampurilaisten viereen kauhoimme paistettuja lohkoperunoita. Lounaan hinta oli 11.30 euroa.  Salaattipöytä oli kuitenkin kiitettävän runsas.

Tällaisessa lounaspöydästä itse koostetussa hampurilaisateriassa on se ongelma, että ne sämpylät tuppaavat kuivahtamaan ja jäähtymään aika nopeasti. Perunat oli maustettu aika kivasti. Lopputulemana oli vähän mitäänsanomaton self-made -lounas. Ei se pahalta maistunut, mutta samalla hinnalla kotona olisi tehnyt pöperöt koko perheelle. Tai no, ainakin itselle ja vaimolle, kun jälkikasvua ei enää asu kotona.

Jälkiruuaksi olisi muistaakseni ollut pannukakkua mansikkahillon ja kermavaahdon kera. Se jäi nyt väliin, kun oli kiire. Tanssituomari Jorma Uotuista mukaillen nykyistä Check-in -ravintolaa voisi kai kuvailla ”ei nyt sentään huonoksi”. Ei se huono ole, mutta en minä nyt näe erityistä syytäkään ajella sinne enää, kun ikkunoista ei enää voi katsella kiitoradalla vauhtia ottavia lentokoneitakaan.

Ymmärrän hemmetin hyvin, että iso joukko ihmisiä olisi halunnut säilyttää Malmin lentoaseman lentokäytössä. Pistin sitä puoltavaan adressiin netissä nimeni itsekin.

Ravintola Check-in

Tattariharjuntie, Malmin lentoasema, Helsinki

​Ruoan riittävyys: XXXX
Palvelu: XXX
Ruoan äijämäisyys: XX
Paikan äijämäisyys: XX
Yhteensä 11p

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Lounas Keravan Teboililla – Comeback Tebikalle
Maustehärkä – Karu lounas karussa Kivistössä
Martinsillan Grilli – Mättöä kitaan matkalla Voice of Finlandiin

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *