Kaasujalka

Heikkokuntoinen kesärengas on riski syysliukkailla

Julkaissut:

|

28.9.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Heikkokuntoinen kesärengas on riski syysliukkailla

Keväällä alle laitetut heikkokuntoiset kesärenkaat voivat syksyn liukkailla olla todella iso riski, muistuttaa Rengasmarket-liike Turun Rengas ja Tarvikkeen toimitusjohtaja Tomas Palander.

Kun autonrenkaassa on pintaa enää 4 millimetriä, niin 75 kilometrin tuntivauhdissa kämmenenkokoisesta pinta-alasta vain 58 % koskettaa tienpintaa. Ja kun renkaan kulutuspinta on vähentynyt vain sakkorajalle 1.6 millimetriin, kämmenenkokoisesta alasta tienpintaa koskettaa vain 16 %.

Vaikka rengashotellissa olisi jo keväällä varoiteltu kesärenkaiden vaihdon yhteydessä, etteivät alle laitetut renkaat välttämättä ole enää edes lailliset syksyllä, on asiakas saattanut tuumia: ”Ajetaan ensin kevään karkeat asfaltit ensin ja vaihdetaan sitten ehkä syksyllä uudet”.
–Keväällä alle laitetut hädin tuskin sakkorajan ylittävät kesärenkaat ovat syksyn liukkailla todella suuri turvallisuusriski. Kun elinkustannusten hinnat ja korot ovat nousseet, on ollut jonkun verran nähtävissä, että ihmiset säästävät autonrenkaissa. Kesärengaskauppa ei ole kuitenkaan hyytynyt alkukesään. Vielä heinäkuun puolessa välissäkin meille tuli rengasostoksille asiakas, joka huomasi, että keväällä alle laitetuilla kesärenkailla ei enää kannata lähteä reissuun. Hän tuli ostamaan kahta uutta rengasta, mutta päätyi kanssamme siihen, että on syytä vaihtaa kaikki renkaat kerralla, Palander sanoo.

25 vuotta rengaskauppaa

Elinkustannusten ja korkojen nousu heijastuu myös uusien renkaiden valintaan.
–Aiemmin premiumrenkaat ostanut asiakas vaihtaa toisinaan edullisempiin renkaisiin. Kalliimmat premiumrenkaat voivat kuitenkin tulla loppupeleissä halvemmaksi pidemmän keston ansiosta, Palander sanoo.

Lain mukaan uusi auto on katsastettava ensimmäisen kerran neljän vuoden jälkeen käyttöönottopäivästä. Siinä ajassa paljon ajava saattaa joutua ostamaan siinä ajassa useamman kesärengassarjan.  Toiset taas voivat ajaa jopa tietämättöminä, että rengas on jo aikapäiviä sitten ehkä alittanut jopa vaihtosuositusrajan.
–Meille voi tulla aina keskustelemaan renkaiden vaihtotarpeesta. Katsomme niiden kunnon ilman ostopakkoa, Palander sanoo.

Tomas Palander pyörittää 25-vuotiasta perheyritystä yhdessä veljensä Jussi Palanderin kanssa. Liike toimii samalla kadulla, mutta eri osoitteessa kuin neljännesvuosisata sitten, mutta yrityksen työntekijämäärä on kasvanut kahdesta kahdeksaan. Rengashotellissa säilytetään n. 1300 auton rengassarjoja: siis yhteensä noin 5200 rengasta.

Jussi Palander on työskennellyt perheyrityksessä melkein sen alkuajoista, perheen kuopus Tomas tuli mukaan 11 vuotta sitten.
–Renkaat ja koko bisnes ovat muuttuneet jonkin verran alkuajoista. Enää emme nastoita itse talvirenkaita, vaan ne nastarenkaat tulevat valmiina tehtailta.  Myös pinnoitetut henkilöauton renkaat ovat melko lailla hävinneet markkinoilta. Kilpailu on lisääntynyt ja teknistä tietämystä tarvitaan koko ajan tekniikan kehittyessä. Tätä kehitystä edustavat juurikin sähköautot ja ilmanpaineanturit, Tomas Palander toteaa.

Koulutettuja asentajia

Neljännesvuosisata sitten ei myöskään ollut sähköautoja, joiden painavat akut ja moottorijarrutukset rasittavat rengasta ihan toisella tavalla kuin polttomoottoriautossa.

Rengasmarket-kauppiaat edustavat Continental-renkaita.
–Continentalin kautta myyjämme ja rengasasentajamme ovat saaneet hyvän koulutuksen. Moni heistä on saanut rengasmestarikoulutuksen. Yhtä laajaa renkaisiin keskittyvää koulutusta ei pysty ymmärtääksemme saamaan ammattikoulussakaan. Nykyään rengasliikkeeltä haetaan helppoa, mukavaa ja asiantuntevaa palvelukokemusta ja asiakkaat arvostavat siistejä ja viihtyisiä tiloja ja asianmukaisia laitteita, Tomas Palander sanoo.

Palander neuvoo olemaan hyvissä ajoin liikkeellä myös talvirengasasioissa.
–Lainsäädännön muututtua talvirenkaat saa olla juhannuksenakin, jos sataa lunta ja kesärenkailla saa ajaa tammikuussakin, jos on sulat kelit. Tästä huolimatta talvirengassesonki alkaa tänäkin vuonna loka-/marraskuussa ja siksi uudet talvirenkaat kannattaa tilata hyvissä ajoin. Ja jos on epävarma renkaiden kunnosta, meille voi tulla neuvottelemaan ja kuulemaan asiantuntijan rehellinen mielipide ilman ostopakkoa.

Palander muistuttaa, että renkaiden uusimiseen saa myös rahoituksen, jos ei voi maksaa koko ostosta kerralla.
–Rengasmarket-rahoitus on fiksu ja vaivaton tapa rahoittaa uusien renkaiden osto. Asiakas voi itse päättää, haluatko maksaa laskulla tai hänelle sopivissa erissä. Siihen saa aina 30–60 päivää kulutonta ja korotonta maksuaikaa. Ostoksen yhteydessä ei tarvitse maksaa mitään, vaan lasku toimitetaan asiakkaalle kotiin ostokuukautta seuraavana kuukautena, jolloin hän voi valita itselleen parhaan maksuvaihtoehdon. Renkaiden kunnosta ei kannata säästää, sillä liikenteessä olemme vastuussa muistakin kuin itsestämme.

 

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Helsingin Rengashotelli Euromasterin partneriksi
”Pienenkin korjaamon pitää erikoistua”
Sohvalla istuen uudet renkaat Mersuun

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *