Kaasujalka

”Husmanskostia” Malmilla

Julkaissut:

|

30.11.2018

|

Kirjoitettu kategoriaan:

”Husmanskostia” Malmilla

Minulla on ruotsia mieluusti viljelevä metroseksuaalituttava, joka sanoo mieluusti syövänsä ”husmanskostia”, eli tavallista kotiruokaa. Me löysimme oikean ”husmanskost-keitaan” Malmin Takoraudantieltä.

Metroseksuaalikaveriani Helsingin paremman väen kaupunginosasta ei kyllä saisi lounasvieraaksi Malmin ja Tattarisuon tuntuman äijäruokaloihin.

Eikä hän syö mitä tahansa ”husmanskostia”: ei missään nimessä esimerkiksi leivitettyä possunleikettä, pyttipannua tai spagettia jauhelihakastikkeella. Hurmalaisella ja päätoimittajalle juuri ne ovat jees ja nam! Terveellistä ja konstailematonta perusmättöä.

Seiskan lukijoille

Tälle metroseksuaalikaverilleni husmanskost tarkoitti 2000-luvun alkupuolella esimerkiksi vuorineuvoston suosimia silakkapihvejä keitetyillä perunoilla. Ne silakatkin piti syödä nykyisen Elinkeinoelämän Keskusliiton isännöimän Palace-kiinteistön ravintolassa Helsingin Etelärannassa. Kiinalaiseen lounasravintolaan häntä ei saanut herkän vatsan takia.

Lounasbreikki Takoraudantiellä toimii äärimmäisen miehekkäässä ympäristössä: Tattariharjun rosoisella teollisuusalueella.

Olemme käyneet samassa paikassa ennenkin vuosia sitten, mutta silloin ravintolalla taisi olla ihan toinen nimi ja näille paikoille tyypillisesti lienee omistajakin vaihtunut moneen kertaan. Vierestä löytyy muutama autokauppa, mm. Kamux, Vaunula Premium ja SK-Ajoneuvopalvelu.

Lounasbreikki oli ainakin testipäivänä selvästi ”muijavapaa äijäkeidas”. Ruokala täyttyi huomioliivi- ja haalarimiehistä. Ja mikä piristävintä, Seiska-juorulehtiä oli paljon ja useammassa pöydässä. Kyllähän raavaan ukonkin on hyvä tietää Roope Salmisen ja Sara Siepin erosta seuranneet viimeiset käänteet.

Kunnon perusmättöä

Lounasbreikki mainostaa valmistavansa joka arkipäivä vaihtuvan lämpimän ruoan tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista hyväksi havaittuja reseptejä hyödyntäen. Ja sen kyllä huomasi, ettei ruoka taatusti ollut mikrolämmityksiä eilisen päivän ylijäämistä.

Ruokajuomina kaikissa lounaissa oli vesi, kotikalja, mehu, maito, piimä, kivennäisvesi ja mehu.

Ruoka noutopöydässä oli niin perusmättöä kuin vain voi olla: spegettia ja jauhelihakastiketta, kanankoipea, pyttipannua ja grillattua kanankoipea.

Tämä spagetin ja jauhelihakastikkeen yhdistelmähän tunnetaan hienommin sanottuna spagetti bolognesena ja se on yksi Hurmalaisen perussuosikkeja. Mutta ehdottomasti jonkunlaisen juustoraasteen tai muun juustohöysteen kera.

Restaurantguru.com –sivustolta kolme asiakas on kommentoinut Lounasbreikkiä, ja pelkästään myönteisesti: ”Hyvät mättölounaat (Bubu Nen)”, ”Hyvä ja runsas lounas (Pia G)” ja ”Erittäin maittavaa lounasruokaa (Mika R)”.

Kyllä maistui, röyh!

Sen verran meillä hienostellaan, että spagetti bologese syödään vain itse raastettavan parmesan-juuston kera, mikään valmis pussiraaste ei kelpaa varsinkaan rouvalle. Spagetti jauhelihakastikkeella on kuin  Mersu ilman tähteä keulalla: se ei tunnu enää saumattomalta spagetti bologneselta vaan kahden toisilleen vieraan ruoka-aineksen mättämiseltä samalle lautaselle.

Kaveri kyllä kerran ilkkui, että ”parmesaania… anna mun kaikki kestää… mikäs porvari sinä luulet olevasi?”

Muuten tomaattinen jauhelihakastike ihan tavallisen valkoisen nauhaspagetin päälle lätkäistynä kyllä maistui hyvällä: juuri sopivasti maustetulle. Possunleikkeetkin olivat mureita, samoin hyvin maustettuja olivat samaan kaukaloon lätkäistyt paistinperunat ja paistetut nakit. En ole varma oliko ne tarkoitettu pyttipannuksi, vai epämääräiseksi makkara-perunasotkuksi, kun tarjolla ei ollut paistettuja kananmunia.

Ainoa pettymys oli grillatut broilerinkoivet. Niissä ei ollut oikein mitään makua. Ostan toisinaan samanlaisia valmiiksi grillattuja broilerinkoipia kodin läheisen S-marketin palvelutiskiltä ja niissäkin on enemmän makua.

Syötyä tuli joka tapauksessa hyvin. Eikä kukaan huomannut, että myös röyhtäisin leppoisasti ruokailun jälkeen. Mehevä röyhtäisy muuten kielii paremmin kuin mikään muu tyytyväisestä miesasiakkaasta.

Lounasbreikki
Takoraudantie 1, Helsinki

Ruoan riittävyys: XXXXX
Palvelu: XXX
Ruoan äijämäisyys: XXXX
Paikan äijämäisyys: XXXXX

Yhteensä 17p

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Food Chef yllättää palvelulla
Mehevää burgundinpataa Kalliotiellä
Vihdoinkinkin burgeria rauhassa teineiltä!

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *