Kaasujalka

Jukka Hietasen Kia Cerato kulkee nyt etanolilla

Julkaissut:

|

4.6.2025

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Jukka Hietasen Kia Cerato kulkee nyt etanolilla

Imatralaisen Jukka Hietasen Kia Ceraton 1.6-litrainen polttomoottori kulkee nyt voittopuolisesti elintarvikkeista valmistetulla E85-korkeaseosetanolilla eli ”viinalla”. – Välttääkseni käyntiongelmat lorautan sekaan kuitenkin yhden kolmasosan 95E-bensaa, Hietanen kertoo.

Hietasen Cerato on vuosimallia 2006 ja mittarilukema on tällä hetkellä jo kunnioitettavat 220 000 kilometriä. 1.6-litrainen polttomoottori on vuodesta 2021 lähtien käynyt paitsi bensalla, myös korkeaseosetanolilla. FlexiFiel-muunnoksen autoasentajaksi pätevöitynyt Hietanen teki itse.

–Muunnossarja maksoi noin 450 euroa ja siihenkin sain vielä 200 euroa valtiolta tukea, Hietanen juttelee.

Hietanen päätyi tekemään Ceratoonsa etanolimuunnoksen enemmän uteliaisuus- ja ympäristösyistä kuin edullisemman polttoaineen takia.
–Innostuin tästä aiheesta vuonna 2021, kun ilmastoasiat olivat tapetilla. Jo työurallani autonasentajana törmäsin joihinkin jo ihan tehdasvalmisteisiinkin flexifuel-autoihin, Hietanen kertoo.

Hietanen ei ole tehnyt tarkkoja laskelmia Ceratonsa polttoaineen kulutuksesta, mutta arvelee sen kuluttavan talvirenkailla ja lumisohjossa ajaessa 8–10 litraa 100 kilometrillä. Se on ehkä parikymmentä prosenttia enemmän kuin samanikäisen perusbensaa käyttävän Ceraton keskikulutus.
–Onhan se kuitenkin mukavampi käydä tankilla, kun E85-bioetanolin litrahinta on vain 1,3 euroa ja tavallinen 95E-bensa maksaa 1.7–1.9 euroa litralta, Hietanen juttelee.

Bensaa sekaan

Ensimmäinen vuosi etanolimuunnoksen läpikäyneellä Kia Ceratolla oli hiukan takkuinen, kun auto käynnistäessä kävi vain kolmella sylinterillä.
–Piti vaihtaa tulppia ja tehdä muita temppuja, mutta vuosien kuluessa tämä vika on poistunut kuin itsestään. Kun itse olen tehnyt autoasentajan töitä jo 1960-luvulta lähtien, epäilen, että vika on saattanut johtua polttoainetankissa olleesta vedestä. Etanoli on sitten pilkkonut sen veden, joka taas on ajautunut polttoaineen ruiskusuuttimiin.

Toinen vika ilmeni autoa tankatessa, kun ilmeisesti etanoli rupesi vaahtoamaan tankissa.
–Kun yritin tankatessa laittaa etanolin joukkoon myös bensaa, pistooli katkaisi tankin täyttämisen. Tämän ongelman olen ratkaissut sillä, että tankkaan polttoainesäiliöön aina 20 litraa E85-korkeaseosetanolia ja sen joukkoon 10 litraa E95-bensiiniä.  Tällä ratkaisulla olen tullut hyvin toimeen, Hietanen kertoo.

Osaajalle helppoa

Ammattikoulussa autoasentajan koulutuksen saaneelle etanolimuunnoksen tekeminen ei Hietasen mukaan ole juuri temppu eikä mikään.
–Se ei ole muuta kuin parin letkun ja muutaman ruuviin sekä polttoaineen suihkutusjärjestelmään liitettävän välikappaleen kiinnitys, Hietanen sanoo.

Hietanen osti Ceraton aikoinaan työnantajaltaan. Silloin auton matkamittarissa oli 60 000 kilometriä. Etanolimuunnoksen hän teki Ceratolleen, kun matkamittarilukema oli 185 000 kilometriä. Nyt mittariin on kertynyt 224 000 kilometriä.
–Jos on ongelmia, ne tulevat lähinnä talvella, kun auton käynnistyminen on huonompaa kylmänä. Kesällä ei ongelmia ole. Talvella pitää vain katsoa ulos. Jos pakkanen kiristyy, niin laitetaan tankkiin pikkuisen enemmän bensiiniä ja vähemmän etanolia.

Kiihtyy yhä riittävästi

Hietasen perheessä on Ceraton lisäksi kaksi muutakin autoa. Matkailuauto kesän reissuille sekä vaimon vähän ajettu Hyundai.
–Vaimon Hyundaikin on ollut tallissa ajamattomana jo melkein vuoden. Voi olla, että siirrän joskus tulevaisuudessa tämän flexifuel-järjestelmän Ceratosta Hyundaihin, Kia ja Hyundaihan ovat melkein samanlaisia autoja.
–Vaikka etanolikonversion sanotaan syövän autosta tehoja, niin omasta mielestäni tämä kiihtyy edelleen pienillä vaihteilla kuin raketti. Mitään ongelmia ei ole ollut ohituksissa.

Hietasen mielestä etanolimuunnoksen kaltaisia ympäristötekoja valtiovallan pitäisi suosia jatkossakin.
–Esimerkiksi ladattavissa pistokehybrideissä on painoa lisäävä ajoakku. Kun on menty sähköllä 30-40 kilometriä, auto alkaa kuluttaa bensaa. Ja mitä painavampi auto on, sitä enemmän se vie bensaa.  Eihän köyhä duunari pysty vaikuttamaan autonsa ilmastovaikutuksille muilla konsteilla kuin tällaisilla muunnoksilla, Hietanen sanoo.

Omatoimisesti etanolimuunnoksen tekemistä harkitseville Hietasella on kuitenkin muutama tärkeä neuvo.
–Kun tekee muunnoksen tällaiseen vanhaan autoon, niin parempi antaa johdotuksen tekeminen ammattilaiselle. Jos on ammattitaitoa ja rohkeutta, muunnoksen voi tehdä itsekin. Suosittelen tarkastamaan myös sen, ettei polttoainetankissa ole yhtään vettä. Myös polttoaineensuodattimet kannattaa vaihtaa, jos ne vain ovat vaihdettavissa. Paljon puhutusta sytytystulppien laadusta sen sijaan en olisi niinkään huolissani. On tärkeää myös muistaa, että etanolimuunnos vaatii aina muutoskatsastuksen.

 

Teksti Timo Kiiski
Kuva Jukka Hietasen albumi

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Kentsu korjaa jatkossakin vain polttomoottoriautoja
Vanhasta Nissanista tehtiin sähköauto
Kehäkessalta Kaivokselan Teboilille

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *