Kaasujalka

Koeajo Fiat Tipo – Edullinen ja järkevä

Julkaissut:

|

4.8.2017

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Koeajo Fiat Tipo – Edullinen ja järkevä

Fiat palasi pitkän tauon jälkeen C-segmenttiin ja tämä uusi Tipo on mainion mukava ja järkevä perheauto. 

Bravon poistuttua mallistosta Fiatilta on puuttunut malli tässä suositussa kokoluokassa. Nyt semmoinen löytyy, kun merkki palautti 90-luvulta tutun Tipo-nimen.

Tiposta on saatavana sekä viistoperäinen että farmarimalli. Konttiperäinen malli on vain noin 800 euroa kalliimpi. Moottoripaletti on vahvasti bensapainotteinen, sillä bensalla käyviä koneita on neljä ja dieseleitä vain yksi. Tämän ainoan dieselin saimmekin koeajoon. Tämän kokoluokan autoissa bensamallit ja hybridit kasvattavat entisestään suosiota, joten se selittää paljolti dieseleiden vähyyttäFarmarimallisen Tipon hinnat alkavat 17 900 eurosta ja edullisin automaattivaihteinen maksaa 20 890 euroa. Eli puhutaan todella kilpailukykyisestä autosta, ainakin hintansa puolesta.

Diesel on tosiaan aina tämä 120-heppainen ja automaattivaihteistolla varustettu versio. Meidän koeajoyksilöön oli laitettu lisävarusteita tyyliin ”all in” eli melkeinpä kaikki mitä saatavilla on. Siltikin hinta jäi alle 30 000 euron

Italialaista tyyliä 

Ulkoisesti Tipon muotoilu noudattelee nykytrendien virtauksia ja saman tyyppisiä piirteitä löytyy muun muassa niin Peugeotista kuin Hyundaista. Ulkonäköön on helppo samaistua. Moni yllättyikin positiivisesti kuullessaan auton olevan Fiat. Italiassa tuo tyylikkään auton tekeminen osataan.

Kabiinissa on varsin asiallinen fiilis. Kaikki hallintalaitteet ovat selkeästi esillä ja ne ovat helposti löydettävissä. Mitään ei tarvitse erikseen haeskella. Materiaalivalinnoissa ei ehkä ihan luokan kärjelle pärjätä, mutta auton hintakin on selkeästi edullisempi. Koeajetun Lounge-varusteisen koeajoauton verhoilu on tyylikäs ja tuntuu varsin laadukkaalta.

Mikä ilahduttavinta myös pitkälle miehelle on se, että ajoasennon saa oikein mallikelpoiseksi. Tämän suhteen Fiat on tehnyt huiman harppauksen aiempiin malleihin nähden. Nyt tällä koputellaan jo ihan luokan kärkisijoja.

Takapenkillä on myös mukavasti tilaa ja tavaratilan vetoisuus on hyvää tasoa

Mukavaa matkantekoa 

Italiaisen auton voisi kuvitella olevan sporttinen ja jämäkkä, mutta Tipo onkin toista maata. Tipoa voisi luonnehtia erittäin mukavaksi autoksi ja ajotuntuma onkin varsin ranskalaissävytteinen. Jousitus on pehmeä, joka ei houkuttele mutkateillä kaahailuun. Kuitenkin Tipo kantaa raskaankin kuorman kiitettävästi. Lastasimme tavaratilan täyteen lehtiä ja siltikin ajettavuus pysyi asiallisena.

120-hevosvoimainen moottori tarjoaa varsin mukavasti voimaa ja onnistuneen voimalinjan ansiosta auto tuntuu jopa tehokkaammalta mitä onkaan. Positiivinen fiilis.

Miellyttävän matkanteon kruunaa alhainen melutaso. Auton yksi harvoja miinuksia on vähän korkean puoleinen kulutus, sillä menovettä kului meidän koeajomme aikana 6.7 litraa. Toisaalta koeajohistoriamme aikana samassa kokoluokassa löytyy tuon luvun ylittäjiä ja alittajia. 

Fiat Tipo STW 1.6 Multijet TCT Lounge
Hinta: 25647€
Koeajoauton hinta lisävarusteineen:
Iskutilavuus: 1598cm3
Teho: 120hv/ 3750 kierr/min
Vääntö: 320Nm / 1750 kierr/min
Pit.lev.kork.aks.väli: 4571, 1792, 1514, 2638 mm
Kiihtyvyys 0-100km/h: 10.4s
Huippunopeus: 200km/h
Kulutus (valm.ilm): 3.9l
Päästöt: 101g/km
Koeajon kulutus: 6.7l

Plussat 
Tilat
Mukavuus
Hinta

Miinukset
Kulutus (varauksin) 

Jälkimaku
Fiat Tipo sopii suomalaiseen perheeseen loistavasti. Tipo tarjoaa edullisella hinnallaan hyvät varusteet, väljät tilat ja kaiken lisäksi se on erittäin miellyttävä matkakumppani.

Teksti ja kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Koeajo Toyota Hilux Arctic Trucks – Järein
Koeajo Toyota Hilux – Järeämpi
Koeajo BMW X3 – Täydellinen neliveto?

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *