Kaasujalka

Audi Q6 e-tron hinta alkaen 77 990 euroa

Julkaissut:

|

26.3.2024

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Audi Q6 e-tron hinta alkaen 77 990 euroa

Suomessa Audi Q6 e-tron quattro ja SQ6 e-tron quattro -mallit ovat tilattavissa 5.4.2024 alkaen. Ensimmäiset asiakastoimitukset alkavat Suomessa loppukesällä 2024.

Porschen kanssa yhteistyössä kehitetty PPE ja E3 1.2 -elektroniikka-arkkitehtuuri ovat tärkeitä virstanpylväitä Audin maailmanlaajuisen sähköisen mallivalikoiman laajentumisessa. PPE:n joustavuus auttaa antamaan tuleville malleille niiden itsenäisen luonteen ja tyypillisen Audin DNA:n yhteisistä teknisistä perusteista huolimatta.

Uudet sähkömoottorit sekä äskettäin kehitetty litiumioniakku, joka koostuu kahdestatoista moduulista ja 180 prismakennosta, joiden kokonaisbruttokapasiteetti on 100 kWh (94,9 netto), takaavat jopa 625 km:n toimintamatkan. Uusi Audi Q6 e-tron varmistaa urheilullisen suorituskyvyn 285 kW:n järjestelmätehollaan ja SQ6 e-tron, jonka järjestelmäteho on jopa 380 kW (Boost-toiminnolla) ja asettaa standardit suorituskyvyn, toimintamatkan, latauksen, ajodynamiikan ja suunnittelun suhteen. Suomessa myynnin alkaessa saatavilla on kaksi nelivetoista quattro-malliversiota, joita seuraa myöhemmin energiatehokkaat takavetoiset mallit. Audi Q6 e-tron quattro kiihtyy 0-100 km/h 5,9 sekunnissa. SQ6 e-tron quattrolla sama kestää vain 4,3 sekuntia. Autojen huippunopeudet ovat 210 ja 230 km/h.

800 voltin tekniikan ja vakiona olevan 270 kW:n enimmäislatauskapasiteetin ansiosta lyhyet latauspysähdykset ovat mahdollisia Audi Q6 e-tronissa. Jopa 255 km voidaan ladata vain kymmenessä minuutissa sopivalla latausasemalla (HPC-lataus). Lataustila nousee kymmenestä prosentista 80 prosenttiin noin 21 minuutissa. Älykäs, tehokas ja ennakoiva lämmönhallinta on tämän vaikuttavan lataustehon avaintekijä. Plug & Charge -toiminnolla varustettu auto valmistaa itsensä yhteensopiville latausasemille, kun latauskaapeli on kytketty, ja latausprosessi alkaa. Lataus on myös täysin automaattinen. Jos latausasema toimii 400 voltin tekniikalla, Audi Q6 e-tron voi ensimmäistä kertaa mahdollistaa jaetun latauksen. 800 voltin akku jaetaan automaattisesti kahdeksi akuksi, joilla on sama jännite, ja joita voidaan sitten ladata rinnan 135 kW:iin asti. Lataustilasta riippuen akun molemmat puolikkaat ensin tasataan ja sitten ladataan samanaikaisesti. AC-lataus jopa 11 kW:lla on mahdollista tavallisilla kodin latureilla.

Rekuperaatiojärjestelmä on tärkeä osa Audi Q6 e-tronin energiatehokkuutta ja lisää siten auton toimintamatkaa. Noin 95 prosenttia kaikista päivittäisistä jarrutusprosesseista voidaan käsitellä tällä järjestelmällä. Audi Q6 e-tron rekuperoi jopa 220 kW:iin asti.

Ulkopuoli

Audi Q6 e-tron sijoittuu keskikokoluokan premium-segmenttiin, ja sen pituus on 4 771 mm, leveys 1 993 mm ja korkeus 1 648 mm. SUV-malli tarjoaa paljon tilaa, mukavuutta ja soveltuvuutta jokapäiväiseen käyttöön. 2 899 millimetrin akseliväli tuo runsaasti jalkatilaa takana matkustaville.

Ohjelmistomoduuli yhdessä Audi Q6 e-tronin viiden toimialuetietokoneen kanssa mahdollistaa nämä valokuviot. Toisen sukupolven digitaalisten OLED-takavalojen tapauksessa kuusi OLED-paneelia, joissa on yhteensä 360 segmenttiä, luovat uuden kuvan kymmenen millisekunnin välein käyttämällä erityisesti kehitettyä algoritmia. Valosuunnittelun ja uuden teknologian välisen täydellisen symbioosin ansiosta uuden Audi Q6 e-tronin valot näyttävät elävämmältä ja älykkäämmältä kuin koskaan ennen. Aktiivinen digitaalinen valokuvio osoittaa myös tien Audin valoteknologian tulevaisuuteen.

Edessä aktiivinen digitaalinen valokuvio syntyy algoritmin vuorovaikutuksesta kahdentoista ylös- ja alaspäin himmenevän segmentin kanssa. Takana kaikkia digitaalisia OLED-segmenttejä käytetään tähän tarkoitukseen. Yksittäiset valosegmentit toimivat vuorovaikutuksessa siten, että valon kokonaisvoimakkuus ei muutu.

Toisen sukupolven digitaalisten OLED-takavalojen ansiosta Audi Q6 e-tron vie valosuunnittelun, toimivuuden ja siten liikenneturvallisuuden uudelle tasolle. Ensimmäistä kertaa digitaaliset OLED-takavalot voivat kommunikoida auton ympäristön kanssa (Car-to-X). Audi on myös nostanut turvatoiminnot uudelle tasolle. Muista Audi-malleista jo tuttu läheisyystunnistusjärjestelmä on laajennettu uudessa Q6 e-tronissa kommunikaatiovalolla. Se varoittaa muita tienkäyttäjiä mm. onnettomuuspaikoista. Tavallisen takavalon grafiikan lisäksi viestintävalo näyttää erityisen staattisen takavalon tunnusmerkin integroiduilla varoitussymboleilla digitaaliseen OLED-yhdistelmätakavaloon kriittisissä ajo- tai liikennetilanteissa.

Audi Q6 e-tronissa debytoiva tekniikka asettaa uudet standardit myös yksilöllisyyden suhteen: yhteensä jopa kahdeksan digitaalista valokuviota Matrix LED -ajovalojen uudistetuissa päiväajovaloissa ja digitaalisessa OLED-takavaloissa. Omistajat voivat yksilöidä Q6 e-troninsa täysin uudella tavalla.

Uusi suunnittelufilosofia siirtyy sarjatuotantoon Q6 e-tronin kanssa

Sisätilojen kolmiulotteinen ja suurikontrastinen muotoilu sijoittaa elementtejä tarkoituksella etualalle tai taustalle luoden tila-arkkitehtuurin, joka on räätälöity matkustajille suunnittelun ja ergonomian suhteen. Audi MMI -panoraamanäyttö ja matkustajan MMI-näyttö muodostavat visuaalisesti selkeän digitaalisen näyttämön. “Softwrap”-elementit ulottuvat ovista koko ohjaamon poikki keskikonsoliin luoden homogeenisen tilantunteen. Samat värit ja laadukkaat materiaalit, joista osa on kierrätettyä, löytyy myös istuimista. Mukavuuspainotteiset alueet on suunniteltu runsailla pinnoilla ja pehmeillä materiaaleilla.

Sisätiloissa on runsaasti säilytystilaa ja lokeroita. Takaistuimen keskipaikan mukavuus on tyypillistä sähköautolle, joissa on pitkä akseliväli (2 899 mm) ja josta puuttuu keskitunneli. Tavaratilassa on 526 litraa säilytystilaa. Jos takapenkki käännetään alas, säilytystila kasvaa 1 529 litraan. Takaistuimet voidaan kääntää alas erikseen (40:20:40). Lisäksi 64 litraa säilytystilaa on saatavilla etutilassa konepellin alla – kätevä paikka esimerkiksi pienempien matkatavaroiden säilyttämiseen. Tämän seurauksena Audi Q6 e-tron tarjoaa loistavasti tilaa viidelle matkustajalle ja heidän matkatavaroilleen.

Uusi näyttö ja käyttökonsepti

Audi Q6 e-tron -mallisarjassa on täysin yhdistetty ja digitaalinen sisustus, joka perustuu uuteen elektroniseen arkkitehtuuriin. Audi MMI -panoraamanäytöstä ja MMI-matkustajan näytöstä koostuva niin kutsuttu Digital Stage on sisätilojen keskeinen piirre. Selkeästi ryhmitellyt näytöt on integroitu täydellisesti suunnittelukonseptiin ja antavat sisustukseen runsaan ja ilmavan tilantuntuman. Ohuessa Audi MMI -panoraamanäytössä on kaareva muotoilu ja OLED-tekniikka, ja se koostuu 11,9 tuuman Audi virtual cockpit-mittaristosta ja 14,5 tuuman MMI-kosketusnäytöstä. Kuljettajan alue on muotoiltu kaareksi ja näyttö on suunnattu kuljettajaa kohti. Erityisesti etumatkustajia varten Audi täydentää digitaalista näyttämöä etumatkustajan 10,9 tuuman MMI-näytöllä, joka on varustettu Active Privacy Modella, joka estää sitä häiritsemästä kuljettajaa liikkeellä. Näin etumatkustaja voi suoratoistaa elokuvia/videosisältöä, avustaa navigoinnissa tai etsiä esimerkiksi latausaseman.

Lisävarusteena saatavalla Augmented Reality Head-Up Display -näytöllä, joka on toinen digitaalisen näyttämön keskeinen elementti, Audi ottaa suuren askeleen eteenpäin näyttötekniikassa. Se heijastaa suurta kallistettua kuvatasoa tuulilasin poikki kuljettajaa kohti ja näyttää keskeisimpiä tietoja, kuten nopeus-, liikennemerkit, apu- ja navigointisymbolit. Kuvataso on kallistettu eteenpäin lisätyn todellisuuden vaikutelman parantamiseksi. Ihmissilmän fokus liikkuu sen mukana. Tämä prosessi ja kuvan virtuaalinen etäisyys luovat vaikutelman, että näytetyt elementit kelluvat jopa 200 metrin päässä. Virtuaalinen sisältö integroituu siis saumattomasti todellisuuteen. Lisätyn todellisuuden näkökenttä vastaa noin 88 tuuman diagonaalia kuljettajan paikalta katsottuna.

Audin itseoppivaa ääniavustajaa, Audi Assistantia, voidaan käyttää auton useiden toimintojen ohjaamiseen. Tekoälytuella varustettu digitaalinen avustaja on integroitu syvälle autoon, ja se näytetään ensimmäistä kertaa avatarin avulla MMI:n keskimmäisessä näytössä ja lisätyn todellisuuden head-up-näytössä. Uusi puheavustaja ymmärtää yli 800 äänikomentoa. Se voidaan aktivoida myös erilaisten kosketuspisteiden kautta ja esimerkiksi myAudi-sovelluksen kautta. Ääniavustaja oppii jatkuvasti käyttäjän käyttäytymisen perusteella ja tukee näin kuljettajaa. Tämä tuki voidaan ryhmitellä kolmeen luokkaan: ennakoivat ehdotukset (kontekstitietojen avulla ehdotetaan ennakoivasti aktivointitoimintoja näiden tietojen perusteella), älykkäät rutiinit (tunnistaa automaattisesti toistuvat toimintajaksot, kuten istuimen ilmastoinnin käytön tietyissä ulkolämpötiloissa) ja älykkäät luettelot (kuten soittolistat). Puhutut komennot näkyvät myös näytöllä (katso mitä puhut -periaate). Assistentti oppii jatkuvasti käyttäjän käyttäytymisestä ja tukee siten kuljettajaa.

Uusi infotainment-järjestelmä

Uusi infotainment-järjestelmä käyttää Android Automotive OS -käyttöjärjestelmää ensimmäistä kertaa. Uusimmat Audi connect -palvelut ja vakiovarusteena oleva parannettu e-tron reittisuunnittelija ovat siksi aina ajan tasalla. Sovelluksia, kuten YouTube, on saatavana kolmannen osapuolen sovellusten kaupasta, joka on integroitu suoraan MMI:hen eikä vaadi älypuhelinta.

Kauppa tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman sovelluksia. Sovelluksia eri luokista on saatavilla julkaisun yhteydessä: mm. luokista musiikki, videot, pelit, navigointi, pysäköinti ja lataus, tuottavuus, sää ja uutispalvelut. Kauppaa laajennetaan jatkuvasti ja sovellusportfolio on markkinakohtainen.

Bang & Olufsen Premium -äänijärjestelmän sydän on erittäin tehokas vahvistin. Se käyttää 20 kaiutinta 830 watin teholla. Näistä neljä on integroitu etuistuinten niskatukiin, mikä mahdollistaa ensimmäistä kertaa äänivyöhykkeet Audissa. Dynaaminen vuorovaikutusvalo (IAL) tarjoaa erilaisia viestintätoimintoja ja tukee siten auton vuorovaikutusta matkustajien kanssa.

Ajettavuutta kehitetty

Suurin osa järjestelmistä ja komponenteista, jotka muodostavat alustan, on hiljattain kehitetty. Audille tyypillistä on ylivoimainen ja helposti hallittava kiihtyvyys ja hidastuvuus kaikissa ajotilanteissa. Alustan suhteen on tarkasti määritelty kokoonpanofilosofia. Mukana olevat jousituksen ohjausjärjestelmät ovat tarkasti koordinoituja keskenään. Audi Q6 e-tronin ajodynamiikkaan vaikuttaa merkittävästi osittain uusittu etuakseli. Ensimmäistä kertaa Audi-mallissa ohjausvarret on sijoitettu jousitusvarsien eteen. Tämä johtaa ennen kaikkea pakettietuihin suurjänniteakun sijoittelussa. Äskettäin kehitetyt komponentit parantavat kinemaattisia ominaisuuksia.

Ohjausteline on nyt kiinnitetty apurunkoon. Hienostunut akselikinematiikka lisää huomattavasti ajodynamiikkaa. Uusi etuakseli parantaa myös ohjauskäyttäytymistä. Tämä tekee autosta huomattavasti ketterämmän tuntuisen.

Takasuuntainen vääntömomentin jakautuminen osana erittäin vaihtelevaa nelivetojärjestelmää parantaa myös Q6 e-tronin dynaamisia ajo-ominaisuuksia. Taka- ja etuakselin sähkömoottoreiden erilaiset mitat mahdollistavat vääntömomentin jakamisen taakse myös täydellä kuormituksella. Q6 e-tronin takarenkaat ovat leveämpiä kuin eturenkaat täydentääkseen takapainon jakautumista sekä varmistaakseen entistä paremman pidon ja ajodynamiikan.

Materiaalit kierrätysprosesseista

Kierrätysprosesseilla valmistetut materiaalit vähentävät primääriresurssien käyttöä Q6 e-tronin tuotannossa ja varmistavat suljetun ja siten tehokkaan ja kestävän materiaalikierron. Kierrätetystä polyesterista valmistettujen materiaalien lisäksi myös sähkömalleille tyypilliset muoviosat, kuten Q6 e-tronin etuosan runko on valmistettu kierrätysmateriaalista. Tämä koskee myös tuulilasin alla olevia, sekä sisä-ilmanottoaukon päällä olevia kansia.

Audi käyttää kaikkien Q6 e-tron -mallien ulkokatossa tarvittavan teräksen valmistukseen romuterästä, josta osa tulee aiemmin käytetyistä romuautoista. Terästuotannossa käytetyn romun osuus on keskimäärin jopa 15 prosenttia. Tämä komponentti on hyvä esimerkki siitä, kuinka Audi aikoo jatkossakin käyttää tuotteissaan enemmän toissijaisia materiaaleja.

Audi Q6 e-tronin tuotanto

Audi Q6 e-tron -malliperhe, ensimmäinen Ingolstadtin tehtaalla valmistettu sähköinen mallisarja, edustaa Audin sitoutumista kestävään kehitykseen. Uusien tehtaiden rakentamisen sijaan yhtiö uusii vähitellen kaikkia tuotantopaikkoja sähkömallien valmistusta varten.  Audi on myös intensiivisesti edistänyt työntekijöidensä muutosta ja kouluttanut työvoimaa tulevaisuuden aloille esimerkiksi uudessa akkujen kokoonpanotehtaassa Ingolstadtissa ja samalla Audi luo uusia työmahdollisuuksia.

Valmistaakseen Audi Q6 e-tron -mallisarjan kestävästi ja tehokkaasti Audi käyttää olemassa olevia rakenteita ja järjestelmiä. Audi integroi mallisarjan saumattomasti olemassa oleviin kokoonpanolinjoihin, kuten PPE:n korinrakennustehtaaseen. PPE-mallien rungot valmistetaan Ingolstadtin tehtaalla rakennuksessa, jonka pinta-ala on noin 148 000 neliömetriä. Audi Q6 e-tron -mallisarjan korikomponentteja valmistaa 328 työntekijää yhtä vuoroa kohden ja 1 150 robottia, joiden automaatioaste on 87 prosenttia.

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Stop autoilijoiden kuritukselle Roadtrip saapuu päätepisteeseen
Volkswagen ID.7 ja ID.7 Tourer -mallisto laajenee
Kart in Club rakensi Espooseen sisäkartingradan

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *