Kaasujalka

Tuulilasin korjaus – Älä aikaile tuulilasin korjauksessa

Julkaissut:

|

1.6.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Tuulilasin korjaus – Älä aikaile tuulilasin korjauksessa

Keväthiekan pöllyäminen maantiellä altistaa tuulilasin rikkoutumiselle. Ilman tuulilasivakuutusta korjauslasku voi pahimmillaan nousta jopa 2000 euroon, varoittaa karkkilalaisen JM Autolasin Jyrki Yliaho.

 

JM Autolasi on korjannut ja uusinut tuulilaseja Karkkilassa jo vuodesta 2008 lähtien. Viime syksynä yritys perusti asennuspisteen myös Vihdin Nummelaan.  Karkkilan toimipisteessä autoihin myydään ja asennetaan myös renkaita.
–Aloitimme tavallisena autokorjaamona, mutta huomasin, että tällä alalla on hyvä erikoistua. Asiaintuntevalle tuulilasiliikkeelle oli selvästi kysyntää, Yliaho sanoo.

Yliaho on 15 vuodessa nähnyt tuulilasin hurjan muutoksen pelkästä auton etuikkunasta elektroniikan täyttämäksi turvallisuuskeskukseksi. Tuulilasiin voi olla integroituna tai kiinnitettynä mm. sadetunnistin, jalankulkijan tunnistuksen kamera, mukautuvien ajovalojen anturi ja kaistavahdin kamera.

Tämä kaikki myös maksaa, kun tuulilasi rikkoutuu.
–Tuulilasivakuutuksen 150-200 euron omavastuuosuus on aika pieni kustannus, kun ilman sitä paremman premiumtason auton rikkoutuneen lasin uusiminen voi maksaa töineen jopa lähes 2000 euroa. Ja on hyvä muistaa sekin, että koronan ja Ukrainan sodan myötä lasien hinnat ovat nousseet keskimäärin 30 %. 15 vuodessa tuulilasit ovat myös ohentuneet ja samalla myös heikentyneet, kun oikein missään ei enää käytetä lyijyä, Yliaho sanoo.

Määräykset tiukentuneet

Katsastuslaki on tiukentanut jo vuodesta 2018 lähtien renkaiden ja auton tuulilasin kuntovaatimuksia. Korjauskehotuksen sijaan autolle tulee helpommin hylky tai jopa ajokielto.

Tuulilasi on kuitenkin myös korjattavissa, jos iskemä on riittävän pieni, eikä ole päässyt vielä leviämään.
–Alta 5 senttimetrin halkeama voi vielä olla pysäytettävissä, kun menee näyttämään vauriota mahdollisimman pian asiantuntevaan liikkeeseen, Yliaho korostaa.

Jos tuulilasiin on tullut kiveniskemä, voivat lämpötilan vaihtelu, lasiin kohdistuva isku tai paine ja ajaessa syntyvä tärinä saada vauriokohdan laajenemaan halkeamaksi.

Tänä päivänä nastat jo pysyvät autojen renkaissa melko hyvin kiinni, eniten tuulilaseja rikkovat niihin edellä ajavasta autosta lentävät kivet. Kiveniskemien lisäksi myös lasinpyyhkijät ja skrapaaminen ovat voineet naarmuttaa tuulilasin pahasti.
–Naarmuisesta lasista on myös vaikea nähdä kunnolla mitään, kun aurinko illalla tai aamulla paistaa alhaalla. Välttämättä et havaitse kävelijöitäkään, Yliaho varoittaa.

Vaikuttaa myös turvatyynyyn

Tuulilasi on yhtä tärkeä turvallisuustekijä kuin renkaatkin.
–Jos tuulilasissa on jo valmiiksi halkeama, myöskään airbag ei välttämättä toimi kuten sen pitäisi. Etumatkustajan turvatyyny on suunniteltu tukeutumaan tuulilasiin lauetessaan ja silloin vaurioitunut tuulilasi voi heikentää turvatyynyn tehoa, Yliaho painottaa.

Rahoituskaan ei ole esteenä tuulilasin uusimiselle.
–Meillä voi maksaa myös juuri itselle sopivissa osissa JM Autolasi-huoltotilillä. Rahoitus ei ole meillä este, kun autoon pitää vaihtaa ehjä tuulilasi: onhan se kunnolliset renkaiden tavoin verrattavissa lähes henkivakuutukseen liikenteessä, Yliaho sanoo.

JM Autolasi myy ja asentaa vain autoihin tehtailla alkuperinkin asennettuja OE-merkittyjä tuulilasimerkkejä, mm. Saint-Gobaineja ja Pilkingtoneja ja Nordglasseja.
–Yrityksille suunnattu verkkokauppamme on uudistettu vastaamaan tämän päivän tarpeita paremmin. Sieltä on nyt entistä helpompi löytää tuotteita OE-numerolla . Verkkokauppamme löytyy uudesta osoitteesta entisillä käyttäjätunnuksilla osoitteesta shop.jmautolasi.fi

 

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Helsingin Rengashotelli Euromasterin partneriksi
”Pienenkin korjaamon pitää erikoistua”
Sohvalla istuen uudet renkaat Mersuun

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *