Kaasujalka

Lapin Kumi laajeni eteläänkin

Julkaissut:

|

19.11.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Lapin Kumi laajeni eteläänkin

Suomen suurin yksityinen rengasliike Lapin Kumi on 12 vuodessa laajentunut vauhdilla eteläänkin. 76-vuotiaan perheyrityksen vahvuus on ketteryys reagoida nopeasti rengasasiakkaiden tarpeisiin.

 

Lapin Kumi toimii jo 14 paikkakunnalla. Pohjoisin toimipiste on Sodankylässä ja eteläisin Vantaalla. Yritys on Suomen suurin yksityinen rengasliike, eikä kuulu mihinkään isoon ketjuun.
–Näin isona toimijana emme saisi kaikkia niitä etuja, joita tarvitsemme ja jotka nyt itsenäisenä toimijana myös saamme, sanoo kolmannen polven rengaskauppias Ville Ruokanen.

Ruokanen vetää nyt yritystä setänsä kanssa Isoisä perusti Lapin Kumin sotien jälkeen vuonna 1847 kumisuutarin verstaaseen.

Rovaniemi oli sotien jälkeen yksi Suomen pahiten tuhoutuneista kaupungeista pommitusten ja Lapin sodan tuhopolttojen jäljiltä. Tavalliset Rovaniemeläiset kävivät toimiin ja alkoivat jälleenrakentamaan sitä, mikä heiltä oli viety. Kotia – Rovaniemeä.

Jälleenrakentamisen onnistumisen suurimpia kriteerejä olivat se, että kuljetus ja logistiikka pelaisivat kunnollaKaikesta oli kuitenkin pulaa, niin autoista kuin osistakin. Myös tiet olivat heikkokuntoisia ja mm. sillat olivat monin paikoin räjäytetty.

Tuntee paikalliset olot

Ville Ruokanen otti setänsä kanssa vetovastuun yrityksestä sukupolvenvaihdoksessa vuonna 2007.
–Vuonna 2011 lähdimme Lapin läänin rajojen ulkopuolelle. Pikkuhiljaa olemme valuneet alaspäin etelään. Nyt työllistämme eri puolilla maata vakituisesti 190 ihmistä. Rengashotelleissa eri puolilla Suomea Lapin Kumi säilyttää noin 20 000 rengassarjaa.

Viimeksi Lapin Kumi on laajentanut Etelä-Pohjanmaan Ylivieskaan.  Vaikka hallinto ja pääkonttori ovat edelleen Rovaniemellä, on etelään valuminen vaatinut paikallisten olojen tuntemusta.
–Kärjistettynä voisi sanoa, että urakoitsijalla tai poromiehellä Lapissa on varsinkin talvirenkailleen aika erilaiset tarpeet kuin toimistotyöntekijällä Vantaalla, Ruokanen naurahtaa.

Lapin Kumin vahvuuksia kunkin paikkakunnan paikallistuntemuksen rinnalla laajat varastot ja toimiva sisäinen logistiikka. Vaikka etäisyydet ovat pitkiä, tavara liikkuu näppärästi paikasta toiseen ja kapasiteetti riittää palvelemaan niin sesongeissa kuin sesonkien ulkopuolellakin.

Ruokanen muistuttaa, että talvi tulee kuitenkin myös etelään.
–Siksi ihmisten kannattaisi varautua talveen mahdollisimman aikaisin, eikä jättää talvirenkaiden vaihtoa tai uusien renkaiden ostoa viime tippaan. Jos renkaiden vaihtoa aletaan miettiä vasta sitten, kun lumi on jo maassa, se on jo liian myöhäistä. Varsinkin kitkarenkaiden käyttäjät voivat hyvin vaihtaa talvirenkaat alle jo lokakuun ensimmäisestä viikosta eteenpäin.

Pito ja hinta aina käsikkäin

Ruokanen kannustaa panostamaan talvirenkaissa turvallisuuteen, ajettiinpa Lapissa tai Vantaalla.
– Edelleen pito ja hintalappu kulkevat käsi kädessä. Ja mitä muuta talvirenkaalta vaaditaan kuin pitoa? Ostamisen kynnyksen olemme pyrkineet tekemään mahdollisimman matalaksi: edelleen on tarjolla 12 kuukautta korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

Lapin Kumilla on kaikissa toimipisteissään 24/7 -rengaspalvelu.
–Pääsääntöisesti tämä palvelu on tarkoitettu raskaan liikenteen ja teollisuuden tyyppisiin toimintoihin, mutta palvelemme myös henkilöautoasiakkaitamme. Meidät tavoittaa aina numero 020320050, Ruokanen sanoo.

Renkaiden kestävyyteen voi asiakas vaikuttaa itsekin.
–Eniten hän pystyy vaikuttamaan pitämällä renkaissa oikeat ilmanpaineet, sen pystyy tekemään jokainen itsekin ja rengasliikkeissämme tämä palvelu on ilmaista.  Myös ajoneuvon pyöränsuuntauksella, ajotavalla, rengaspaineilla sekä renkaan kuormituksella on hyvin isot vaikutukset kestoon.

Vaikka rengashotellissa renkaita säilötään oikeassa kuivuudessa ja lämmössä, ei Ruokanen näe suuria riskejä renkaiden säilömisessä kotivarastossakaan. Enemmän hän korostaa rengashotellin vaivattomuutta.
–Ajanvaraukseen tarvitaan vain yksi klikkaus netissä. Kun tuo auton paikalle viisi minuuttia ennen sovittua aikaa, jää aikaa ja kupilliselle kahvia, kun ammattilaiset hoitavat renkaiden nostelun ja raahaamisen, Ruokanen sanoo.

Teksti Timo Kiiski

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Kolari-Special – Vaihteistojen erikoisosaaja löytyy Luopioisista
Marko Björklund ryhtyi Mekonomen-korjaamoyrittäjäksi
Rengasmarket Hyvinkää laajentaa tilojaan

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *