Kaasujalka

Laadukas suksiboksi auton katolle hiihtoreissulle

Julkaissut:

|

10.3.2023

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Laadukas suksiboksi auton katolle hiihtoreissulle

Musta Thule Vector -suksiboksi on elegantti ja sporttisesti muotoiltu suksiboksiratkaisu auton katolle.

Talvi yhä jatkuu ja suksibokseja kiinnitellään taas ahkerasti autojen katoille. Jos oma suksiboksi vielä puuttuu, kannattaa tutustua laadukkaisiin Calix- ja Thule-tuotteisiin.

Kun suuntaat suksiboksiostoksille, laatuun kannattaa panostaa. Korkealaatuinen suksiboksi on turvallinen ja sen käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin markkinoiden halvimmilla bokseilla.
–Laadukkaassa suksiboksissa on toimiva lukitusjärjestelmä ja se on vesitiivis, joten tavarasi pysyvät tallessa ja kuivina. Ehdotonta plussaa on myös, jos boksin saa auki molemmilta puolilta. Huippuluokan suksibokseja valmistavat esimerkiksi Calix ja Thule, neuvoo markkinointipäällikkö Jouni Vainikka auton varaosien ja tarvikkeiden tuonti- ja tukkuliike Kaha Oy:stä.

Miten valita oikein?

Suksiboksien malleissa ja kokoluokissa riittää valinnanvaraa. Ennen vaihtoehtojen tarkempaa kartoitusta kannattaa ainakin tarkistaa, kuinka monet sukset tai lumilaudat pitää mahtua laatikkoon. Myös suksien pituus tulee ottaa huomioon valinnassa: pisimmät sukset eivät mahdu pienimpiin kuljetuslaatikoihin.

Ennen boksin valintaa tulee huolehtia, että autossa on mallikohtaisesti sopivat taakkatelineet. Auton katoissa ja niiden kiinnitysmahdollisuuksissa on isojakin eroja, joten on tärkeää varmistua, että telineet ovat oikeanlaiset. Moni unohtaa tämän ja olettaa, että edelliseen autoon hankitut taakkatelineet sopivat uuteen autoon. Tarkista siis telineiden yhteensopivuus hyvissä ajoin ennen reissua! opastaa Vainikka.

Vinkki! Thule.fi -sivuston Kattotelineet-osiosta on helppo tarkistaa omaan autoosi sopivat Thule-taakkatelinejärjestelmät.

Laadukkaat ja monipuoliset

Ruotsalainen Thule on yksi tunnetuimmista suksiboksivalmistajista – eikä ihme.
–Korkealaatuiset Thule-suksiboksit ovat pitkäikäisiä, tyylikkäitä ja helppokäyttöisiä. Thule-valikoimasta löydät kattobokseja aina pienistä, matkatavaroille tarkoitetuista, kuljetuslaatikoista suuriin, jopa 610-litraisiin, suksibokseihin. Suurimpiin Thule-bokseihin mahtuu jopa seitsemän paria suksia, Vainikka tietää.

Thule-suksibokseissa on runsaasti käyttöä helpottavia yksityiskohtia. DualSlide-avausjärjestelmä mahdollistaa boksin avaamisen auton molemmilta puolilta, PowerClick-pikakiinnitysjärjestelmä takaa helpon ja tukevan asennuksen ja toimiva lukitusjärjestelmä pitää tavarat turvassa. Thule Vector -malliston suksibokseissa on lisäksi naarmuilta suojaava, huopavuorattu pohja sekä sisäpuolen LED-valaistus.

Uutuutena Calix-suksiboksit

Tänä talvena Suomen suksiboksitarjontaan on tullut myös uusi brändi: ruotsalainen Calix. Valikoimassa on saatavilla kuusi eri boksimallia, joiden tilavuudet vaihtelevat 390–500 litran välillä.
–Kaikki Calix-suksiboksit aukeavat molemmilta sivuilta ja niillä on viiden vuoden takuu. Calix-tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Ruotsissa, joten ne toimivat erinomaisesti pohjoisissa olosuhteissa, Vainikka sanoo.

Calix-boksivalikoiman kenties mielenkiintoisin tuote on Aero Loader, sillä se on kehitetty erityisesti sähköautoja silmällä pitäen. Nopeasti katsottuna voisi ajatella, että suksiboksi on kiinnitetty auton katolle väärinpäin, mutta todellisuudessa erikoinen muotoilu perustuu ilmanvastuksen minimointiin. Innovatiivinen, pisaran mallinen muotoilu säästää polttoainetta ja pidentää sähköautojen ajosädettä.

Suksiboksi tuo kaivattua lisätilaa matkatavaroille ja urheiluvälineille, mutta tavaroiden kurkotteleminen katolta on työlästä, ja lyhyemmille henkilöille jopa mahdotonta. Kuraista autoa vasten varpaillaan kurottelu sotkee myös varmasti vaatteet.

Onneksi kurotteluongelmaan on nykyään saatavilla monenlaisia apuvälineitä. Esimerkiksi auton oven kiinnityslenkkiin asennettava nousutuki on helppo ja nopea tapa päästä käsiksi suksiboksiin vaatteita sotkematta.

Älä hosu kiinnittäessä!

Monille on tyypillistä jättää käyttö- ja asennusohjeet huomiotta ja hoitaa homma niin sanotusti fiilispohjalta. Suksiboksin asentamisessa ohjekirjaan on kuitenkin erittäin suositeltavaa tutustua huolellisesti, sillä väärin kiinnitetty kuljetuslaatikko voi irrota auton katolta esimerkiksi voimakkaan jarrutuksen yhteydessä tuhoisin seurauksin.
–Oikeaoppisesti kiinnitetty suksiboksi pysyy paikoillaan tiukemmissakin käänteissä, joten huolellisuus boksin paikoilleen asentamisessa todella kannattaa. Asennusavuksi kannattaa ottaa myös toinen henkilö, sillä suksiboksit ovat painavia ja autoon voi herkästi tulla naarmuja, jos boksia riuhtoo paikoilleen yksinään, Vainikka neuvoo.

Myös suksiboksin pakkaamisessa tulee olla tarkkana. Boksiin kannattaa pakata vain sukset, lumilaudat ja kevyitä matkatavaroita. Painavimmat tavarat kannattaa sijoittaa takakonttiin, ettei auton painopiste nouse turhaan ylemmäs. Tarkista myös ajoneuvon suurin sallittu kattokuorma ja ota huomioon myös se, että suksiboksi itsessään voi painaa reilusti yli 20 kiloa.
–Muistathan, että vaikka suksiboksi olisi asianmukaisesti kiinnitetty, täyteen pakattu boksi vaikuttaa auton ajo-ominaisuuksiin. Ajoneuvo saattaa käyttäytyä kömpelömmin mutkissa ja jarrutusmatka pitenee. Muista siis varovaisuus liikenteessä! Vainikka muistuttaa.

Teksti Timo Kiiski

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Moottorin korjaaminen usein järkevää
Osta Easy Wash -autopesu kotisohvalla
Autojen lasivahingot lisääntyvät keväällä

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *