Kaasujalka

Halpa pistokehybridi ostetaan ykkösautoksi

Julkaissut:

|

10.11.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Halpa pistokehybridi ostetaan ykkösautoksi

Mitsubishi Outlander PHEV on nelivetoisten pistokehybridimaasturien ikoni, jollaisia on tarjolla runsaasti jo vaihtoautoliikkeissäkin. Kuvan Mitsubishi Outlander PHEV Intense Plus 4WD on vuosimallia 2014 ja sillä on ajettu 172 000 km. Helsingin Konalan Delta Auton hintapyyntö on 13 850 €.

Siinä missä pieni täyssähköauto hankitaan perheen usein perheenäidin kauppakassiksi, 10 000–15 000 euron hintainen käytetty pistokehybridi ostetaan käyttäjiensä ykkösautoiksi.

10 000-15 000 euron pistokehybridien vahvuus on niiden tiloissa: Opel Amperat, Chevrolet Voltit ja Toyota Prius PHEV:t ovat pikkuautoja tilavampia ns. C-segmentin eli alemman keskikokoluokan autoja. Vaikka näillä autoilla on yleensä ikää noin kymmenisen vuotta, eivät niiden sähköiset toimintamatkat eroa radikaalisti tämän päivänkään plug-in -hybrideistä.

Amperalle luvattiin vuonna 2011 optimioloissa täydessä latauksessa jopa 60 kilometrin sähköistä toimintamatkaa. Kuten tämänkin päivän uusissa pistokehybrideissä, myös Amperassa todellisuus taitaa kuitenkin olla, että sähköisesti ajetaan 40-50 kilometriä. Vaikka vuosina 2011 tuotannossa ollut Ampera on pistokehybridi, Helsingin Sanomatkin otsikoi vielä vuonna 2011 sen Opelin sähköautoksi.  Perinteisen luokituksen mukaan Ampera kuitenkin on pistokehybridi. Ampera ja Chevrolet Volt ovat käytännössä sama auto ja ne molemmat valittiinkin Euroopan vuoden autoiksi 2012.

Jo ennen Amperaa ja Voltia Toyota oli tuonut täyshybridi-ikoninsa Priuksen rinnalle myos pistokehybridi-Priuksen vuonna 2009.

Volkswageninkin ensimmäinen ladattava hybridi, Golf GTE, tuli markkinoille jo vuonna 2014.

Jos ei kavahda jopa 300 000 km:n mittarilukemia, 15 000 eurolla voi nyt löytää isojakin pistokehybridejä: esimerkiksi sellaisia Mitsubishi Outlander PHEV -maasturin tai farmarikorisen Kia Optima tai Volvo V60:n.

Nettiautossa oli 22. syyskuuta tarjolla 82 pistokehybridiä hintaluokassa 10 000-15 000 €. Todellisuus tarjonta taitaa olla pienempää, sillä hakukone syöttää joukkoon myös täyssähköisiä Renaul Zoeta ja Nissan Leafia.

Peruskäyttöön

Kun bensan ja dieselin pumppuhinnat huitelevat yli 2 eurossa litralta, moni 10 000-15 000 euron autolla päivittäiset ajonsa ajava miettii nyt vaihtoehdoksi tämän hintaluokan pistokehybridiä. Jos työpaikan pysyvyyskin tuntuu vähän epävarmalta, harva tohtii edes miettiä uuden täyssähköauton ostamista.
–Kyllä tämän hintaluokan pistokehybridit ovat tänä päivänä hyvin kysyttyjä, mutta tarjontaa niistä on tietysti rajatusti. Pistokehybridin ostajat ovat jo kotona päättäneet haluavansa sellaisen, eivätkä edes mieti polttomoottoriautoa sille vaihtoehtona. Myöskään tavallista täyshybridiä he eivät mieti vaihtoehdoksi, sanoo automyyjä Jyrki Nurminen Käyttöauton Jyväskylän toimipisteestä.

Kun 15 000 euron pistokehybrideillä on jo ajettu kohtuullisen paljon, osa niiden ostoa harkitsevista kuitenkin autoliikkeeseen tullessaan virittelee keskustelua niiden akustojen luotettavuudesta.
–Loppupelissä ongelmia hybridijärjestelmissä on ollut hyvin vähän, mutta tietysti on aina olemassa pieni riski. Jos häiriö tulee, puhutaan helposti tuhansien autojen korjauksista.

Yksi käytettyjen pistokehybridien kauppaa rajoittava tekijä on luonnollisesti se, että autonsa tässä hintaluokassa ostavalla harvoin on kotilatausmahdollisuutta.
–Siksi polttomoottoriauto pitää vielä pitkään pintansa tässä hintaluokassa, joka vai vaihtoautomarkkinassa yleensäkin on se kaikkein suosituin, Nurminen sanoo.

Ei nosta hintaa

Edullinenkaan pieni täyssähköauto ei ole tämän hintaluokan pistokehybridin ostajalle vaihtoehto.
–Käyttäjäprofiilit ovat erilaiset. Kun pieni täyssähköauto ostetaan usein perheeseen kauppakassiksi ja kakkosautoksi, tämän hintaluokan pistokehybridi ostetaan ykkösautoksi ja perusajoon vaikkapa työmatkaliikenteeseen.

Pistokehybrideissäkin kansa luottaa eniten Toyotaan, jonka Prius on kaikkien sarjatuotantohybridien pioneeri.
– Toyotan hyvä maine on tuttu kaikille suomalaisille. Ei sitä Opel Amperaakaan joudu polkuhinnalla myymään, mutta niitä on tarjolla aika vähän. Oikein pitää pinnistellä, milloin meillä olisi viimeksi ollut sellainen myynnissä, Nurminen sanoo.

Pistokehybridi ei kuitenkaan nosta paljon ajetun vaihtoauton hintaa.
–Kyllä myydään kutakuinkin samalla hinnalla kuin saman auton vieressä oleva samanikäinen polttomoottoriversio. Siitäkin huolimatta, vaikka plug-in -versio olisikin uutena maksanut selkeästi enemmän, Nurminen sanoo.

 

Chevrolet Volt 1.4 l -pistokehybridi oli sisarmallinsa Opel Amperan tavoin Euroopan vuoden auto 2012. Kuvan Volt on vuosimallia 2013 ja mittarilukema on jo 196 000 km. Jyväskyläläisen Cartimo Oy:n hintapyyntö on 12 900 €.

Täyshybridi tai pistokehybridi, niin suomalaiset luottavat Toyotaan. Tälläkin Toyota Prius Phev -pistokehybridillä vuosimallia 2013 on ajettu jo 189 870 km, mutta silti Kamuxin verkkokaupassa hintapyyntö on 13 900 €.

Alle 15 000 eurolla voi löytää myös vähemmän ajetun pistokehybridin, jos korkeahko ikä ei hirvitä. Kuvan Opel Ampera Cosmo 1.4 E-REV 111KW automaatti on vuosimallia 2012, mutta mittarilukema on vasta kohtuullinen 118 000 km. Vaihtokaara Porvoossa pyytää tästä Amperasta 13 900 €.

Kia Optima 2,0 GDI PHEV Business Luxury SW A/T -farmari pistohybriditekniikalla. Melko tuorekin tämä Optima on, vuosimallia 2018. Mittarilukema on kuitenkin jo 248 000 km. Rinta-Joupin Autoliikkeen Lahden toimipisteen hintapyyntö kuvan Optimasta on 14 780 €.

 

 

Teksti Timo Kiiski

 

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Käytetty matkailuauto 30 000 eurolla
Teslan saa jo ”taviskin” – Vaihtoautovertailu 25 000–30 000 €
Vaihtoautovertailu 5000-10 000€ – Halvat ja isot nelivetomaasturit

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *