Kaasujalka

Kunniaa ”Korjaamoreiskoille”

Julkaissut:

|

22.10.2024

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Kunniaa ”Korjaamoreiskoille”

Hallituksen muutosesitys ajoneuvolakiin antaisi merkeistä riippumattomille autokorjaamoille mahdollisuuden viedä maaliin asti korjauksia, jotka tähän asti ovat ohjautuneet automaattisesti merkkikorjaamoihin. Hienoa! Monesti vanhan liiton ”korjaamoreiska” tuntee vanhempien autojen oikut paremmin kuin merkkiliikkeen huoltoneuvoja.

Itse olen näiden pienten korjaamoyrittäjien asiakas. Korjautan autoni pääasiassa Tuusulan Hyrylässä ”Kentsun” pajalla. Kentsu korjaa vanhan Mersuni edullisella hinnalla ja on tehnyt sen aina hyvin.

Minulla on pitkä lista korjauksia, jotka isommassa monimerkkikorjaamossa ja varsinkin Mersun merkkiliikkeessä olisivat maksaneet jopa useita satoja euroja enemmän. Tunnen ”Kentsun” hyvin ja luotan häneen kuin vuoreen.

Kentsu korjaa ja huoltaa vain perinteisiä polttomoottoriautoja. Kentsu on sanonut suoraan, ettei yhden miehen korjaamon kannata investoida kalliisiin sähköautolaitteisiin. Siinä vaiheessa, kun kaikki autot liikkuvat sähköllä, Kentsu pistää pillit pussiin ja vaihtaa alaa.

Hallituksen esitys onkin ilouutinen monelle pienelle autokorjaamolle. Siellä on ihan yhtä lailla osaamista kuin valtuutetuissa merkkikorjaamoissakin, joskus jopa parempaa.

Ja perinteisiä polttomoottoriautoja riittää Suomessa pilvin pimein vielä senkin jälkeen, kun vuonna 2035 kaikkien Euroopan unionin alueella myytävien uusien henkilö- ja pakettiautojen tulee olla päästöttömiä. Sen jälkeenkin saa kuitenkin ajaa vanhalla ja isopäästöisellä autolla. Ja niitähän Suomessa riittää, kun autokannan keski-ikä venyy venymistään.

”Jumalan neuvoilla”

Kun aikoinaan autostani pimeni mittaritaulun taustavalo, soitin ensin kyseisen automerkin valtuutetun merkkikorjaamon huoltoneuvojalle ja kysyin korjauksen hintaa. Nuorukainen kertoi autoni olevan sen verran tuore, että ainoa vaihtoehto oli vaihtaa koko mittaristo tauluineen. Pieniä ja vaihdettavia lamppuja ei kuulemma enää kyseissä vuosimallissa ollut. Hinta olisi ollut muistaakseni toista tonnia.

Onneksi tiesin, että tuttu itsenäinen korjaamoyrittäjä oli aiemmin palvellut kyseisen automerkin valtuutetuissa merkkikorjaamossa. Soitin tuolle tutulle ”korjaamoreiskalle” joka pyöritti yhden miehen riippumatonta korjaamoa.

”Sehän on täynnä pieniä lamppuja, jotka voi vaihtaa. Tuo tänne, niin otetaan mittaritaulu pöydälle ja vaihdetaan ne lamput”.

Ja niinhän siellä sitten oli mittaritaulussa paljon pieniä lamppuja, jotka osaava ammattilainen vaihtoi. Homma kustansi 80 euroa.

Olen säästänyt muutenkin autoasioissa paljon, kun Kaasujalkaa toimittaessani olen tutustunut useisiin 1-2 miehen autokorjaamoa pyörittäviin pienyrittäjiin. Heihin pätee sama kuin vaihtoautomyyjiin, jotka tuntevat eri automerkkien vikahistoriat usein paremmin kuin merkkiliikkeiden uusien autojen myyjät.

Ammattilaisen nimittäminen ”korjaamoreiskaksi” on kunnianosoitus. Kehutaanhan hyvää remonttimiestäkin ”remonttireiskaksi”. Remonttireiskoista on puhuttu sen jälkeen, kun televisiossa pyöri Remontti-Reiska -ohjelma, jossa nykyinen kansanedustaja Jorma Piisinen osoitti suvereeniutensa itseoppineena remonttimiehenä. Ja kutsutaanhan osaavaa myyntimiestäkin ”myyntireiskaksi”.

Reiska tulee Reino-nimestä, joka puolestaan on suomalainen muunnos nimestä Reinhold. Ja Reinhold puolestaan tulee muinais­saksalaisesta nimestä Reginold, jonka merkitys on ‘jumalan neuvolla hallitseva’.

Teksti Urmas Hurmalainen

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

”Teet näin tai noin, niin kusessa olet”
Elinvoiman sijasta tuli autot lastauspaikoille
Oikeat potkulaudat takaisin!

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *