Kaasujalka

Hintavertailussa vanhat ja vähän ajetut helmet

Julkaissut:

|

10.6.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Hintavertailussa vanhat ja vähän ajetut helmet

Kuvan 126 000 km ajetulla Ford Mondeo 2,0 145hv Flexifuel Titaniumilla vuosimallia 2010 on historiassaan vain yksi aiempi omistaja. Kun auto vielä on myynnissä autoliikkeessä, sen ostamista voi kuluttajansuojamielessä pitää jokseenkin riskittömänä. Nelipyörä Lahdessa pyytää tästä Mondeosta 9900 €.

Kun reilusti yli 10-vuotiaalla arkisella autolla on ajettu keskimäärin 150 000 km, sitä on yleensä myös huollettu hyvin ja pidetty siististi. Tällainen auto ei kauan vaihtoautohallissa kauan happane.

43 000 kilometriä ajettu ja 21 vuotta vanha Toyota Avensis manuaalivaihteilla kuulostaa varsinaiselta helmeltä. Ja Nettiauto.comin kuvien perusteella se sellainen myös on: maalipinta kiiltää, eikä ruoste pilkota helmoista tai lukkopesistä.

Yleensä isommat autoliikkeet myyvät vanhat ja paljon ajetut autot eteenpäin, ns. ”jobbareiden” myytäviksi.
–Mutta vanhankin auton otamme ihan pihariviin myytäväksi ihan suoraan kuluttajalle, jos sillä on vähän kilometrejä ja se on tekniikaltaan ehjä, sanoo J. Rinta-Joupin Raision liikkeen paikallisjohtaja Marko Hiltunen.

Varsinkin 43 000 kilometriä ajettu Toyota Avensis huippusiistissä kunnossa ei kauan happane.
–Yleensä tällaisen auton historiassa on yksi tai korkeintaan kaksi aiempaa omistajaa. Niillä on aina oma ostajakuntansa, vaikka hinta on tuplasti enemmän kuin 200 000 kilometriä ajetulla samanikäisellä ja samanlaisella autolla. Yleensä ostaja on varttuneempi ihminen, se voi mennä myös perheen kakkosautoksi. Mikään nuoriso ei näitä iäkkäitä Mondeoita ja Avensiksia ostaja, vaikka niillä olisi ajettu vähänkin, Hiltunen sanoo.

Varusteet toissijaisia

Iäkkään, mutta toimintavarman ja vähän ajetun käyttöauton ostajaa ei myöskään juuri kiinnosta auton varustetaso.
–Ilmastoinnin puuttuminenkaan ei haittaa tämänlaisen helmen myyntiä. Yleensä myös pienet kilometrilukemat kulkevat käsi kädessä muunkin huolellisen huoltamisen kanssa. Jos tämän ikäisen auton mittarilukema on reilusti alle 200 000 km, sitä voidaan pitää vähän ajettuna. Alta 100 000 km ajettua voidaan pitää todella vähän ajettuna ikäisekseen.

Linjassaan on myös Lahden Nelipyörän 9900 euron hintapyyntö Ford Mondeo 2.0 Flexifuel Titaniumista vuosimallia 2010, kun mittarilukema on vasta 126 000 km.
–Kilometrit ovat kuitenkin pienet. Joku kuitenkin hakee aina käyttöautoa, jossa kilometrejä on vähän. Vaikka enemmänkin ajetussa kunto ratkaisee, niin vähän ajetulle löytyy helpommin ostaja, koska yleensä sellaisen auton kuntokin on hyvä. Toki hintakin on usein tuplasti suurempi kuin 200 000 kilometriä ajetussa samanlaisessa ja samanikäisessä autossa.

Vähän ajettua arjen käyttöautoa etsivä ei pääsääntöisesti tuijota merkkiä.
–Kilometrit ratkaisevat merkkiä enemmän, vaikka toki saksalaiset merkit ja japanilaiset Toyotat ovatkin enemmän kysyttyjä, Hiltunen sanoo.

Sen verran kuitenkin merkki ratkaisee, että esimerkiksi amerikkalainen ja 17-vuotias Chrysler Sebring on nihkeää myytävää vain hieman yli 100 000 kilometrin mittarilukemasta huolimatta. Siitäkin huolimatta, että se on uutena maksanut saman verran kuin japanilainen tai saksalainen Passat.
–Vaikka kilometri on noin pieni, niin silti moni vähän vierastaa vähän ajettuakin amerikkalaista autoa. Ford tai Volkkari on kuitenkin enemmän ns. kansanautoja, Hiltunen sanoo.

Teksti Timo Kiiski

43 000 km ajettu Toyota Avensis Liftback 1.6VVT-i vuosimallia 2002 on varsinainen helmi, varsinkin kun autossa on vielä ilmastointikin. Aiempia omistajia sen historiassa on vain yksi. Kuvan Avensis on myynnissä YR-Autossa Tuusulassa ja hintapyyntö 7800 €. Muuten samanlaisesta, mutta yli 200 000 km ajetusta Avensiksesta hintapyyntö on tavallisesti reilusti yli puolet vähemmän.

Myös tämän Opel Vectra C 1.8:n vuosimallia 2005 mittarilukemaa voi pitää hämmästyttävän pienenä: 137 000 km. Turun Ajopelit Oy:n hintapyyntö Raisiossa on 4990 €.

Toisen sukupolven Mazda 6:lla on hyvä jälleenmyyntiarvo mallin luotettavuuden ja kestävyyden ansiosta. Kuvan Mazda 6 Sedan 2,5 l on vuosimallia 2010 ja mittarilukema on vuosiin nähden vähäinen, 152 000 km. Bi-xenon cruisen ja nahkaverhoilun myötä tämä yhden aiemman omistajan historian omaava Mazda löytänee helposti ostajan. Uudenmaan Vaihtoautojen hintapyyntö Tuusulassa on 9490 €.

Vaikka ranskalaiset autot eivät olekaan vaihtoautoina yhtä haluttuja kuin saksalaiset autot, niin kuvan Peugeot 407 Olympia 1.8 4d vuosimallia 2007 löytää varmasti nopeasti ostajansa: onhan mittarilukema vasta 120 000 km. Forssassa Pee Pee Oy pyytää tästä ”Pesosesta” 4 950 €.

 

 

 

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Bensafarmari ilman hybridiä – Miten niiden kauppa käy?
Hintavertailussa käytetyt avoautot 10 – 15 000 €
Ovatko ranskalaiset autot epäluotettavia?

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *