Kaasujalka

Koeajo käytetty Toyota Avensis Verso – Tila-Toyota vähätöiselle freelancerille

Julkaissut:

|

28.2.2018

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Koeajo käytetty Toyota Avensis Verso – Tila-Toyota vähätöiselle freelancerille

Toyota Avensis Verso ei 365 000 kilometriä ole mikään ajonautinto, mutta tarjoaa paljon tilaa ja toimintavarmuutta vaikkapa vähätöisen freelancer-toimittajan suurperheelle eli ”pirttiviljelmälle”.

Kun taas päätoimittajan kanssa selailtiin netistä autosivustoja, katse osui välittömästi vuosimallin Toyota Avensis Versoon vuosimallia 2003. Eikä vähiten siksi, että mittarilukema oli jo 365 000 kilometriä.

Eräällä vähätöisellä freelancer-tutulla on paljon mukuloita ja vähän töitä, ja hän kerran sitten kyseli, minkälainen auto tarjoaisi vähällä rahalla toimintavarmuutta ja samalla paljon tilaa pirttiviljelmälle.

”Bingo!”, minä huudahdin mielessäni ja tuumasin, että siinähän se on varmasti ”soiva” peli.

Järeää menoa

No soihan se edelleen. Eikä perustekniikassa mikään viitannut siihen, että sointi lakkaisikaan lähitulevaisuudessa.

Tosin se sointi ei ole pelkkää vienoa sulosointua, vaan dieselin karkeaa käyntiä ja ilmeisesti renkaiden epätasapainon takia auto melkoisesti väänsi ja hakikin urissa. Letkumaisella vaihdekepilläkin piti jonkun verran hakea oikeaa pykälää silmään.

Karkeiden moottoriäänien lisäksi sisään kuului melkoisesti renkaiden jyrinäkin.

Mutta nuohan ovat pikkujuttuja. Renkaat voi aina tasapainottaa ja dieselin karkeakäyntiääni tekee menosta vain varmemman tuntuista.

Juttelin yhden autokorjaajan kanssa, joka totesi, että huolto-ohjelman noudattamatta jättäminen voi tulla autonomistajalle kalliiksi. Pelkät öljynvaihdot säännöllisesti eivät riitä, joskus pitää herkistellä jarruja ja vaihtaa sytytystulpatkin.

Samaan hengenvetoon tuo tuttu korjaaja kuitenkin totesi, että toiset autot sietävät huoltojen laiminlyöntiä paremmin, toiset huonommin. Ja Toyota kuulemma kuuluu ehdottomasti niihin, joka sietää niitä paremmin.

Tämä ei tietysti tarkoita koeajoautoa: siinä on huoltokirja mukana ja huoltojakin tehty.

Mummokin kyytiin

Ajattelinpahan vain, kun tutulla freelancerilla saattaa tehdä taloudesta niin tiukkaa, että oikean huolto-ohjelman mukainen huolto voi käydä kukkarolle ylivoimaiseksi. Hän on tee itse –mies ja voinee säästää jonkun huoltovälin vaihtamalla pelkästään öljyt itse.

Avensis Versosta löytyy tilat seitsemälle matkustajalle tai vaihtoehtoisesti istuimet kahdelle ja peräti puolentoista kuution tavaratila. Menee sinne siis sinne useampi salkullinen oluttakin.

Kakaralauman mummonkin on helppo nousta kyytiin, kun lattia on tasainen mutta ei niin korkealla kuin perinteisessä pakettiautossa.

Nettiauto.comista muuten löytyy paljon enemmänkin ajettuja Avensis Versoja, jopa lähes 500 000 kilometriä ajettu.

Tila-autohan on tietysti jo pois muodista, mutta eipä tätä Avensis Versoa metsästäkään mikään trendipelle.

Uskoisin, että moottori ja perustekniikka ovat edelleen iskussa ja renkaille jotain tekemällä tästä Avensis Versosta vielä saa ”soivan pelin”.

”Ei syö öljyä”

Sattumoisin löysin Nettiauto.comin arvosteluista tähän loppuun sopivan espoolaisen Pekan kommentin, joka on päivätty 22.4.2016. Pekan Avensis Verso on vuosimallia 2004.

”Aivan upea Toyota. Mittarissa 360 000 km, ei syö öljyä ja auto kulkee hiljaa maantiellä ilman kitinöitä ja ajattavuus todella hyvä. Kori hyvin jäykkä ja näkyvyys hyvä. Tällä autolla voi ajaa 130km/h moottoritiellä ja hyvä ajaa. Monet Versot kestää jopa 600 000km ilman mitään korjauksia.
Lisäksi loistavat sisätilat 7 hengelle. Tämä on yksi Toyota parhaita autoja”.

Tero Alavudelta yhtyy Pekan suitsutukseen: ”Hyvä auto. Rengasmeteli vaan suht kova. Dieselikonetta moititaan turhaan, oikein huollettuna kestää helposti puoli miljoona km”.

Toyota Avensis Verso 2.0 D4D vm.2003
Mittarilukema: 365 000 km
Moottori: 2.0 l, diesel
Vaihteisto: manuaali
Tehot: 111 hv
Yhdistetty kulutus: 6.5 l/100 km
Vääntö: 250 Nm
Huippunopeus: 170 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 12.5 s
Co2: 173 g/km
Hinta: 3 899  €
Myyjä: Autosilta, Espoo

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Koeajo Toyota Aygo X – Uudet muodot ja X perässä
Koeajo käytetty Ford Focus – Huolettoman jannun menopeli
Koeajo käytetty BMW X5 – Ei lopu ainakaan voima kesken

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *