Kaasujalka

Souvlaki – Kreikkalaista pikaruokaa viitosella

Julkaissut:

|

31.1.2015

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Souvlaki – Kreikkalaista pikaruokaa viitosella

Kreikkalainen pikaruokalounas Tikkurilantorilla oli sellainen elämys, että ajattelin nostaa kansalaisliikkeen estämään Souvlaki-kioskin muuton Vantaalta Helsinkiin.

Talouskriisin runtelemalle Kreikalle turismi on yhä merkittävämpi tulonlähde. Ainakin vielä vuoden 2013 lopulla uutisoitiin, kuinka hintojen halpeneminen houkutteli sinne matkailijoita entistäkin enemmän.

No, meikäläisellä on Kreikasta ja varsinkin sen herkuista vain etäiset muistot. Muistaakseni lomailin siellä viimeksi nuoruudenaikaisen heilani kanssa joskus 1990-luvun puolivälissä. Nykyinen emäntä, joka on ollut kuvioissa vuodesta 1996, on enemmän Espanja-, ja vielä enemmän Italia-ihmisiä.

Mutta muistelen, että kreikkalainen ruoka, nämä souvlakit (vartaat) ja keftedesit (lihapullat) ja kotopoulot (jotain kanaruokia) olivat oikein meikäläiseen makuun.

Niinpä tuntui perin eksoottiselta, kun päätoimittaja kertoi Kaasujalan lukijan vinkanneen, että kreikkalaisen ruuan keidas löytyy keskeltä Tikkurilantoria ja vieläpä kevyempirakenteisen telttakojun sisältä.

Olikin melkoinen elämys tarpoa torin poikki joulukuun kaatosateessa Souvlaki-nimiseen, kreikkalaisen ruuan katukeittiöön.

Otin haloumiburgerin, joka maksoi vain viitosen. Koolla se ei ollut pilattu eikä yhdestä haloumiburgerista nälkä lähde, mutta jumantsuke, että se oli hyvää! Haloumijuustolla täydennetylle nauhanlihapihville lisämakua antoivat grillimauste, sinappi, ketsuppi, sipuli ja tomaatti.

Suussa sulavaa oli, ei sitä sen kummemmin osaa kehua. Voittaa ehdottomasti Big Macin!

Pistetäänpä tähän sitaatteja muidenkin kokemuksista. Vinkin toimitukselle antanut lukija kuvaili Souvlakia näin:
”Näin syksyn iltoina, kun mieli halajaa jonnekin lämpimään ja valoisaan maahan, on mukava huomata, että ei välttämättä varsinkaan näin vantaalaisena tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Tikkurilan Peltolan torilta nimittäin löytyy Souvlaki-niminen grilli, josta mitä luultavammin saa Euroopan parhaimpia pita-annoksia.

Eli jos Hurmalainen ei vielä ole sinne eksynyt, suosittelen erittäin lämpimästi sinne suuntaamista. Joyksistään sen takia, että siellä leivät ym. tehdään pitkän kaavan mukaan omin käsin. Eikä tämä tarkoita sitä, että ne kannettaisiin lähimmästä Lidl- kauppaketjusta omin käsin grillin kylmiöön. Vaan sitä, että siellä ruoka tehdään itse raaka-aineista. Mikä varsinkin jälkiruokien kohdalla saa nöyrän hatunnoston aikaan, näinä nykyajan valmisruokien keskellä. Toivottavasti tässä oli perustelua riittämiin tuon grillin kokeilemiseen”.

Paremmin sitä ei voisi perustella. Ja bonusta tulee siitäkin, että kaveri tiskin takana, lienee ollut itsekin kreikkalainen, oli oikein mukava heppu.

Souvlaki ilmoittaa kotisivuillaan kuitenkin aikovansa siirtyä myöhemmin pois Tikkurilantorilta ja Helsingin keskustaan. Vantaalaisena vastustan sitä jyrkästi. Pitäisiköhän oikein pistää nettiadressi vetämään?

 

Äijäpisteet
Souvlaki
Peltolantie 4, Vantaa (Tikkurilantori)

Ruoan riittävyys: XXX
Palvelu: XXXXX
Ruoan äijämäisyys: XXXX
Paikan äijämäisyys: XXXX
yhteensä 16p

 

Teksti Urmas Hurmalainen
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

La Locanda – Carbonara-puuroa Simonkylässä
Ylästön Pizza & Kebab & Grilli- Perusporvarin pizzakeidas
Lepsämän Grilli – Paluu ”Vanhaslandiaan”

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *