Kaasujalka

8 vinkkiä onnistuneeseen autokauppaan!

Julkaissut:

|

8.12.2018

|

Kirjoitettu kategoriaan:

8 vinkkiä onnistuneeseen autokauppaan!

Auton osto on aina kahden kauppa. Autoa vaihtaessa asiakkaan kannattaa muistaa, että lait ja hyvät tavat velvoittavat häntäkin. Tässä kokeneen vaihtoautokauppiaan vinkit onnistuneeseen lopputulokseen.

1. Käyttäydy kuin ihminen ihmiselle.  Parhaat neuvotteluasemat saat, kun ilmapiiri on puolin ja toisin miellyttävä.

2.Mieti omat tarpeesi ja ostokriteerisi valmiiksi. Silloin autokauppiaan on helpompi tarjota oikeanlaista autoa juuri sinun tarpeisiisi. On helpompaa aloittaa kaupanteko, jos arkikäyttöön kulkupeliä etsivä lapsiperhe unohtaa 2-paikkaisen avoauton. Miettikää yhdessä myyjän kanssa käyttötarkoitus, hinta, väri ja mahdollinen rahoituksen kuukausierä. Älä aloita keskustelua pyytämällä heti kättelyssä koeajoa, se kannattaa tehdä vasta lopuksi.

3.Ole rehellinen oman vaihtoautosi kunnon suhteen. Jos jätät mainitsematta autossasi olevia vikoja, jotka myyjä todennäköisesti löytää koeajolla käydessään: silloin hän olettaa autosta löytyvän muitakin vikoja. auton vikoja ei pidä peittää. Kuluttajalaki koskee auton vaihtajaakin. Virheellisesti luullaan, että vain kauppias olisi vastuussa kaupasta.

4.Älä keksimällä keksi vikoja. Kun tutustut käytettyyn autoon, jonka aiot ostaa, niin ole realisti: auto on uutta halvempi, koska se ei ole uusi ja siinä näkyy käytön jälkiä. Kiveniskut, kuluneet renkaat ja naarmut ovat normaaleja käytön jälkiä.  Jos huolellisen tarkastuksen jälkeen havaitset autossa virheitä, jotka  eivät mielestäsi kuulu asiaan, mainitse niistä myyjälle.  Myyjältäkin on voinut ne autoa myyntiin ottaessa jäädä huomioimatta ja voitte yhdessä miettiä, miten asiat ratkaistaan: hinnan alennuksella vai vian korjaamisella samaan hintaan.

5.Perustele tinkimisesi. Vaihtoautojen katteet ovat pienentyneet viime vuosina merkittävästi: ne pyörivät muutamissa prosenteissa.  Neuvottelutilannetta ei auta, jos yrität tinkiä hinnasta puolet pois: silloin myyjä saattaa vastata samalla mitalla, eikä tingi laisinkaan. Perustele aina oma tinkimisesi, vaikka se olisi vain halua saada vähän alennusta.

6.Suhtaudu varauksella huippuedulliseen rahoitukseen. Sanonta ”ilmaisia lounaita ei ole” pitää paikkansa autokaupassakin. Jos sinulle luvataan kaupanpäällisinä huippuhalpaa tai olematonta rahoituskorkoa, niin myyjällä luultavasti kulut on piilotettu jonnekin muualle: auton hintaan tai vaihtoauton huonompaan hyvitykseen.

7.Selvitä lopullinen myyjä. Viime vuosina liikkeet yhä vähemmän myyvät omia autoja, vaan autot ovat ns. myyntitilillä. Varmista näissä tapauksissa, kuka vastaa kaupan jälkeen tulevista mahdollisista vioista.

8.Vertaile hyvityshintoja. Hintapyyntöjä on monenlaisia, joten yhtä kirjavasti eri liikkeet hyvittävät myös sinun autostasi. Ei kannata tuijottaa pelkästään omasta autosta saatavaa hyvitystä. Parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun vertaa myynnissä olevien tuotteiden siisteyttä, mittarilukemia ja varustelua sekä  myyjien pyytämiä välirahoja keskenään.

Vinkit antoi autokauppias Jermu Numminen Autoimperium -vaihtoautoliikkeestä.

Teksti Timo Kiiski

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Vaihtaako automaattivaihteistosi epämääräisesti?
Faktoja ja myyttejä autoiluun liittyen: Kuuluuko moottorin syödä öljyä?
Tarkista kesärenkaiden kunto ajoissa

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *