Kaasujalka

Thule-kattoteltta tuo vapautta matkailuun

Julkaissut:

|

20.7.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Thule-kattoteltta tuo vapautta matkailuun

Lomakausi on nyt käynnissä, ja monet suunnittelevat reissaavansa kotimaassa tai ulkomailla omalla autolla. Jos haluat reissata vapaammin ja yöpyä joustavasti missä tahansa, tutustu Thule-kattotelttoihin!

 

Majoituspaikkojen kartoittaminen etukäteen vie energiaa ja vähentää reissun spontaaniutta.

Korkealaatuinen auton kattoteltta on kuitenkin retkeilijän luottokumppani, joka mahdollistaa yöpymisen missä ja milloin vain.

Ei muuta kuin helppo ja nopea teltan pystytys auton katolle ja yösija on valmis! Kestävän rakenteensa ansiosta Thule-kattoteltat ovat pitkäikäisiä ja soveltuvat monenlaisiin sääolosuhteisiin. Telttoja on saatavilla jopa neljälle nukkujalle.

Voiko asentaa autoon?

Turvallisuuden kannalta on oleellista, että kattoteltta sopii asennettavaksi juuri kyseessä olevaan ajoneuvoon.
–Huomioon otettavia asioita ovat muun muassa katon kantavuus, kattotyyppi sekä kattotelineiden yhteensopivuus teltan kanssa, neuvoo auton lisävarusteiden maahantuonti- ja tukkuliike Kaha Oy:n markkinointipäällikkö Jouni Vainikka.

Katon kantavuudessa tulee huomioida kaksi eri tekijää: dynaaminen kantavuus ja staattinen kantavuus. Katon dynaamisella kantavuudella tarkoitetaan painoa, jonka auton katto kestää ajossa. Tämä on ajoneuvovalmistajan määrittämä maksimikuorma, ja sen on oltava suurempi kuin katolle pakatun teltan kokonaispaino. Katon staattinen kantavuus puolestaan on se kuorma, jonka auton katto kestää, kun auto on parkissa ja kattoteltan tikapuut antavat lisätukea.
– Staattisen kantavuuden tulee kestää kattoteltan paino sekä teltassa nukkuvat ihmiset. Yleensä staattinen kantavuus on noin kolme kertaa dynaamista kantavuutta suurempi. On myös tärkeää huomioida, että Thule-kattoteltta tulee aina asentaa Thule-kattotelinejärjestelmään. Näin ollen telttaa ei saa autoon, jonka katossa ei ole kiskoja, telineitä tai kiinnityspisteitä, joihin kattotelinejärjestelmän saisi asennettua. Auton tehdasasenteiset kiskot ja telineet eivät myöskään sellaisinaan kestä teltan aiheuttamaa rasitusta, joten väliin vaaditaan Thule-telinejärjestelmä, Vainikka opastaa.

Helpoin tapa varmistua kattoteltan sopivuudesta omaan autoosi on tutustua suomenkieliseen Thule.fi -sivustoon, ja etsiä sieltä ”Kattoteltat”. Syötä järjestelmään auton merkki, valmistusvuosi, malli ja kattotelinetyyppi, niin saat ehdotuksia kyseiseen autoon sopivista kattoteltoista.

Käyttötarkoituksen mukaan

Ennen lähtöä teltta on tietysti kiinnitettävä ajoneuvon katolle. Malleissa on jonkin verran eroavaisuuksia, mutta perusidea on asettaa Thule-kattoteltta kattotelineen päälle ja liu’uttaa se paikoilleen. Lopuksi teltan kiinnitys kiristetään mukana tulevilla asennusosilla. Seuraa tarkoin teltan mukana tulevia asennusohjeita!

Kun teltta on kiinnitetty tukevasti auton katolle, on aika kokeilla sen pystyttämistä. Kaikki Thule-kattoteltat ovat nopeita pystyttää: ne joko ponnahtavat itse ylös tai ne taitetaan auki. Lopuksi tikkaat säädetään oikealle korkeudelle. Telttamallista riippuen pystytykseen kuluu aikaa minuutista kuuteen minuuttiin. Eli yösija on hetkessä valmis!

Mikäli ajoneuvoon sopii useampi telttamalli, kannattaa miettiä sen käyttötarkoitusta. Jos teltassa on tarkoitus majoittaa koko perhe, ovat sopivat telttamallit Kukenam ja Autana.
–Autana-teltasta löytyy vaihtoehto jopa neljälle nukkujalle ja telttaan kuuluu erillinen suojakupu, joka tuo lisätilaa esimerkiksi pukeutumista varten, Vainikka kertoo.

Tämän kauden uutuustelttamallisto, Thule Approach, puolestaan tarjoaa tilaa 2–3 yöpyjälle ja se on suunniteltu erityisesti käytännöllisyyttä ajatellen. Uusi, kupumainen teltan muoto tuo lisää väljyyttä sisätiloihin ja suuret panoraama- ja kattoikkunat helpottavat teltan tuuletusta sekä tuovat maisemat entistä lähemmäksi.
–Approach-malliston kattoteltoissa on lisäksi täysin uudenlainen sadesuojus, jota saa muokattua tilanteen mukaan. Myrskyisellä säällä sadesuojan saa suljettua tiukempaan myrskytilaan, kun taas aurinkoisella säällä suojan voi irrottaa kokonaan.

Jos telttaa tarvitaan yhdelle tai kahdelle nukkujalle, ovat pehmeäkuoriset Foothill ja Ayer sopivia vaihtoehtoja. Näistä Foothill vie vähemmän tilaa katolla, joten kattotelineissä mahtuu kuljettamaan samanaikaisesti myös polkupyörää tai vaikka kajakkia. Myös kovakuoriset, itsestään ylös ponnahtavat Thule Basin- ja Thule Basin Wedge -kattoteltat sopivat kahdelle nukkujalle.

Thule-kattotelttoihin on saatavilla myös runsaasti lisämukavuutta tuovia varusteita. Valikoimasta löytyy muun muassa kosteuden kertymistä ehkäiseviä anti-kondensaatiomattoja, ulkopuolelle ripustettavia kenkäpusseja sekä lisälämpöä tuovia, tikattuja eristeitä.

 

Teksti Timo Kiiski

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Heikkokuntoinen kesärengas on riski syysliukkailla
Pelkkä öljynvaihtokin on tyhjää parempi
Huoltis -korjaamo laajensi Pitäjänmäkeen

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *