Kaasujalka

Terveisiä Murosen Karille Jäketsuikkeliin

Julkaissut:

|

5.11.2021

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Terveisiä Murosen Karille Jäketsuikkeliin

Meillä on päätoimittajan kanssa molemmilla ihan erityinen side Järvenpäähän eli ”Jäketsuikkeliin”. Niinpä oli korkea aika mennä sinne lounaalle. Mama’s Pizza Grill Housessa oskarinleikettä sai odotella aika pitkään ja makuakin bearnaisekastikkeeseen olisi kaivannut lisää. Mutta kyllä sitä Putouksen ratiomies Murosen Karille voi suositella.

 

Putouksen sketsihahmokisan ratiomies Murosen Karista tuli vähän yllättäenkin yksi kestosuosikkejani. Keskeisin syy on se, että hän teki yhtä kökköjä sanamuunnoksia kuin minä ja vaimonikin. Meillä nimittäin on jo pidempään ollut tapana näitä kökköjä sanaväännöksiä harrastaa. Siksi Murosen Karin ”puuretta kikkaa” eli ”kiirettä pukkaa” huvitti meitä kovasti. Mitä huonompi ja hölmömpi, sitä parempi.

No juu, on siihen Murosen Karin fanitukseen syynä sekin, että hän kertoi asuvansa Järvenpäässä eli ”Jäketsuikkelissa”. Jäi vähän epäselväksi, oliko Karin usein mainitsema Raija pelkkä ihastus, vaimo vai tyttöystävä? Muistaakseni Kari lähetyksen päätteeksi aina kertoi olevansa tulollaan ja kannusti Raijaa pistämään makaronilaatikkoa uuniin.

Kun minä aloittelin uraani toimittajana paikallislehdessä 1980-luvun puolivälissä Keski-Uudellamaalla ja muutin Järvenpäähän. Päätoimittajan taas kävi Jäketsuikkelissa silloin vielä koulua. Sattumoisin hän kuulemma haki välitunneilla berliininmunkkia samasta kiinteistöstä, jossa nyt toimii lounaspaikkamme Mama’s Pizza Grill House. Pullapuodin emäntä oli kuulemma Anneli ja leipomo-konditoriakin totteli hänen etunimeään. Annelin Herkku oli paikan nimi.

Naapurikaupungissa Keravalla aloitteli niinä vuosina toimintaansa paikallisradio Etelän Ääni ja muistelen hämärästi, että joku Murosen Karin näköinen heppu olisi kuulunut toimittajakuntaan.

Lähes puolen tunnin odotus

Voi voi. Niistä vuosista on kummallakin vierähtänyt jo yli 30 vuotta. Eli olihan viimeistään nyt korkea aika etsiä Jäketsuikkelista lounasravintola. Ensin piti mennä nakkikioskille eli ”snagarille”, mutta ne olivat maanantaina Jäketsuikkelissa kaikki kiinni.

Niinpä Mannilantiellä sitten pysähdyimme Mama’s Pizza Grill Houseen syömään leikkeleet. Siistissä, mutta askeettisessa ravintolassa oli meidän sisään astellessa vain kaksi muuta asiakasta ja hekin olivat jo lounastaneet ja lähtivät pois, kun me vasta olimme tilaamassa.

Tilasin oskarinliekkeen lohkoperunoilla ja hinta oli 11 euroa. Oskarinleikehän on leivitetty ja rapeaksi paistettu porsaanleike, jonka päällä on parsaa ja katkarapuja. Klassinen leike kruunataan choronkastikkeella eli tomaattisoseella ja rakuunalla maustetulla bearnaisekastikkeella. 11 euroa oli kaikkien leikkeiden lounashinta, pizzat ja kebabit maksoivat 9 euroa.

11 euron hintaan olisi saanut mukaan Coca-Colankin, mutta pysyttelin vesilinjalla. Kaveri tiskin takana oli kyllä ystävällinen, kun vesivalintaani kummeksuen yritti kannustaa minua ottamaan limonadin, kun se ei erikseen mitään maksanut. Päätoimittaja on sen verran nuorempi ja hoikempi mies, että hän saattoi oman leikkeensä kyytipojaksi Cokiksen ottaakin.

Minulle luvattiin tuoda vesi sitten pöytään. No, yleensä vesikannu lasin kera tuodaan pöytään jo ennen ruokaa, mutta nyt sitä sai odotella yhtä kauan kuin muutakin ruokaa. Se kesti lähes puoli tuntia, vaikka me olimme sillä hetkellä ravintolan ainoat asiakkaat.

Suolaa, enemmän suolaa!

Kun oskarinleike sitten lopulta pöytään bearnaisekastikkeen ja lohkoperunoiden kera tuli, niin mieleen tuli kyllä lapsia televisiossa 1960-luvulla hauskuuttaneen Fakiiri Kronblomin hokema ”suolaa, suolaa, enemmän suolaa!”.  Bearnaisekastikkeessa en maistanut rakuunaa.

Mamaa eli mutsia ei kyllä mailla eikä halmeilla näkynyt Jäketsuikkelissakaan. Meillä on rouvan kanssa Vantaan Tikkurilassa eräs kantis eli kantapaikka ja aika usein niissäkin tilaan oskarinleikkeen. Ehkä ”meikämantoliini” sitten on vähän liiankin tottunut suolaiseen ruokaan, kun Jäketsuikkelissa elämys jäi haljuksi. Vaimon mielestä minun reippaan suolan käytön terveellisyys onkin vähän hyvä ”kymysys”.

Tulee vähän mieleen isävainaani, joka leskeksi jäätyään joutui itse laittamaan ruokansa. Hän keksi, että ranskalaisiin perunoihinkin saa makua, kun niitä paistaa kunnolla rasvassa ja pistää oikein urakalla suolaa. Leike oli sinänsä mureaa ja ripauksella lisää suolaa se olisi voinut olla oikeinkin toimiva.

”Mahollisen” suosittu

Mutta kyllä minä Murosen Karille ja Raijalle kuitenkin voin tätä Mama’s Grill Housea suositella sellaisena sunnuntaipäivänä, kun Raijakaan ei oikein jaksa makaronilaatikkoa ”pusata”. Ja Facebook-sivujen palauteen perusteella paikka on erittäin suosittu ja pidetty Järvenpäässä. ”Kävin eilen hakemassa pizzoja ja kebabeja. Kaikki oli herkullista ”ja varmasti tullaan ruokailemaan myös paikan päälle. Ystävällinen palvelu ja siisti ympäristö hiljaisine taustamusiikkeineen”, kehuu Tiina.

Hyvää ruoka! Suosittelisin!”, ylistävät puolestaan Jukka ja Viktoria.

”Kiva paikka ja ystävällinen henkilökunta”, suitsuttaa Anna.

Ei muuta kuin ”mahollisen hyviä gurmettihetkiä” Karille ja Raijalle.

Mama’s Pizza & Grill House

Mannilantie 10, Järvenpää

Ruuan riittävyys: xxx
Palvelu: XX
Ruuan äijämäisyys: XXX
Paikan äijämäisyys: XX

Yhteensä 10p

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Saslik Kebab – Herkutellaan hiljaisuudessa
Pietolan Grilli –  ”Isäntä” vei ison nälän
Teboil Kaivoksela – Äijälle liiankin trendikäs Teboil

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *