Kaasujalka

Pienikin ohjauskulman säätö säästää rengasta

Julkaissut:

|

6.9.2022

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Pienikin ohjauskulman säätö säästää rengasta

Vantaalaisen Star-Renkaan myynnistä vastaava Jude Nirkko kannustaa tarkistuttamaan auton ohjauskulmat vähintään kahden vuoden välein. – Renkaat ovat kovilla kuitenkin jo melko pienten poikkeamien johdosta, hän varoittaa.

Ovatko renkaat kuluneet epätasaisesti, täriseekö ohjaus? Pienikin säätö ohjauskulmissa säästää rengasta, muistuttaa vantaalaisen Star-Rengas Oy:n myynnistä vastaava Jude Nirkko.

Oikeat pyöränkulmat varmistavat turvalliset ajo-ominaisuudet ja vähentävät renkaiden virhekulumista
–Kun laitetaan autoon yhä isompia ja leveämpiä vanteita, on hyvä tarkistaa kulmat, että renkaat saadaan kulumaan oikein. Oikein säädetyillä aurauskulmilla saadaan ajettavuuttakin paremmaksi, Nirkko sanoo.

Ohjauskulmat on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin, vaikka mitään kummempaa ei olisi tapahtunutkaan.
–Varmimpia merkkejä vääntyneistä ohjauskulmista on tietysti se, että auto alkaa puoltaa väkevästi vasemmalle tai oikealle, Nirkko sanoo.

Tarkistus 2 vuoden välein

Useina virheet ohjauskulmissa tulevat esiin vasta renkaanvaihdon yhteydessä. Renkaan sisäkulmat ovat salakavalasti kuluneet loppuun, vaikka muuten renkaassa olisi pintaa vielä reilusti jäljellä.

Useimpien nykyaikaisten autojen ohjausgeometria on suunniteltu siten, että pienet virheet pyöränkulmissa eivät välttämättä vaikuta oleellisesti auton käyttäytymiseen.
–Renkaat ovat kovilla kuitenkin jo melko pienten poikkeamien johdosta, vaikkei autossa mitään varsinaista vikaa tai väljää olisikaan, Nirkko painottaa.

Auto kuin auto, Star-Rengas pitää ohjauskulmien säädölle aina sama perushinnan, 98 euroa.
–Tietysti kustannukset ovat aina autokohtaisia. Meillä suurin osa säätöön tulevista autoista on ylempää keskiluokkaa, joissa nelipyöräsuuntauksella pitää säätää sekä etu- että takapää. Joissakin autoissa joudutaan tekemään toisia enemmän työtä, Nirkko sanoo.

Nirkon mukaan ohjauskulmat olisi aina hyvä tarkistuttaa ainakin kahden vuoden välein.
–Silloin pääsemme renkaiden kulumisessakin parhaaseen tulokseen: kun kulmat säädetään oikein, renkaalle tulee kilometrejäkin lisää. Pienetkin säädöt ovat aina plussaa: auto kulkee nätimmin ja taloudellisemminkin, Nirkko sanoo.

30 vuoden kokemuksella

Star-Rengas hoitaa ohjauskulmat kuntoon 30 vuoden kokemuksella ja nykyaikaisella 3D-laitteistolla rengasliikkeessään Vantaalla

–3 D-laitteistosta saa erittäin tarkat mitat. Se paljastaa myös, jos vanne on mennyt kieroksi. Sitähän ei paljaalla silmälle näe. Jos pyörät ovat oikein pahasti pielessä, se tuntuu jo ajossakin ja renkaat saa hyvinkin pilalle yhdellä Lapin reissulla.

Vannevalikoimasta löytyvät kaikki Suomen suurimpien maahantuojien vannemallit: oli tyyli sitten hallitun hillitty tai vähän villimpi,
–Valikoimamme kattaa kaikki Suomen suurimpien vannemaahantuojien vannemallit. Meiltä ovat saatavilla myös vanteiden kiinnitystarvikkeet, sovitteet sekä TPMS-paineanturit. Mittatilausvanteet taas saamme juuri asiakkaan omien toiveiden mukaisesti.  Nirkko sanoo.

Valikoima ulottuu budjettirenkaasta premimrenkaaseen. Rengassarjoja yritys myy vuosittain noin 2500.
–Meille kannattaa tulla neuvottelemaan asiantuntijoiden kanssa etukäteen, ostopakkoa ei ole. Myyjän kanssa kannattaa neuvotella, että saa omaan käyttöön juuri oikeat renkaat. Ei kannata tuijottaa pelkästään testivoittajaan, jos se ei sovi omaan ajotapaan. Erilaiseen ajoon tarvitaan ihan erilaiset renkaat, Nirkko sanoo.

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Mika Salomaa

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Tuulilasin korjaus – Älä aikaile tuulilasin korjauksessa
Sähköauto on purkamoille iso haaste
Ota nämä huomioon, kun vedät peräkärryä

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *