Kaasujalka

Lounasmatka Thaimaahan Varistossa

Julkaissut:

|

18.8.2021

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Lounasmatka Thaimaahan Varistossa

Olen lomaillut vain kerran elämässäni Thaimaassa, siitä on aikaa jo 17 vuotta. Jotenkin lounastuokio Vantaan Variston Thai Burphassa tuntui taas kuin eräänlaiselta minimatkalta Thaimaan herkkupöytiin.

Thai Burpha löytyy Variston teollisuusalueen kätköistä Sarkatieltä, vähän ”kälyisen” näköisestä kiinteistöstä. Asuin perheeni kanssa kivenheiton päässä Vantaan Vapalassa vuodet 2007-2019. Olin varmaan viimeisiä mohikaaneja, jotka vielä lainailivat DVD-leffoja ja muistaakseni vielä joskus vuonna 2016 tuli vuokrailtua noita leffoja Film Townista, joka sijaitsee lähestulkoon samassa pihapiirissä Thai Burphan kanssa.

Minulla on hämärä muistikuva, että joskus Thai Burphan nykyisissä tiloissa olisi aikoinaan sijainnut joku leipomo, josta haimme vappuisin tuoreita munkkeja. Kun muutimme pois Vapaalasta, ei ole juurikaan tullut asiaa Variston puolella. Petikossa kehä III:n  toisella puolella sen sijaan olen asioinut näihin päiviin asti. Juuri Kehä III jakaa Vantaan Variston ja Petikon.

Varisto on Askiston ja Petikon naapuri Kehä III:n eteläpuolella. Siellä asuu noin 2 400 asukasta. Se jakautuu sen varsinaiseen Variston asuinalueeseen, uudempaan Pellaksen asuinalueeseen sekä Variston yritysalueeseen. Ja tämä Thai Burphan kiinteistö siis jää Variston puolelle. Sarkatie jää kyllä pimentoon valtaväylistä ja Thai Burphaankaan kukaan ei eksy vahingossa. Se pitää tietää itse taikka sitten kaverin pitää siitä vinkata.

Ruokalistakin thaiksi!

Ehkä Thai Burpha ei edes tarvitse ylimääräistä mainontaa. Vastaavanlaista paikkaa ei Variston yritysalueella ole, Thai Burpha tosiaan on jo ruokalistasta lähtien kuin pieni kulinaristinen minimatka alkujuurille Thaimaan. Lounaslista oli nimittäin kirjoitettu kolmella kielellä: Thain kielellä, suomeksi ja englanniksi.

Tupa oli ihan tavallisena perjantai-iltapäivänä niin täynnä, että ruokalistan eri vaihtoehtoista seisovan pöydän laarit olivat ehtineet lähes kokonaan jo tyhjentyä kello 13:een mennessä. Listan mukaan laareissa olisi pitänyt olla kanaa vihreässä curryssä, kasviksia kookosmaidossa, paistettua porsaanlihasta vihannesten kera ja tofua punaisessa curryssä. paistettua riisiä ananaksen, sipulin ja kananmunan kera.

No, laari olivat tyhjät ja jäljellä oli enää friteerattua kanaa, jota söin valkoisen riisin ja makean chilikastikkeen kera. Lisäksi sain rääppeet kanaa vihreässä curryssä ja vähän vihanneksia kookosmaidossa.

Friteeratut kanapalleroiset makean chilikastikkeen ja valkoisen riisin kera kyllä maistuivat herkullisilta. Jos olisi ollut perinteistä hapanimeläkastiketta, olisin  valittanut sitä lautaselle. Täytyy tällä kerralla kiitellä, että onneksi ei hapanimeläkastiketta ollut, ainakaan en sitä löytänyt. Huomasin makean chilikastikkeen toimivan friteeratun kanan kyytipoikana paljon herkullisemmin.

–Me vain tulimme liian myöhään. Siksi laarit olivat tyhjät, päätoimittaja tiivisti, kun narisin tyhjennetyistä laareista.

Laarien tyhjentyminen kertoo tietysti myös siitä, että ruoka kelpaa. On tavallaan ymmärrettävää, että Thai Burphan kaltainen pieni thairavintola teollisuusalueen kätköihin jäävässä huomaamattomassa vanhassa kiinteistössä ei voi pitää pannuja porisemassa ja täytellä buffet-pöydän laareja ja vateja siltä varalta, että joku tulee muutenkin ruuhkaisena perjantaina vielä vähän jälkeen yhden syömään. Se vähän, mitä söimme, oli eruittäin herkullista.

”Tulen vaikka Helsingistä asti”

Thai Burphan nettisivuilta löytyy vieraskirja, jossa paikkaa kehutaan vuolaasti ja kommentteja on paljon.

”Voin todella suositella. Jokainen kerta on kuin minimatka Thaimaahan. Henkilökunta on ystävällistä ja hyväntuulista. Kiitos!”, ylistää Taija.

”Hyvä palvelu ja erinomainen ruoka! Kolmesti jo syöty ja ihan kelpo thairuoasta käy! Jopa parempaa kuin Thaimaassa syöty :D”, ylistää Emma.

Perusteellisimmin Thai Burphan hyvät puolet tiivistää ehkä Kirsti: ”Bangkokissa asuneena tunnen jonkin verran thaikeittiötä. Thai Burphassa käytetään hyviä raaka-aineita ja jopa suoraan Thaimaasta tuotettuja aineksia ja mausteita! Ruoan maku on täysin autenttinen, sitä löytyy miedosti ja vahvasti maustettuna kunkin oman
maun mukaisesti. – Erityinen suosikkini viime viikon lounasbuffetissa oli kanaa curry-kookoskastikkeessa juuri minulle sopivan vahvuisena. Palvelu oli huomaamatonta, ystävällistä Thaimaan tapaan. Siisteys tiptop. Tulen uudelleen, vaikka Etelä-Helsingistä asti!!”

Hinta oli 10,20 euroa. Jos Thai Burphan tiloja arvioi modernilla eurooppalaisella silmällä, niin niitä kai voisi kutsua ”kälyisiksi”. Mutta omalla tavallaan tämäkin on autenttisuutta. Vaikka kiinteistö ja tilat voivat olla vähän nukkavierut, niin tavallaan sekin lisää autenttista thaimaalaista tunnelmaa. Thai Burpha tuo mieleen enemmän oikean thaimaalaisen paikallisten ravintolan kuin Phuketin hienon turistihotellin lounaspöydän. Kokemus oli 10,20 euron lounashinnan väärti. Seuraavalla kerralla menemme kuitenkin hyvissä ajoin.

Thai Burpha
Sarkatie 7, Vantaa

Ruoan riittävyys: XXX
Palvelu: XXXXX
Ruoan äijämäisyys: XXX
Paikan äijämäisyys: XXX

Pisteet 14

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Saslik Kebab – Herkutellaan hiljaisuudessa
Pietolan Grilli –  ”Isäntä” vei ison nälän
Teboil Kaivoksela – Äijälle liiankin trendikäs Teboil

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *