Kaasujalka

Raikkaasti kohti kesää

Julkaissut:

|

26.6.2022

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Raikkaasti kohti kesää

Viimeistään nyt on aika huollattaa auton ilmastointi, kun helteet ovat saapuneet. Samalla kannattaa vaihdattaa myös raitisilmasuodatin ja desinfioida ilmastointikanavat, muistuttaa Tomas Palander Rengasmarket Turusta.

 

Jotta auton ilmastointilaitteisto pysyisi kunnossa ja toimisi moitteettomasti, kannattaa ilmastointihuolto tehdä Palanderin mukaan vähintään kahden vuoden välein.
–Uskoakseni ihmiset aika huonosti muistavat huollattaa autonsa ilmastointilaitteen säännöllisesti. Yleensä se tehdään vasta sitten, kun huomataan, ettei auto kesähelteillä viilenekään toivotusti, Palander sanoo.

Ilmastoinnin täyttöhuollossa kylmäaineen mukana ilmastointilaitteeseen menee sen osia voitelevaa öljyä.
–Laitteen tyhjentyessä kylmäaineesta ei voitelukaan enää toimi ja pahimmillaan kaasumaisen jäähdytysaineen nesteeksi muuntava kompressori voi hajota. Kun kompressori hajoaa, ei enää selvitä pelkällä täyttöhuollolla, vaan kustannus nousee satoihin euroihin, Palander sanoo.

Rengasmarket Turun normaalihinta ilmastoinnin täyttöhuollolle on 89 euroa, mutta kampanjahinta on nyt 69 euroa, vanhemmalla R134a kylmäaineella.
–Uudemmissa autoissa on käytetty uutta R1234yf -kylmäainetta. Tämä on kalliimpaa mutta huollot tälläkin aineella onnistuvat. Kampanja on voimassa toistaiseksi, sen tarkempaa kestoa ei vielä ole määritelty, Palander sanoo.

Raitisilmasuodatinkin vaihtoon

Palander suosittelee vaihdattamaan ilmastoinnin täyttöhuollon yhteydessä myös auton raitisilmasuodattimen.
–Samalla valmistetaan, että mitkään mikrobit ja bakteerit eivät pääse kasvamaan siellä ilmastointikanavissa. Meillä raitisilmasuodattimen vaihto maksaa normaalin ilmastoinnin täyttöhuollon päälle keskimäärin 30 euroa, joten isosta kustannuksesta ei ole kysymys.

Raitisilmasuodattimen vaihtokin kannattaa tehdä vähintään kahden vuoden välein, tosin monessa autossa se kuuluu perushuolto-ohjelmaankin.

Ja jotta ilmastointilaite puhaltaisi viimeisen päälle raikkaasti ja myös terveellisesti, lopputuloksen viimeistelee ilmastointikanavien desinfiointi.
–Tämä toimenpide maksaa meillä noin 25 euroa. Antibakteerinen puhdistusaine eliminoi bakteerit, virukset, sienet ja homeitiöt sekä muut mikro-organismit. Se myös poistaa homeen ja tupakansavun tapaiset epämiellyttävät tuoksut,

Palander muistuttaa, että ilmastointihuollon tarve ei ole sidottu ajettuihin kilometreihin, vaan aikaan.
–Vaikka vuosittaiset kilometrit jäisivät vähäisiksi, ilmastoinnin täyttöhuolto ja raitisilmasuodattimen vaihto kannattaa tehdä ainakin kahden vuoden välein. Ilmastointihuollon yhteydessä autolle tehdään myös alipainetesti, joka tarvittaessa paljastaa myös mahdolliset vuodot.

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Mika Salomaa

 

Jaa tämä artikkeli

Muita saman merkkisiä koeajoja

Helsingin Rengashotelli Euromasterin partneriksi
”Pienenkin korjaamon pitää erikoistua”
Sohvalla istuen uudet renkaat Mersuun

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *