Kaasujalka

Tattarihovi – kolmas kerta toden sanoo

Julkaissut:

|

9.8.2022

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Tattarihovi – kolmas kerta toden sanoo

Kaasujalan Äijäkurmee -testiryhmä on vieraillut säännöllisesti Helsingin Tattarihovissa. Vaikka konseptia on taas hiottu, niin ”katto kallellaan, siinä kuusen alla, seisoo vielä mökki paikallaan.”

Tuo alun vertaus on sitten Pate Mustajärven Ukkometso -biisistä. Se soi taustalla kun kävimme pitkästä aikaa lounaalla Tattarihovissa Helsingin Tattarisuon teollisuusalueella.

Tattarihovia olemme arvioineet jo ainakin kahdesti ennenkin. Siksi, että lukijat sitä säännöllisin väliajoin pyytävät. Yksi syy on myös se, että Tattarihovi taisi aikoinaan olla ensimmäinen Kaasujalan testaama Äijäkurmee-lounasravintola ja taisi myös silloin saada melko hulppeat pisteet.

Siitähän on jo ihan pirusti aikaa, olisiko ollut ihan 2010-luvun puolella? Viimeksi olemme käyneet Tattarihovissa vuonna 2016, eli jo kuusi vuotta sitten.

Eli Tattarihovi on ollut meillä miehekkään sijaintinsa takia vähän sellainen mittapuu muille ”äijäruokaloille”. Ympäristöä kun ei voi hyvällä sen enempää kuin pahallakaan tahdolla kutsua naiselliseksi. Ympärillä on kaikenlaista autoromuttamoa ja niin poispäin. Osoitekin on miehekkäästi Jarrutie 1, Helsinki.

Vähän harhaanjohtavalta tosin tuntuu kotisivujen mainoslause ”Tattarihovi on keskustassa toimiva ravintola, joka tarjoaa maukasta lounasta.” No, riippuu tietysti vähän, mistä keskustasta puhutaan. Helsingin keskustaan matkaa tulee 15 kilometriä ja Vantaan Tikkurilaankin 7 kilometriä.

Miehekäs miljöö

Mutta se on tullut kirjoitettua jo kyllästymiseen asti, että miehekkäämpää ympäristöä saa hakea. Ympärillä on jos jonkinlaista autokorjaamoa- ja purkamoa. metalli-, rakennus- ja pintakäsittelyalan yrityksiä sekä varastoja. Alueella asuu Wikipedian mukaan 17 ihmistä (2014 alussa) ja siellä on 1 135 työpaikkaa (31.12.2012).

Nimi tattar viittaa tattareihin, joka oli aikanaan Ruotsissa ja Suomessa käytetty nimitys romaneista. Paikannimi Tattarmossen tunnetaan jo 1770-luvulta. Pientyöpaikka-alueella on autokorjaamoja ja autopurkamoja, rakennus- ja antiikkiliikkeitä sekä romufirmoja. Tattarisuolla sijaitsee myös muun muassa Tattarisuon autokatsastus ja kartingrata sekä ennenkaikkea lounasravintola Tattarihovi.

Alueesta on erotettu omaksi osakseen uusi Alppikylän asuinalue. Tattarisuon alue ollut myös lintuharrastajien suuressa suosiossa. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan uhkaa miehekkäitä bisneksiä.

Lounaslistaansa Tattarihovi mainostaa erittäin monipuoliseksi. Buffetpöydässä on tarjolla lämpimiä ruokia ja salaattipöydässä eri vaihtoehtoja. Lounaat valmistetaan nettisivujen mukaan aina tuoreista raaka-aineista.

Ruoan esillepanoa ja herkullista makuakin on kuule kiitelty.

”Emme tingi korkeasta laadusta ja hyvästä mausta, mutta pidämme silti hintamme kohtuullisina”, Tattarihovin kotisivuilla mainostetaan.

Ei enää à la carte -listaa

Suurin muutos edelliseen testiin vuodelta 2016 on kaiketi se, että nyt Tattarihovi panostaa vain noutopöytään ja catering -palveluihin. Eli listalla ei enää ole à la carte -annoksia.

Minusta se on vähän ikävä juttu. Noutopöytäpaikoissa itselläni on tapana mättää lautaselle ruokaa enemmän kuin mitä jaksan syödä. Niin kävi nytkin.

Noutopöydän hinta on 10,90 €, keittolounaan hinta on 8,50 €. Lounas pitää sisällään runsaan salaattipöydän, kahvin/teen. Ruokajuomana mehu, Novelle, kotikalja ja vesi.

Testipäivänä itselläni oli nälkä, joten lastasin lautaselle noutoaltaista vain oikeaa ruokaa: en siis ollenkaan salaattia eli ”puputtimen ruokaa”, Noutopöydässä oli tarjolla lohikeittoa, porsaanleikettä bbq-pekonikastikkeella, kana tikkamasalaa ja jauhelihapihvejä.

Tikkamasala on aasialaisruokien suosikkini, mutta nyt kauhoin sitä riisin kera lautaselle liikaa ja osa jäi syömättä. Myös jauhelihapihvejä mätin lautaselle liikaa. Koska ne olivat rakenteeltaan vähän liiankin tiiviitä, pari pihviä jäi ähkyssä syömättä. Koska porsaanleike barbeque-pekonikastikkeella sopii huonosti yhteen kana Tikka Masalan kanssa, jätin sen väliin.

Lounaslistassa muuten Tikka Masala on kirjoitettu yhteen tikkamasalaksi. Minäkään en tiedä, miten tämä aasialainen ruoka pitää kirjoittaa. Toisaalta Tikka Masala tuo mieleen ihmisen, jonka etunimi on Tikka ja sukunimi Masala.

”Tikkamasala” sinänsä oli kelvollista, mutta jotenkin se ei mielestäni istu suomalaiseen noutopöytään, vaan pitää syödä à la carte-annoksena, kuten teen usein tiistaisin omassa kantapaikassani Tikkurilan keskustassa.

Vika ei ole Tattarihovin kokkien, aloittaessani ruokailun kaikki pöperöt maistuivat eriomaisilta. Mutta kun vatsa täyttyi nopeasti, jäi liikaa syömättä. Tämän takia ylipäätään tykkään enemmän lounasaikanakin pöytään tarjotuista valmiista annoksista kuin noutopöydästä lautaselle omin päin mätetyistä pöperöistä.

Myös naisoletetuille

Rahastuksen tiskin takana hoiti mukavanoloinen ja ystävällisesti hymyilevä varttuneempi naisoletettu. Ystävällinen hymy saa aina tuntemaan olonsa tervetulleemmaksi kuin kassakonetta ilmeettömästi ja mitään sanomatta näppäilevä naisoletettu tai äkeän kuuloisesti urahteleva miesoletettu.

Vaikka Tattarihovi pönöttää keskellä miesoletettua Tattarisuon teollisuusaluetta, niin testipäivänä siellä istui iso porukka naurua kälättäviä naisoletettujakin.

Kun kaikkialla muuallakin hinnat ovat nousseet, kiitos Vladimir ”Volodja” Putinin, niin kyllä Tattarihovin lounas on 10,90 euron arvoinen.  Tattarihovin vastapäätä toimivia firmoja on mm. Lujabetoni ja valtuutettu romuautojen vastaanottopiste sekä auton varaosien, renkaiden ja vanteiden myyntipiste Malmin Valio-Osa. Samassa kiinteistössä Tattarihovin kanssa toimii myös prätkäpaja.

Ikkunasta katsoimme, kun miesoletettu mustissa suorissa housuissa ja tummassa pusakassa toimitti Audiaan hinausauton lavalle. Kun vielä ämyreistä kaikui Pate Mustajärven karheasti tulkitsema Ukkometso-biisi, tuli kummallisen kotoisa ja turvallinen olo. Maailman pahuus ja myös turhat lätinät ovat kaukana Tattariharjusta.

Tattarihovi
Jarrutie 1, Helsinki

Ruoan riittävyys: XXXXX
Palvelu: XXX
Ruoan äijämäisyys: XXX
Paikan äijämäisyys: XXXXX

Yhteensä 15p

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

 

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Martinsillan Grilli – Mättöä kitaan matkalla Voice of Finlandiin
Grilli Safkis – Pekonilihis on lyömätön
Kaisan Grilli – Lihisherkkua Turun motarilla

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *