Kaasujalka

Grillit huurussa Porvoossa

Julkaissut:

|

27.2.2020

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Grillit huurussa Porvoossa

Kaasujalka päätti laajentaa elämänpiiriään ja hakea lisää ”lebensraumia” Porvoosta. Lehtimäen Grilli on oikea äijäkeidas vahvasti ruotsinkielisen pikkukaupungin laitamilla.

Lehtimäen Grillille Hedberg sai oppaakseen porvoolaisen takavuosien kauneuskuningattaren, Janina Fryn. Kun itse 90-luvulla vielä vaikutin ns. viihdelehdistössä, hän oli Janina Frostell. Janina kehui Hedbergille ja Kim Sainiolle, että Lehtimäen Grilliltä saa Porvoon makkaraperunat.

Sehän läikähti sydämessä. Nykymissit kaiketi juovat vain terveyssmoothieita, joten oli piristävää nähdä kaunotar, josta löytyy makkaraperunoiden verran äijää. Edelleen Janinan kesäohjelmaan kuuluu kuulemma ainakin yhdet makkaraperunat.

No, meidänhän olisi tietysti pitänyt valita ne makkaraperunat ja testata, ovatko ne oikeasti niin makoisat kuin Janina kehui. Meillä nimittäin on aiheesta melko vankka kokemus. Kaasujalka aloitti grilli- ja katukeittiövierailut jo kauan ennen kuin suuri yleisö edes tiesi sellaista nimeä kuin Sami Hedberg.

Koska Hedberg kuitenkin loi Lehtimäen Grillillekin oman Grillit Huurussa -tuotteensa, niin päätoimittaja päätti valita sellaisen. Olimme juuri vierailleet toisella porvoolaisella grillikioskilla, joten kumpu oli jo sen verran pullea, että itselleni riitti lihapiirakka kahdella nakilla. Päätoimittaja sen sijaan otti oikein lihapiirakkamätön: sen väliin oli sullottu aurajuustoa, ananasa, sipulia ja jauhelihaa. Päätoimittajan suurin kritiikki kohdistui aurajuuston määrään: sitä kuulemma oli ihan liikaa, eikä siinä oikein muu maistunutkaan. Täyteen siitä vatsa kuitenkin tuli, eikä 7,50 euron hintaa voi pitää pahana.

Itse maksoin tavallisesta peruslihiksestä kahdella nakilla 5,50 euroa. Lihapiirakathan itsessään ovat nykyään samanlaista jauhomaista mössöä kaikkialla, eikä Lehtimäen Grilli tee poikkeusta.

Pikkutytöllekin makkaraperunat

Itse miljöö oli mukavasti maaseutumainen. Lehtimäen Grillin terassikin on ympäröity viehättävällä lauta-aitauksella. Ja aika moni miesasiakas karautti paikalle avolava-autolla, eikä millään”hipsanpippaa-trendiautolla”.

Piristävää oli nähdä sellainenkin ihme, että Lehtimäen Grillillä perinteistä snakariruokaa jonotti iso määrä naisia. Meidän kanssa samaan aikaan jonossa oli kahden keski-ikäisen naishenkilön seurassa arviolta 10 vuotias tyttö, joka hänkin otti jotkut makkaraperunat. Niin ne vain perinteet ovat kunniassaan! Eräs lukija kuitenkin ojensi meitä kerran sapekkaalla palautuksella, että epäterveellisessä ruokailussa ei ole mitään hienoa. Korostipa lukija vielä, että aliarvostamme perinteisiä raskaantyönraatajia, kun virheellisesti uskomme heidän nauttivan mieluiten lounaaksi makkaraperunoiden ja lihapiirakoiden parissa.

No leikkiähän tämä kaikki on. Kyllä mekin salaattia lautaselle pistämme tavallisina arkipäivinä. Mutta nämä Kaasujalan katukeittiö- ja grillikioski-iskut ovat meille juhlaa ja piristettä harmaaseen arkeen. Ei varmasti olisi hyväksi, jos koko Suomi eläisi päivittäin lihapiirakoilla ja makkaraperunoilla, mutta hienoa olisi, jos he jonottaisivat perinteistä nakkikioskiruokaa ainakin kerran kuukaudessa. Grillit Huurussa ohjelman juontaja kehui runosieluisen kansaintaitelija Hedbergin kohtaavan porvoolaisten porvariherrojen viettelevän gourmet-herkun.

No, mene ja tiedä. Ainakin Lehtimäen Grillin seinällä menu oli kirjoitettu pelkällä suomen kielellä. Näinköhän Lehtimäen Grilli sittenkään on kaikkien Porvoon äijien yhteinen keidas?

Lehtimäen Grilli on kuitenkin noussut jo jonkinlaiseksi käsitteeksi. Matkailusivusto Tripadvisorilla se on kerännyt vuolaasti kehuja. Erityisen paljon se kerää kiitoksia annosten koosta. ”Kaikki annokset ovat erittäin suuria ja maukkaita! ”Makkaraperunat” on suosikkini! Hampurilaiset ovat erittäin hyviä! Kokeile tätä paikkaa!”, kannustaa turkulainen  Outi.

Lehtimäen Grilli
Hamarintie 45, Porvoo

Ruoan riittävyys: XXXX
Palvelu: XXX
Ruoan äijämäisyys: XXXXX
Paikan äijämäisyys: XXX

Yhteensä 15p

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Missä Wiskarilan Arttu luurasi?
Keravan kolleja Kontti-Grillissä
Äijäpizzaa tavisten golfklubilla

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *