Kaasujalka

Heikentyvä talous näkyy myös rengaskaupassa

Julkaissut:

|

11.12.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Heikentyvä talous näkyy myös rengaskaupassa

Heikentyvä talous heijastuu myös rengaskauppaan.  – Osa asiakkaista vaihtaa esimerkiksi premium-renkaista nyt laaturenkaaseen tai laaturenkaasta budjettirenkaaseen, sanoo Rengasmarket Turun Tomas Palander.

Palander sanoo huomanneensa myös sellaisen ilmiön, että parin viime vuoden aikana moni asiakkaista on myös pitkittänyt renkaiden uusimista viimeiseen asti.
–Muistuttaisin kuitenkin, että varsinkin hyvät talvirenkaat ovat yksi tärkeimpiä auton turvavarusteita. Ne voivat olla kertaostoksena isompi investointi, mutta loppupelissä ja pitkällä aikavälillä kuitenkin autoilun pienimpiä kuluja. Meilläkin on meneillään taas tuttu rahoituskampanja: osta nyt ja maksa vasta helmikuussa, Palander sanoo.

Rengasmarket Turku alkoi vaihtaa talvirenkaita asiakkaiden autojen alle jo lokakuun ensimmäisellä viikolla.
– Paniikkiruuhkaa ei kuitenkaan ole ollut. Uusi tieliikennelaki on tasannut jonkun verran näitä ruuhkia, Palander sanoo.

Uusi tieliikennelaki ei rajaa yhtä tarkasti talvirengaspakkoa tietyille kuukausille kuin aiempi laki. Talvirenkaita on käytettävä 1.11.–31.3. välisenä aikana, mutta vain, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Vaikka talvirenkaita ei tänä päivänä tarvitse vaihtaa vain kalenterin mukaan, autoilijan tulee ennakoida, ettei talvi pääse yllättämään. Siksi ei ole sama, millä renkailla liikenteeseen lähdetään.

Varasto täynnä testimenestyjiä

Rengasmarket Turun varastosta löytyvät jokseenkin kaikki testimenestyjät.
–Ei tietenkään ihan jokaista kokoa ja jokaista mallia, mutta yleisempiä merkkejä on erittäin hyvin saatavilla. Rengastesteillä ei isossa kuvassa ole suurta vaikutusta asiakkaiden ostopäätöksiin, mutta aina löytyy pieni joukko, joka näitä testejä seuraa, Palander sanoo.

Ukrainan sodan takia kun talvirengasvalmistajat vetivät vuonna 2022 tuotantonsa pois Venäjältä. Tämä aiheutti monissa rengaskauppiaissa huolta talvirenkaiden riittävyydestä.
–Viime vuonnakin talvirenkaita saatiin kuitenkin pelättyä paremmin. Tänä vuonna saatavuus on jonkin verran sitäkin parempi, Palander sanoo.

Vielä 70 % Rengasmarket Turun asiakkaista ajaa nastarenkailla ja 30 % kitkarenkailla.
–Pääkaupunkiseudulla taitaa suhde olla jo 50–50 %, Palander arvioi.

Vaikka Turussakin autoja liikuttavat vielä pitkään perinteiset polttomoottorit, niin sielläkin sähköautojen osuus on kasvanut voimakkaasti.
–Joillekin sähköautoasiakkaistamme on tullut yllätyksenä, kuinka nopeasti raskas ja suuren vääntömomentin sähköauto kuluttaa renkaita. Yllätyksenä on tullut myös sähköauton isokokoisten renkaiden korkeampi hinta.

Älä aja loppuun ajetuilla

Palander muistuttaa sähköauton renkaanvaihdon vaativuudesta.
– Kun painavat akut ovat auton pohjassa, on auton nostaminen todella tarkkaa puuhaa. Sähköauton renkaiden vaihtaminen kannattaakin hoidattaa ammattilaisella, pikkutunkilla niitä ei kannata lähteä vaihtamaan, Palander neuvoo.

Pääasiassa Rengasmarket Turun rengashotelliasiakkaat ovat kuitenkin päätyneet ostamaan uudet renkaat, jos sitä on heille suositeltu.
–Enemmän on ollut sellaista mietteliäisyyttä. Kun ennen on soiteltu, on melkein suoralta kädeltä tehty kaupat. Nyt jäädään enemmän miettimään ja pyydetään sähköpostiin vaihtoehtoja. Selvästi nyt mietitään tarkkaan, mihin rahat halutaan pistää. Halvempikin uusi talvirengas on kuitenkin parempi kuin loppuun ajettu laadukkaampikin rengas, Palander painottaa.

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Mika Salomaa

 

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Helsingin Rengashotelli Euromasterin partneriksi
”Pienenkin korjaamon pitää erikoistua”
Sohvalla istuen uudet renkaat Mersuun

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *