Kaasujalka

Sähköskootterit liikennevakuutuksen piiriin

Julkaissut:

|

2.5.2024

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Sähköskootterit liikennevakuutuksen piiriin

Liikennevakuutuslain uudistus on hyväksytty eduskunnassa, ja tasavallan presidentti hyväksyy lakiuudistuksen perjantaina 3.5. Laki tulee voimaan 1.6. ja tuo monia aiemmin vakuuttamattomia liikkumisvälineitä vakuuttamisvelvollisuuden piiriin. Ilman vakuutusta laitteet ovat käyttökiellossa.

Kesäkuusta alkaen vakuutus tulee hankkia sellaisille moottorilla kulkeville laitteille, jotka painavat yli 25 kg tai kulkevat yli 25 kilometriä tunnissa. Tällaisia laitteita ovat mm. nuorison ja ruokalähettien suosiossa olevat sähköskootterit sekä vanhusten ja liikuntarajoitteisten apuna olevat senioriskootterit. Lisäksi vakuutettavia ovat kaikki vuokrakäytössä olevat sähköpotkulaudat.

– Lakimuutos koskee tuhansia yksityiskäytössä olevia erilaisia liikkumisvälineitä. Kuluttajan on syytä olla tarkkana ja selvittää oman laitteensa osalta, kuuluuko se vakuuttamisvelvollisuuden piiriin. Vakuutuksen saa helposti omasta vakuutusyhtiöstä, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen neuvoo.

Poikkeuksen helposti muistettavaan 25-sääntöön tekevät sähköavusteiset polkupyörät.  Vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle on rajattu sellaiset sähköavusteiset pyörät, jotka edellyttävät liikkuakseen myös polkemista, ja joissa moottorin avustus kytkeytyy pois, kun ajonopeus saavuttaa 25 km/h. Lisäksi moottorin suurin sallittu teho on 250 W. Muiden sähköpyörien kohdalla vakuuttamisvelvollisuus määräytyy kuten muissakin sähköisissä liikkumisvälineissä, eli vakuutus tulee hankkia yli 25 kg painaville tai moottorin avustamana kovempaa kuin 25 km/h kulkeville laitteille.

Ilman vakuutusta ajaminen on kielletty

Rekisteröimättömillä laitteilla liikennevakuutus tulee olla voimassa silloin, kun niillä lähdetään liikkeelle – varastossa seisovat välineet eivät tarvitse liikennevakuutusta. Jos vakuutusta ei ole, laite on käyttökiellossa. Osaa kulkupeleistä myydään maastokäyttöön, mutta vakuutettavilla ajoneuvoilla ei saa ajaa edes maastossa ilman vakuutusta.

Vakuutuksen laiminlyönti on iso riski, sillä kolaritapauksissa vakuuttamisen laiminlyönyt vahingonaiheuttaja jää kokonaan ilman korvauksia. Lisäksi laiminlyönnistä joutuu maksamaan vakuuttamattomuusmaksun.

– Suomalaisessa liikennevakuutuksessa on laajempi korvauspiiri kuin monissa muissa maissa, joissa lakisääteinen liikennevakuutus ei kata kuljettajan omia vahinkoja, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu muistuttaa.

Liikennevakuutuksen voi ostaa mistä tahansa niitä myyvästä vakuutusyhtiöstä. Koska vakuutuksen sisältö on määritelty laissa, liikennevakuutus on samanlainen kaikissa vakuutusyhtiöissä. Vahingonkärsinyt voi hakea korvausta suoraan vahingon aiheuttajan vakuutusyhtiöstä.

Uudistettu liikennevakuutuslaki tulee voimaan 1.6.2024. Lakiuudistus pohjautuu EU:n liikennevakuutusdirektiivin kansalliseen täytäntöönpanoon. Lain mukaan vakuutettavia ovat moottoriajoneuvot, joiden paino on enemmän kuin 25 kg tai rakenteellinen nopeus ylittää 25 km/h. Rakenteellinen nopeus tarkoittaa laitteen valmistajan tai maahantuojan laitteelle asettamaa nopeutta.

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Uusi Toyota GR Yaris hinta alkaen 65 695,79 euroa
Palanderit ostivat Turun Best Drive -liikkeen
BMW M4 CS – Kilpa-ajon tuntua arkiajoon

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *