Kaasujalka

Mullasta maan, isät katsovat poikiaan…

Julkaissut:

|

30.9.2020

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Mullasta maan, isät katsovat poikiaan…

Nuo Eppu Normaalin biisin sanat nousivat mieleen, kun söimme päätoimittajan kanssa burgerilounaat Neste K Helsinkin Malmin pihalla, kalmiston vieressä. Lounastaukoon tuli poikkeuksellista arvokkuutta.

Malmin hautausmaalle mennään viidestä portista. Vanhalta pääportilta, Pihlajamäentieltä johtaa kävelytie kappelille. Pihlajamäentiellä ja hautausmaan vieressä on Neste K Helsinki Malmikin.

Malmin hautausmaa Lahdentien ja Kehä I:n kainalossa on muuten Suomen suurin.

Aurinkoisena toukokuun perjantaina sisään palvelutiskille lappaa huomioliivi- ja haalarimiehiä. Naisväkeä ei näy asiakaskunnassa ensinkään ainakaan sillä hetkellä, kun me päätoimittajan kanssa ostamme Koon ison kahden pihvin burgerit salaatilla, cheddarjuustolla, tomaatilla, suolakurkulla ja kaikilla mausteilla. Korona-aikaan Malmin Neste K:ssakin syödään pihalla.

Kun mukaan otetaan vielä isot juomat ja kahvit, niin kustannusosakeyhtiön lasku on 20 euroa. Sillä saisi normaalina aikana mennen tullen kahdelle ukolle lounaat noutopöydästä jossain lounasravintolassa.

Mutta nyt ovat ajat toiset. Pihalla siellä täällä seisoo ukkoja: osa syömässä, osa polttelemassa röökiä.

Hupaisaa Halloweenia!

En edes tulisi ajatelleeksi, että vieressä on Suomen suurin hautausmaa, ellei päätoimittaja sitä ottaisi puheeksi. Ja minullahan on hautausmaihin ihan erityinen suhde. Kotikylän suntion apuna kaivoin ylioppilaskesänä leposijoja niin pitäjän vallasväelle kuin vähäväkisemmillekin.

Suntio kertoi pitkän uransa varrelta hauskoja ja vähemmän hauskoja juttuja. Hauskimpiin kuului tarina hänen edeltäjästään, joka joskus sotavuosien jälkeen käsipelillä oli kaivamassa jollekin pitäjäläiselle viimeistä leposijaa synkeänä syysiltana, ihan hautausmaan kiviaidan ja sen kulkevan tien läheisyydessä.

Joku ukko oli kuulemma ajanut siitä ohi hevoskärryillä, josta sitten oli pyörä rikkoontunut.

Ukko oli kironnut itsekseen kovaan ääneen: ”Kyllähän tuolla aidan toisella puolella porukkaa riittää, mutta kenestäkään niistä ei ole apua!”.

Sen kuultuaan suntio oli sitten huutanut: ”Montako tarvitaan?”.

Nuorta miestä se nauratti silloin kovasti. Me saimme syödä rauhassa.

No joka tapauksessa jo pelkkä kalmiston läheisyys saa minut jollain tavalla kunnioittamaan sen hiljaisia asukkaita. Humoristisiakin sävyjä tulee mukaan, kun menee Neste K Helsinki Malmin Facebook-sivuille, jossa toivotetaan halloween-kurpitsojen kera ”Hupaisaa halloweenia Neste K Malmilta’”.

Halloweenin aikana lokakuussa vainajien uskotaan liikkuvan.

Plug-inejä ei näkynyt

Neste K Helsinki Malmille ukot tulevat perinteisillä polttomoottoriautoilla, dieselillä tai bensalla käyvillä. Meidän vieraillessa tankeilla sen enempää kuin pysäköintiruuduissakaan ei näkynyt trendikkäitä plug-in -lataushybridejä.

Kahvi on aitoa tuoretta pannukahvia ja sen kyllä huomaa positiivisessa mielessä. Liian monessa paikassa saa kaataa pahvimukiin pitkään seissyttä myrkkyä. Sämpylät ja patongitkin tehdään itse, samoin munkit ja pullat paistetaan paikan päällä. Tiskin takaa saa myös Kotipizzan pizzapaloja.

Tuplapihvit olivat sopivan mureita ja cheddarjuustoviipaleen laitan hampurilaisen väliin silloinkin, kun väsäilen ruokaa kotona. Mausteitakin oli sopivasti ja yllättäen aika hyvin ne salaatitkin pysyivät leivänpuolikkaiden sisällä. Yleensä tällaisella rähmäkäpälällä tulee sotkettua varsinkin ulkona syödessä enemmän.

Mikään ei ole miehekkäämpää kuin burgerilounas hyvän sään vallitessa ulkosalla. Luulen, että tätä perinnettä jatkan korona-ajan jälkeenkin.

Neste K Helsinki Malmi
Pihlajamäentie 37, Helsinki

Ruoan riittävyys: XXX
Palvelu: XXX
Ruoan äijämäisyys: XXXXX
Paikan äijämäisyys: XXXXX

Pisteet 16p

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

 

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Terveisiä Murosen Karille Jäketsuikkeliin
Shoku Burger – Hyvää ja kallista
Teflon-kebabit Tikkurilan Patiolla

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *