Kaasujalka

Herkkules – ei mikään trendipellekahvila!

Julkaissut:

|

15.10.2019

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Herkkules – ei mikään trendipellekahvila!

 

Kun grilliravintola mainostaa itseään lauseella ”Ei mikään trendipellekahvila”, niin pakkohan se oli käydä katsastamassa. Varsinkin kun grillikahvila löytyy Porvoosta, jota pidetään melkoisena porvari-idyllinä.

Kaasujalka muuten on käyttänyt tuota ”trendipelle”- ilmaisua vissiin jo alusta saakka, eli vuodesta 2006. Koska en ole seurannut Porvoon grillikahvilaelämän eri vaiheita, niin en tiedä, onko tuo sama ilmaisu ollut grilliravintola Herkkuleksella käytössä kauemmin. Vai olisiko jopa toivoa, että Kaasujalka olisi onnistunut levittämään uusia ilmaisuja jopa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle?

No, ”trendipellehän” on tietysti vanha ilmaisu, mutta ei sitä mikään muu grillikahvila ole mainonnassaan keksinyt käyttää. Siitä siis täydet pisteet Herkkulekselle!

Jo nimi velvoittaa!

Herkkules vakuuttaa nettisivuillaan tekevänsä myös ruokaa ”oikeille ihmisille”. Asiaa! Kyllä oli kovat odotukset, kun päätoimittajan kanssa 11 vuotta vanhalla ja yli 300 000 kilometriä ajetulla Audi A6 Allroadilla suuntasimme Porvoon kesäisestä keskustasta kohti kaupungin laitamia.

Herkules ja hercules ovat suosittuja sanoja ja hahmoja niin antiikin kulttuurissa kuin populaarikulttuurissakin. Yhteistä niille kaikille on, että ne ovat sankarihahmoja. Antiikin kulttuurissa on kreikkalainen sankarihahmo Herakles ja populaarikulttuurissa taas on Marvel-kustantamon luoma sarjakuvien supersankari. Vuonna 1985 julkaistiin italialais-amerikkalainen elokuva Hercules II – raakaa voimaa.

Nimi asettaa siis isoja haasteita porvoolaiselle grillikahvilalle.

Mutkittelun kautta löysimme Herkkuleksen Suomenkylän Levähdysalueelta, Porvoon moottoritien kupeesta.

”Sopivat annokset, eikä hintakaan paha. Kahvee on KultaKatriinaa eli aina hyvää ja ruoka-annokset riittävän isoja. Salaattiannoksistakin löytyy kokoa isoillekkin miehille”. Paikka on siis suunnattu nimenomaan äijille. Ja se on helppo uskoa, kun paikka löytyy moottoritien varresta. Tupa oli täynnä, kun menimme sisään. Ja kaikki asiakkaat olivat raavaita miehiä, yhtään naista ei porukassa ollut.

Maalaisäijän henkeä

Grillissä on paikat n. 30 asiakkaalle, joten sisään sopi mukavasti ja kokin ja tarjoilijan virkaa hoitanut nuorempi naishenkilö tuli välittömästi tiskin taakse ottamaan tilauksen vastaan. Varmaan väsy jo painoi perjantai-iltapäivästä ja palvelu oli kuivahkon asiallista, mutta nopeaa. Ei kuitenkaan tylyä.

Mielenkiinnosta tietysti yritimme kuulostella päätoimittajan kanssa, olivatko muut asiakkaat paikallisia ja ruotsia puhuvia, vai ohikulkumatkalla olevia muun paikkakuntalaisia. Se ei selvinnyt, kun ukot eivät keskenään meidän kuullen mitään puhuneet.

No niin sen pitää mennäkin. Kuten aikoinaan viisas isäni totesi: ”Mies tulee räkänokastakin, tyhjännaurajasta ei koskaan”.

Menun otsikot eri ruokalajikkeille olivat hauskat: ”naamansotkijat, rehut, tarvii veistä, rinnuksille valuvat, snadisti, näyttöosasto…”.

Hylkäsin rehut ja otin Naamansotkijat-osastolta pekonihampurilaiset ateriana. Ilman ranskalaisia ja lisukkeita pelkän tuhdin pekonihampurilaisen hinta olisi ollut 6 €, ateriana hinta nousi 9,80 euroon. Päätoimittaja otti Sexburgerin pelkästään, sillä se piti sisällään 6 kappaletta 75 grammaista pihviä.

Ateriat olivat kunnon mättöä ja ranskalaisia oli tuhdisti. Pekonihampurilaisateriani hinta varmasti meni samaan ja ehkä ylikin ”Mäkkärin” tuplahampurilaisaterian, mutta ei Mäkkäristä” lähdetä ulos vatsa täynnä. Herkkuleksesta lähdetään ja ranskalaisista täytyy antaa extrapisteet. Paitsi, että niitä oli runsaasti, ne olivat myös oikeasti hyvän makuisia ja ennen kaikkea ne eivät olleet iänikuisia kuivia tikkuperunoita.  Hyvin maistui päätoimittajallekin Sexburger, mitä se sitten lieneekin. Herkkuleksessa ei näinä ”Metoon” aikanakaan olla turhan tiukkapipoisia. Facebook-sivuilta löytyy hauska kuva, jossa isoryntäinen nainen pelkät liivit päällä ojentaa hampurilaisilla täytettyä tarjotinta ja tekstinä lukee ”Molemmille käsille”

Poistuessamme saatoimme jo kolmannen kerran Kaasujalan historiassa todeta, että Porvoosta löytyy enemmän äijää kuin monesta pääkaupunkiseudun lähiöstä. Näissä Porvoon laitamien grillikahviloissa sitä paitsi henki on enemmän ehtaa ”maalaisäijää”, vaikka Porvoo onkin kaupunki.

Herkkules
Suomenkylän Levähdysalue Porvoon moottoritien varrella

Ruoan riittävyys: XXXX
Palvelu: XXX
Ruoan äijämäisyys: XXXXX
Paikan äijämäisyys: XXXXX

Yhteensä  17p

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Lounas 7 Marilynin silmien alla
Vantaan hyväntuulisin Picantina
Testosteroni huokuu Kelatiellä

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *