Kaasujalka

Lisäpitkillä turvallisuutta pimeällä ajamiseen

Julkaissut:

|

17.12.2021

|

Kirjoitettu kategoriaan:

Lisäpitkillä turvallisuutta pimeällä ajamiseen

Helsingin Autoextrassa Toyota Land Cruiser-maasturin keulamaskin taakse asennettu Lazer Linear 18 Elite -lisävalo tekee pimeässä ajamisesta moninkertaisesti turvallisempaa, Oikeanmallinen ja leveä valokeila valaisee jopa 700 metriä eteenpäin.

 

Lisävalojen asentaminen autoon on erityisen ajankohtaista nyt, kun syksyn edetessä pimeys laskeutuu maanteille yhä aikaisemmin päivästä.  Lisävalojen asennus parantaa ajo-olosuhteita hämärässä ja pimeässä monelta eri kantilta. Ne lisäävät paitsi turvallisuutta, myös ajamisen miellyttävyyttä.

–Laadukkaissa valoissa on panostettu siihen, että valon väri ei rasita hirveästi pimeällä ajaessa, Helsingin Autoextran Marko Rissanen sanoo.

Toyota Land Cruiseriin asennettujen Lazer Linear 18 Eliten -lisävalojen etuja ovat pitkä ja leveä valokeila, joka valaisee kiitettävästi myös tienpenkkoja.

–Ns. hybridivalokeila on paitsi pitkä, myös leveä. Tämän Land Cruiserin LED-valon väri on sävyltään hieman kellertävä, jolloin se ei rasita silmiä missään olosuhteissa. Ei edes ajaessa ihan puhtaalla lumipinnalla.

Helposti piilotettava

Lazer Linear 18 Elite -lisävalo valikoitui Land Cruiseriin siksi, että lamppu on vain neljä senttimetriä korkea.

– Tämän ansioista lamppu on helppo saada mahtumaan esimerkiksi maskiritilän sisälle. Huomaamaton ja pienikokoinen lamppu on myös tyylikkään näköinen, kun se saadaan integroitua keulaan mahdollisimman huomaamattomasti. Lazer Linear 18 Elite -lisävalo sopii myös kevyempään autoon. Tähän Land Cruiseriin se valikoitui kuitenkin myös siksi, että sen valoteho on ylivoimaisesti suurempi kuin vastaavan kokoisissa muissa lampuissa. Lazer -lisävaloissa on myös viiden vuoden takuu.

Land Cruiserin lisävalot kustansivat asennuksineen 900 euroa.

–Lisävaloja asennuttavat autoihinsa paljon pimeässä ajavat autoilijat, monet heistä käyvät esimerkiksi kesämökeillään ympäri vuoden. Esimerkiksi Helsingistä Lopelle tai Raaseporiin suunnistaessa vastaan voi tulla paljon peuroja, joiden havaitsemista lisävalot tehostavat tuntuvasti. Suosittelen kunnollista lisäpitkää valoa kaikille, jotka joutuvat ajamaan autolla pimeän aikana, Rissanen kertoo.

Myös uuteen autoon

Lisävalot eivät ole turhuuksia uusissakaan autoissa, vaikka moni uskoo nykyautojen vakiovalojen valaisevan riittävän tehokkaasti.

–Sanoisin, että tähän uskova ei ole koskaan ajanut sellaisella autolla, jossa on laadukkaat lisäpitkät. Itse ajan useamman kerran talvessa pohjoiseen laskettelu- ja kelkkareissulla, enkä enää haluaisi lähteä ajamaan autolla, jossa ei ole kunnollisia lisäpitkiä, Rissanen sanoo.

Kustannus vaihtelee itse valojen lisäksi paljon myös asennuksen vaativuuden mukaan. Esimerkiksi LED-valoilla varustettu nykyauto voi tarvita erikseen väyläreleen, joka osaa poimia signaalin lisäpitkille.

–Asennuksen keskihinta on 200-300 euroa. Haastavampi asennus maksaa aina enemmän, esimerkiksi, jos lisävalo halutaan upottaa puskurin ritilöiden taakse.  Kohtuullisen hyvät lisävalot asennuksineen maksavat asennettuina 400-700 euroa. Kyseessä eivät ole markkinoiden parhaat valot, vaan peruslamppu, jolla pärjää hyvin. Autoextran lisävalot ovat kaikki LED-valoja.

Vaikka netistä löytyy ohjeita lisävalojen asentamiseen itsekin, varoittaa Rissanen omatoimisuuden riskeistä varsinkin uudemmissa autoissa.

– Vahinko voi tulla todella kalliiksi. Puhumattakaan yhä yleisemmiksi käyvistä sähköautoista, niihin amatöörin ei pidä mennä ollenkaan. Meiltä Autoextrasta lisävalot hankitaan  aina asennettuina, Rissanen sanoo.

Teksti Timo Kiiski

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Uutisia aiheesta

Yhden miehen kumikorjaamosta täyden palvelun rengasliikkeeksi
Kirkkailla ajovaloilla turvallisesti tielle
Automaattivaihteistolle 100 %:n öljynvaihtohuolto

Tietoa julkaisijasta

Mika

Kirjoita vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *