Kaasujalka

Näkyvyys kuntoon – Tarkista auton ajovalot

Julkaissut:

|

20.12.2022

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Näkyvyys kuntoon – Tarkista auton ajovalot

Illan hämärtyessä on tärkeää muistaa kytkeä ajovalot päälle, sillä päivävaloilla ajettaessa takapää on usein täysin pimeänä – paitsi jarrutustilanteessa.

Vuoden pimein aika on nyt käsillä, joten on erittäin tärkeää, että kaikki auton valot palavat. Kun kaikki polttimot ovat kunnossa, muut autoilijat näkevät sinut ja havaitset omalle tiellesi osuvat esteet nopeammin.

 

Liikenteessä näkee lähes päivittäin ”yksisilmäisinä” tai jopa täysin pimeinä ajavia autoja. Etenkin Suomen haastavissa talviolosuhteissa tämä aiheuttaa herkästi vaaratilanteita, jotka olisivat olleet vältettävissä asianmukaisella valaistuksella. Tarkista siis autosi valojen toiminta viipymättä – muista myös takavalot!

Palaneet polttimot vaihtoon

Jokainen kuljettaja on vastuussa oman ajoneuvonsa näkyvyydestä liikenteessä. Viallisilla ajovaloilla ajaminen on paitsi turvallisuusriski, niin myös peruste sakoille tai huomautukselle.

–Tarkista siis säännöllisesti, että kaikki autosi tärkeimmät polttimot (kauko- ja lähivalot, suuntavilkut ja jarruvalot) toimivat, neuvoo autovarusteiden ja varaosien maahantuonti- ja tukkuliike Kahan markkinointipäällikkö Jouni Vainikka.

Mikäli joku polttimoista on palanut, vaihda se viipymättä uuteen. Moni viivyttelee polttimoiden vaihdon kanssa, vaikka se on yksi autoilijan helpoimmista, nopeimmista ja edullisimmista tavoista vaikuttaa liikenneturvallisuuteen. Polttimoiden vaihto on usein kohtuullisen helppo tehdä itse, mutta jos epäröit, kurvaa korjaamon kautta.
–Korjaamolla vaihtotyön hinta määräytyy yleensä työn hankaluuden mukaan – helpoissa tapauksissa vaihto voi kuulua jopa polttimon hintaan. Joissain automalleissa ajovalopolttimoiden vaihto vaatii puskurin purkamista, umpion irrottamista tai jotain muuta työlästä ja hankalaa, jolloin vaihtotyö on luonnollisesti hintavampaa, Vainikka neuvoo.

Palaneiden polttimoiden vaihtamisen lisäksi myös ajovalojen säätöjen säännöllinen tarkastuttaminen korjaamolla kannattaa. Väärin suunnatut ajovalot eivät valaise riittävästi, ja ne saattavat sokaista vastaantulevien autojen kuljettajia.

Käytä valoja oikein

Kun polttimot ovat kunnossa, on autoilijan hyvä kiinnittää huomiota myös ajovalojen käyttöön. Illan hämärtyessä on tärkeää muistaa kytkeä ajovalot päälle, sillä päivävaloilla ajettaessa takapää on usein täysin pimeänä – paitsi jarrutustilanteessa. Pimeällä tai lumisateessa ilman takavaloja ajeleva ajoneuvo voi olla vaikea huomata ja aiheuttaa siksi vaaratilanteita.
–Jos näkyvyys on todella huono, esimerkiksi runsaalla lumi- tai vesisateella, kannattaa kuljettajan kytkeä päälle sumuvalot. Takasumuvalo on todella kirkas, punainen valo, jonka tarkoitus on pienentää peräänajon riskiä. Valoa saa kuitenkin käyttää vain, kun tilanne niin vaatii. Hyvä nyrkkisääntö sumuvalojen käytölle on: mikäli sinun on vaikea havaita edellä ajavan auton perää, on syytä kytkeä takasumuvalo päälle. Kun ajo-olosuhteet paranevat, muista kytkeä sumuvalo pois päältä! Vainikka opastaa.

Ajovalojen valaisutehoon vaikuttaa merkittävästi myös umpioiden kunto. Jos umpiot ovat selkeästi kellastuneet tai mattaantuneet, jää valaisuteho vajaaksi. Kellertävistä umpioista voi kuitenkin saada vielä kirkkaat ja edustavan näköiset, kun tekee niille helpon käsittelyn SONAX Ajovaloumpioiden kirkastussarjalla. Kirkastussarja on todellinen ”all-in-one” -tuote, sillä se sisältää kaikki käsittelyyn vaadittavat tarvikkeet. Paketti riittää kahteen kahden umpion käsittelyyn.

Näin kiillotat umpiot SONAX Kirkastussarjalla

Pese ajovalot ja suojaa niiden reunat huolellisesti esimerkiksi teipin avulla.

Hio umpion pinta pyörivin liikkein kostutetulla P5000-vesihiontaruusukkeella. Ajovalojen hionta kirkastaa mattaantuneen pinnan ja tasoittaa naarmut.

Pyyhi umpion pinta kiillotusliinalla.

Kiillota ajovaloumpio SONAX Headlight Polish -hionta-aineella ja kiillotussienellä, kunnes haluttu kiiltoaste on saavutettu.

Pyyhi pinta jälleen kiillotusliinalla.

Ota käyttövalmis Headlight Sealant -pinnoiteliina pakkauksesta ja käy huolellisesti läpi käsitellyt pinnat. Pinnoiteliina antaa umpion pinnalle suojaavan kalvon.

Anna umpioiden kuivua 30 min. Valmista tuli!

Lähimmän SONAX-jälleenmyyjäsi löydät osoitteesta: kaha.fi/jm

Teksti Timo Kiiski

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Helsingin Rengashotelli Euromasterin partneriksi
”Pienenkin korjaamon pitää erikoistua”
Sohvalla istuen uudet renkaat Mersuun

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *