Kaasujalka

Hessumobiili panostaa yhä kivijalkakauppaan

Julkaissut:

|

16.6.2024

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Hessumobiili panostaa yhä kivijalkakauppaan

Jo vuonna 1978 perustettu Hessumobiili on yksi viimeisistä ja vanhimmista pääkaupunkiseudulla kivijalkamyymälöissä auton varaosia myyvistä erikoisliikkeistä.

Mikko Laakso on jatkanut Hessumobiili-yrittäjänä isänsä Heikki ”Hessu” Laakson elämäntyötä vuodesta 2018 lähtien. Autojen varaosien maailmaan hän tutustui kuitenkin jo pikkupoikana: kuskasi Kuplavolkkarin lokasuojia ja Minin pakoputkia kellarimyymälään. Kotona opetettiin työntekoon jo lapsena.
–Olipa kyse minkä tahansa muunkin alan yrityksestä, suomalaisten tulisi myös suosia kotimaisia kivijalkaliikkeitä. Sitä kautta luomme lisää työtä ja veromarkkoja Suomeen, sanoo toisen polven perheyrittäjä Mikko Laakso.

Vuonna 1981 Hessumobiili muutti Helsingistä Vantaankoskelle, ja pian sen jälkeen perustettiin edelleen Vantaan Hämeenkylässä toimiva myymälä.

Meillä on todella hyvä henkilökunta, täytyy kiittää ja kumartaa ammattilaisia, hoitavat asiat hyvin.

Vaihtuvuus on ollut yleisesti todella pientä henkilökunnassa. Vanhin työntekijä on ollut talossa palkkalistoilla kohta 40 vuotta.
–Tässä lähellä on autokorjaamo, joka on ollut meidän asiakkaanamme jo vuodesta 1982 lähtien, Laakso kertoo.

Hessumobiililla oli aikoinaan toimipisteitä myös Espoon Bembölessä ja Tapiolassa sekä Itä-Helsingissä. Suurimmillaan yritys työllisti 30 henkilöä, nyt työntekijöitä on Vantaan Hämeenkylän ja Nurmijärven Klaukkalan myymälöissä 12.

Ydinbisnestä on varaosien myynti, toki meiltä saa tarvikkeita, lisävarusteita, työkaluja ja kemikaaleja laidasta laitaan kivijalkaliikkeissä Vantaan Hämeenkylässä ja Nurmijärven Klaukkalassa.
–Meitä pelkästään autojen varaosiin erikoistuneita kivijalkaliikkeitä taitaa olla pääkaupunkiseudulla enää max. viisi, Laakso laskeskelee.

12 ammattilaisen voimin

Laakson mielestä suomalaisten tulisi suosia kotimaisia kivijalkaliikkeitä vähän kaikilla aloilla.
–Sitä kautta luodaan työtä ja sitä kautta Suomeen tulee myös veromarkkoja. Meidän henkilökuntamme etsii mieluusti aina hyllystä tai varastosta asiakkaalle juuri sen oikean ja sopivan osan, jollei varastosta löydy, niin saadaan hankittua useita kertoja päivässä todella nopealla aikataululla. Hessumobiili toimii myös varastoivana maahantuojana useissa tuoteryhmissä.

Ikävä kyllä, yhä useampi suosii ulkomaisia nettikauppoja ja silloin rahat valuvat ulkomaille surutta, Laakso harmittelee.

Hessumobiili työllistää 12 varaosamyynnin ammattilaista, joka Laakson mukaan tietää varaosista ja niiden hinnoittelusta markkinoilla. Kilpailu alalla on aika kirjavaa.
–Meillä on vannoutuneita asiakkaita esimerkiksi Helsingin Munkkiniemestä jo niiltä ajoilta, kun isä perusti Hessumobiilin vuonna 1978, Laakso sanoo.

Paitsi ulkomaisia nettikauppoja, pitää Laakso suurena haasteena myös Suomeen tulleita ulkomaisia toimijoita, jotka toimittavat paljon tavaraa edullisesti ulkomailta Suomeen.
–Toki mekin käytämme tietyissä osissa ulkomaisia tavarantoimittajia, mutta olen itsekin henkilökunnalle sanonut, että ostetaan Suomesta, jos täältä vain tavaraa saa. Kaikkien pitää tukea myös suomalaisia varaosatukkureita. Muuten luodaan taas lisää työttömyyttä ja siitä kärsii myös esimerkiksi kuljetusala, Laakso pohtii.

Varaosia sähköautoihinkin

Laakso sanoo ymmärtävänsä, että taloudellisesti niukkoina aikoina ostetaan varaosia halvalla ulkomaisista nettikaupoista, mutta vastavuoroisesti Suomesta häviää samalla myös ostovoimaa.
–Itse olen sen verran vanhanaikainen, että tykkään asioida kivijalkamyymälöissä, joissa saan henkilökohtaista palvelua. Vain yhdet kengät olen tainnut elämäni aikana ostaa verkkokaupasta. Mekin olemme kuitenkin kokonaisedullinen varaosaliike ja ajan hermolla hinnoittelussa. Reagoimme nopeasti, jos hinnoittelusta tulee palautetta. Henkilökunnalle tuleva tieto ei jää leijumaan ilmaan, vaan tulee heiltä myös minulle, Laakso sanoo.

Laakson mukaan kukaan ei voi olla kaikissa tilanteissa se halvin, eivät markkinajohtajatkaan.
–Hyvä hinta-laatusuhde on ratkaisevampaa, hän sanoo.

Hessumobiililla on pääkaupunkiseudulla useita kumppanikorjaamoja.
–Kotimaisen työn suosiminen auttaa myös kalliisiin diagnostiikkalaitteisiin ja henkilöstönsä kouluttamiseen paljon rahaa investoivia autokorjaamoja.

Vaikka Hessumobiili on perustettu aikana, jolloin oli vain polttomoottoriautoja, se ei ole jäänyt seuraamaan sivusta myöskään autokannan sähköistymistä.
–Meiltä kysytään jo paljon kulutusosia sähköautoihin, esimerkiksi alustan osia ja jarrupaloja. Polttomoottoriautotkin ovat sähköistyneet hybridien yleistymisen myötä. Olipa kyseessä sitten polttomoottoriauto, hybridi tai sähköauto, niin me annamme mielellämme asiakkaalle henkilökohtaista palvelua ja etsimme hyllystä tai varastosta juuri hänen tarvitsemansa ja sopivan osan, Laakso sanoo.

 

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Ilmastointi huoltoon
Tukeva koiraverkko lemmikille
Häikäisysuoja – edullinen vaihtoehto tummennusteippaukselle

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *