Kaasujalka

Koeajo käytetty Toyota Corolla – Tuulipuvussa lottokioskille

Julkaissut:

|

14.5.2022

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Koeajo käytetty Toyota Corolla – Tuulipuvussa lottokioskille

Toyota Corolla vm 1988, hellanlettas, miten metkaa oli matkata vanhalla Toyota Corollalla ajassa 34 vuotta taaksepäin, tuulipukujen kulta-aikaan. Ei muuta kuin veikkauspisteeseen lottokuponkia täyttämään.

Toyota Corolla vuosimallia 1988 on myynnissä Vaihtoautomaassa Vantaan Petikossa. Kirkkaanpunainen  jolla oli ajettu vasta 130 000 kilometriä. Tämä mahdollisuus tulee eteen harvoin, ehkä kerran elämässä.

Se oli ihan pakko koeajaa. Ostinhan itsekin melkein uuden Corollan vain pari vuotta myöhemmin, tosin vähän fiinimmällä viisiovisella liftback -korimallilla. Koeajoon saatu Corolla oli 3-ovinen hatchback.  Ovien virallinen lukumäärä on kaksi, mutta muistaakseni takaluukku aukesi puskurista kattoon asti.

Moottori oli omassa Corollassani kuitenkin sama: 1.3-litrainen ja vapaasti hengittävä rivinelonen bensamylly. Niihin aikoihin pidin Corollan kyytiä jopa hiljaisena.

Vaihtoautomaan Corollan edellinen omistaja oli alun perin ostanut autonsa alun perin vain kesäkäyttöön. Tunnetusti luotettavalla Toyotalla hän oli kuitenkin ajanut peräti kuusi vuotta. Ihan ensimmäinen omistaja oli ajanut tällä Corollalla peräti 25 vuotta.

Siksi olikin hauska saada koeajoon vasta 130 000 kilometriä ajettu, mutta 34 vuotta vanha Corolla. Jos tällä autolla olisi ajettu jo yli 200 000 kilometriä, tämän päivän mittapuun mukaan kovat rengasäänet ja moottorin rouhean käyntiääni olisi ollut helppo laittaa ison kilometrilukeman piikkiin.

Uskon, että hyvin huolletun Corollan kyyti 130 000 kilometrin mittarilukemalla vastaa vielä hyvinkin sitä, millaista se oli uutenakin. Kun manuaalivaihteistossa on pykäliä vain neljä, 1.3-litrainen ja 75-hevosvoimainen moottori 103 Nm:n väännöllä luonnollisesti raakkuu jo melkoisesti.

75 hv raakaa voimaa

Kun Vaihtoautomaan ilmoituksessa ei ollut merkintää tehoista, oli pakko kaivaa tieto netistä ja sieltä taas oli vaikea selvittää, miten paljon ”mökää” juuri tässä Corollassa on.

Nastarenkaiden rohinakin nousee maantienopeuksissa sellaisin mittoihin, että kaverille vieruspenkillä pitää puhua kovaan ääneen. Mutta mikä tärkeintä: huutaa ei silti tarvitse!

Wikipedian esittely tästä 6. sukupolven Corollasta perustuu Tekniikan Maailma -lehden arvioihin: ”Ajo-ominaisuudet ovat talviajossa heikot (5/10). Ohjaus on tunnoton. Suuntavakavuus on heikko ja se vielä huononee kuormattuna. Luistoissa Toyota Corolla ajautuu laajoihin heiluriliikkeisiin.”.

No tuohon ei paljon ole itselläkään lisättävää.

Mutta yksi asia tuli jo lyhyellä koeajolenkilläkin selväksi. Kuten olen ennenkin kirjoittanut, en ole vielä tähän päivään mennessä kuullut kenenkään haukkuvan minkään Toyotan luotettavuutta. Melkein kaikista paremmankin väen autoista ainakin joku on löytänyt jotain sanomista.

Lujaa tekoa tuntuu olevan koeajettukin Corolla. Uskon, että joku mielensäpahoittajan oloinen vanhan polven jäärä saisi tästä Corollasta edelleen ”soivan pelin”.  Näin vähän ajettuun vanhaan Corollaan törmääminen on lottovoitto, mutta enemmän ajettuja Suomi on väärällään: myytiinhän Suomessa pelkästään vuonna 1988 peräti 15 554 uutta Corollaa, ja vuonna 1989 melkein saman verran.

Netissä lottoaminen on ”hipsanpippaa-hipstereiden” hommia.  Ei muuta kuin räikeävärinen tuulipuku päälle, Corolla alle ja rustaamaan paperista lottokuponkia R-kioskille.

Toyota Corolla FX 1.3 XL vm. 1988
Mittarilukema: 130 000 km
Moottori: R4, 1290 cm3
Polttoaine: bensa
Vaihteisto: 4-lovinen manuaali
Vetotapa: etuvetoinen
Teho: 75 hv
Vääntö: 103 Nm
Keskikulutus: 8 l/100 km
Suorituskyky: huippunopeus 165 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 11.5 s
Mitat: pituus 3995 mm, leveys 1655 mm, korkeus 1365 mm, akseliväli 2430 mm
Tavaratila 281 l
Myyjä: Vaihtoautomaa, Petikko, Vantaa
Hinta: 2800 €

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Koeajo käytetty Lexus NX 300h – Hyvin hyrrää ilman pistokettakin
Koeajo käytetty Toyota Corolla vm.2007 – Käy ja kukkuu yhä
Koeajo käytetty Ford Grand C-MAX – Köyhän apurahatutkijan tilaihme

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *