Kaasujalka

Auton öljynvaihtohuollosta ei kannata tinkiä

Julkaissut:

|

18.11.2022

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Auton öljynvaihtohuollosta ei kannata tinkiä

Jos kukkaro on tukalla, eikä raaski tehdä autolleen monipuolista määräaikaishuoltoa, niin öljynvaihtohuollosta ei kuitenkaan kannata tinkiä.

–  Öljypiste on öljynvaihdon ja pikahuollon erikoisliike, jonne on tervetullut sellainenkin asiakas, jolle riittää pelkkä öljynvaihto. Emme rupea väkisin kauppaamaan laajinta huoltopakettia, sanoo Öljypisteen toimitusjohtaja Taisto Nuutinen.

Öljypisteen toimipisteitä Oilpointilla on jo melko kattavasti ympäri Suomen, Helsingistä Ouluun. Yritys on kasvanut voimakkaasti kuuden vuoden aikana.
–Odotettavissa on, että sähkönhinnan noustessa moni varmasti lykkää autonsa huoltamista. Öljypiste on kuitenkin edullinen  huoltaa autoa ja se tehdään myös laadukkaasti. Emme myöskään väkisin tyrkytä laajempaa huoltoa, jos autolla ei ole siihen akuuttia tarvetta. Öljyjen vaihtamisesta ajallaan ja säännöllisesti ei kuitenkaan kannata tinkiä, vaikka muita huoltotoimenpiteitä siirtäisikin tuonnemmaksi. Toki teemme myös vuosi- ja määräaikaishuoltoja huolto-ohjelman mukaisesti. Ammattitaitoinen henkilökuntamme katsoo sen huoltotarpeen ja kertovat rehellisesti, riittääkö pelkkä öljynvaihto vai pitääkö autolle tehdä muitakin huoltotoimenpiteitä, Nuutinen sanoo.

Pelkässä öljynvaihtohuollossakin vaihdetaan aina myös öljynsuodatin ja muitakin suodattimia tarpeen ja huolto-ohjelman mukaisesti
–Mekin vaihdamme tietysti likaiset suodattimet, mutta puhtaita emme lähde vaihtamaan, Nuutinen sanoo.

Kilometrit aikaa ratkaisevampia

Yleisimmät suositellut öljynvaihtovälit ovat 15 000 ja 30 000 kilometriä.
– Yleinen suositus on myös ajomääristä riippumatta kerran vuodessa. Jos kilometrejä tulee kuitenkin vähemmän, niin kyllä sitä öljynvaihtoa pystyy lykkäämäänkin. Eivät ne öljyt siellä parkkipaikalla huonoiksi mene, jos ajoa on vähän, Nuutinen sanoo.

Paljon riippuu myös öljyn laadusta.
–Long Life-öljyissä vaihtoväli on pienillä kilometreillä kaksi vuotta tai 30 000 kilometriä, tosin Suomen olosuhteissa suositellaan korkeintaan 20 000 kilometriä, Nuutinen sanoo.

Liian pitkäksi ei öljynvaihtoväliä kannata venyttää vähilläkään kilometreillä.
– Ennen pitkää öljyn sekaan alkaa aina kertyä vettä, vaikka ajaisi vain kauppareissuja. Suomen oloissa ei voi ajatella, että millään öljyillä sentään pärjää viittä vuotta niitä vaihtamatta, Suodattimienkin kunto kannattaa aina kuitenkin varmuuden vuoksi tarkastuttaa, vaikka ei niitä automaattisesti vaihdattaisikaan. Meillä ei suodatinta väkisin vaihdeta, jos se on tarkastuksessa todettu puhtaaksi. On sellaisiakin korjaamoja, jossa puhdaskin suodatin lentää roskiin, jos sen vaihtaminen vain kuuluu huolto-ohjelmaan, Nuutinen sanoo.

Vaihteistoöljytkin vaihtoon

Moottorin tavoin automaattivaihteistokaan ei ole loputtomiin järkevä säästökohde.
–Liian pitkään vaihtamatta jääneet öljyt kadottavat voiteluominaisuutensa niin moottorissa kuin vaihdelaatikossakin, Nuutinen sanoo.

Nyt automaattivaihteiston öljynvaihto alkaa jo kuulua yleisesti huolto-ohjelmiin, mutta vielä jokin aika sitten tilanne oli toinen.

Edelleen meille tulee vanhempia autoja, joiden huolto-ohjelmissa ei mainita automaattilaatikon öljyjenvaihtoja. Ja toki tämä selittyy myös automaattivaihteistojen kehityksellä. 1990-luvun premiumautojenkin perinteisissä automaattilaatikoissa saattoi olla vain 4-5 vaihdetta. Tämän päivän kaksoiskytkinautomaatti voi olla 7-8-vaihteinen ja silloin kaikki tekniikka luonnollisesti on hienompaa ja tarkempaa. Yleensä näissä kaksoiskytkinautomaateissa vaihdelaatikon öljynvaihtoväli on 60 000 kilometriä. Tosin, koska niissä öljytilavuudetkin ovat pienemmät, huoltokerta tulee myös edullisemmaksi kuin vanhaan dieselturboon, jonka vaihdelaatikon öljytilavuus voi olla kymmenenkin litraa.

Automaattivaihteiston öljynvaihtotarpeen kyllä yleensä huomaa viimeistään silloin, kun vaihteisto alkaa käyttäytyä vähemmän jouhevasti.
–Vielä tässäkään vaiheessa auton tuominen huoltoon ei useinkaan ole vielä myöhäistä, Nuutinen sanoo.

KUVATEKSTI

Öljypiste huoltaa ja tekee öljynvaihtoja autoihin öljyjä 20 paikkakunnalla ympäri Suomen.

Teksti Timo Kiiski

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Kolari-Special – Vaihteistojen erikoisosaaja löytyy Luopioisista
Marko Björklund ryhtyi Mekonomen-korjaamoyrittäjäksi
Lapin Kumi laajeni eteläänkin

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *