Kaasujalka

Runsaudensarvi ”Pitskussa”

Julkaissut:

|

9.6.2017

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Runsaudensarvi ”Pitskussa”

 

Lounasravintola Blancco Helsingin Pitäjänmäessä on antimiltaan oikea runsaudensarvi. Täällä äijä syö terveellisestikin, jos iskee huoli ylipainon aiheuttamista vaivoista.

Eräs lukija lähestyi Kaasujalkaa pitkällä kirjeellä. Kiitoksen päätteeksi oli vähän moitettakin, varsinkin tästä ruokapalstasta. Ja se on pelkkää asiaa: palautetta saa ja sitä pitääkin antaa.

Lukija kirjoitti seuraavaa:
”Ymmärrän kyllä, että koko juttusarja on kirjoitettu hiukan kieli poskessa, mutta kun miettii oikeasti niitä vaikeuksia, mitä varsinkin rekkakuskit, jakeluautojen kuskit ja taksikuskit ovat kohdanneet painon ja terveyden ylläpidossa, niin tämä roskaruoka ja iso maha ei enää ole oikein leikin asia. 

Muutama vuosi sitten oli oikein ohjelma, jossa terveystieteilijät yhdessä SKL:n kanssa yrittivät edistää sekä kuljettajien ruokailutottumuksia että liikenneasemien ruokatarjontaa.  Vakava ylipaino aiheuttaa lisäksi mm. diabetesta ja tuki- ja liikuntaelinsairauksia, jotka molemmat ovat yhteiskunnalle hyvin kalliita tauteja.  Lisäksi tänä päivänä jo monessa ruokapaikassa alkaa olla omia vaihtoehtoja myös gluteenittomille, laktoosittomille ja kasvisvaihtoehdon tarvitsevalle kuluttajalle.  Näitä käyttää osa automiehistäkin, gluteenittomia etsii 15 % kuluttajista ja laktoosittomia nykyään lähes 40 %.  

 Kasvisruuat ja kaikenlaiset lihan vaihtoehtotuotteet kuten Härkis-ruuat kasvavat satoja prosentteja vuodessa”.

Ajattelemisen aihettahan tuo tietysti antoi. No, emme me sentään vegemiehiksi rupea, mutta onhan se terveys kullanarvoinen asia.

Niinpä päätimme tällä kerralla tehdä kompromissin ja suunnata sellaiseen paikkaan, jossa on huomioitu vähän kaikenlaisten äijien ruokailutarpeet. Myös niiden, joille ylipaino ei enää ole leikinasia.’

Kirjava asiakaskunta

Löysimme lounasravintola Blanccon Helsingin Pitäjämäeltä. Haikein olo tuli tietysti siitä, että aikanaan hain viereisestä Pitäjämäen Vehosta kaksikin autoa. Ensin hienon ja uuden työsuhde-Mondeon ylennyksen johdosta. Kuusi vuotta myöhemmin tuli kenkää ja hain saman paikan vaihtoautohallista käytetyn Focuksen. Nyt entisen Veho-rakennuksen edessä on maksullinen parkkialue.

Blanccon noutopöydässä taitaa olla salaattivaihtoehtoja enemmän kuin missään tähän asti vierailemassamme lounasravintolassa: caesarsalaattia tonnikalalla, tomaatti-appelsiinisalaattia sekä joitakin raskaampia salaatteja.

Keittovaihtoehtojakin oli kaksi. Torstai kun sattui olemaan testipäivä, niin sellerisosekeiton lisäksi oli tarjolla myös hernekeittoa.

Vaikka Blanccon on paljon toimistokomplekseja, siellä lounastaa paljon haalaripukuisia duunareitakin. Enkä yhtään ihmettele. Buffet on monipuolinen. Testipäivänä listalla oli  possun sisäfilettä savupekoni-chorizokastikkeessa tai bataattiperunapaistoksen kera, kasvis-paputortilloja cheddarjuustokuorrutuksella, voissa paistettua puna-ahventa perunamuhennoksella, lampaan jauhelihapihvejä madeira-yrttikastikkeessa, BBQkana-feta-paprikapizzan paloja. Jälkirukana oli Blanccon lettuja mansikkahillolla ja kermavaahdolla.

Hinta-laatusuhde ok

Olen jostain kuullut, että ylijäämäruokaa myytäisiin  lounasajan jälkeen kuuden euron kilohintaan. Jos se pitää paikkansa, niin ”iso rispekti siitä”.

Erityisen maukkaita olivat lampaan jauhelihapihvit-madeira-yrttikastikkeessa.  Siinä oli kokki laittanut ainekset oikeassa suhteessa. Oikein tuli hämmästeltyä, että 9,80 euron lounashintaan voi saada tällaista suorastaan gourmet-tasoista ruokaa.

Possun sisåfilekin bataattiperunapaistoksen kera oli jees. Kasvis-paputortillat cheddarjuustokuorrutuksella sen sijaan jäivåät kyllä mitäänsanomattomiksi.

Erittäin varhaista lounasta tarjotaan jo klo 10 alkaen ja yllättävän moni jo lounastamassa silloin Blanccossa. Me tulimme iltapäivåstä ja silloin väkeä tuntui jo lähtevän enemmän ovista ulos kuin tulevan sisåän. Buffet on hienosti aseteltu ja jo silmälle monipuolinen. Valitettavasti vain kaikkea ei jaksa  samalla kertaa syödä. Tilana ovat valoisan avarat ja palvelu mutkattoman ystävällistä. Hintana hieman alle kymppi on paikallaan, sen verran laadukasta settiä, että pakko antaa täydet pisteet ruoalle, vaikka ne tortillat nyt vähän kumimaisilta maistuivatkin.

Ravintola Blancco
Pitäjänmäentie 14, 00380 Helsinki
Ruoan riittävyys: XXXXX
Palvelu: XXXXX
Ruoan äijämäisyys: XX
Paikan äijämäisyys: XX

Yhteensä 14p

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

”Husmanskostia” Malmilla
Neste on Keimolan klassikko
Sukula ehosti Souvlakin

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *